hirdetés
hirdetés
2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

A regulátor T-sejtek lehetnek a mellrák elleni küzdelem új gyógyszercélpontjai

A Massey Rákkutató Központ (Richmond, Virginia, USA) kutatói transzgénikus egerekben azt a kérdést vizsgálták, hogy szolid tumorok esetében a regulátor T-sejt infiltráció miért jár gyakran együtt rossz prognózissal.

Megfigyelték, hogy a regulátor T-sejtek képesek elnyomni a CD4 T-limfociták interferon-gamma termelését, melynek erőteljes tumorellenes és makrofág-aktiváló hatása lenne. A vizsgált emlőrák-modellekben a regulátor T-sejtek célzott elpusztításának hatására megnövekedett az interferon-gamma szint, és ennek következményeként a makrofágok is átprogramozódtak tumorellenes sejtekké.

Ez volt az első olyan kutatás, amely a regulátor T-sejtek funkcióját vizsgálta az emlőrák patogenezisében, és eredményeivel rögtön igazolta az adoptív sejttranszfer mögötti elgondolás helyességét. Ebben a megközelítésben akár az is elképzelhető, hogy a jövőben a beteg szervezetéből kivett, majd a testen kívül interferon-gammával átprogramozott makrofágokat juttassunk vissza a szervezetbe az emlőrák kezelésére.

Forrás: Nicholas M. Clark et al, Regulatory T Cells Support Breast Cancer Progression by Opposing IFN-γ-Dependent Functional Reprogramming of Myeloid Cells, Cell Reports (2020).

 

Forrás: 123rf.com-archív
Forrás: 123rf.com-archív

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés