hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A rezisztencia is megjósolható (lesz)

A sejtek mellékfolyamataiból megállapítható, hogy mire lehetnek képesek az innovációban, például megjósolható: várható-e egy baktériumtól valamely antibiotikum lebontása – ezt szegedi kutatók bizonyították.

hirdetés

„Az élőlényeknek egy új környezethez való alkalmazkodáshoz gyakran minőségileg új molekuláris folyamatokra, úgynevezett evolúciós újdonságok (innovációk) megjelenésére van szükségük. Ilyen innováció lehet egy antibiotikum lebontása, vagy valamilyen addig hasznosíthatatlan tápanyag beépítéséhez szükséges anyagcsere-folyamat megjelenése” – idézik Kintses Bálintot, az MTA SZBK Biokémiai Intézet, Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység tudományos munkatársát az mta.hu-n.

A kutatók hipotézise szerint az új sejtfolyamatok nem a semmiből keletkeznek: a sejtben tevékenykedő fehérjék gyakran végeznek a saját feladataikon túlmenően nagyon kis hatékonysággal végbemenő mellékreakciókat is. Ezek az úgynevezett rejtett funkciók, melyeket az evolúciós alkalmazkodás nyersanyagának tekinthetünk, könnyen felerősíthetőek, ha a sejt számára fontossá válik a túléléshez.

Vizsgálataik során a szegedi kutatók összegyűjtötték egy baktériumsejtben eddig felfedezett összes rejtett enzimreakciót, és egy olyan matematikai modellbe öntötték, amely elsőként írja le az evolúciós nyersanyagokból felépülő anyagcsere-hálózat működését. Eredményeik megerősítették azt a feltételezésüket, hogy ennek a „felszín alatti” anyagcsere-hálózatnak a modellezésével előre jelezhetők a sejt alkalmazkodási képességei. A módszernek nagy jelentősége lehet a rákkutatásban is, mivel a daganatos sejtek anyagcseréje is gyakran evolúciós változásokon megy keresztül.

A szegedi kutatók jelenleg az antibiotikum-rezisztenciára összpontosítanak. „Kollégáimmal olyan módszereket fejlesztünk, amelyekkel előre jelezhetjük, hogy a rezisztencia megjelenik-e vagy sem klinikai jelentőségű kórokozókban. Amennyiben képesek leszünk előre jelezni, hogy ezek a gyógyszerek mennyi ideig lesznek hatékonyak, akkor fel tudunk készülni a jövőbeni kihívásokra – fogalmazott az MTA honlapjának Kintses Bálint.

 

(forrás: mta.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés