hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 12., szerda - Klára.
hirdetés

A nagydózisú D-vitamin hatásos lehet a szklerózis multiplex kezelésében

A nagydózisú D-vitamin-kezelés szignifikáns hatást mutat az SM kezelésében az MRT-vizsgálattal kimutatható T1- és T2-léziók tekintetében, különösen a fiatal betegeknél.

hirdetés

A D-vitamin szklerózis multiplex (SM) kezelésében való alkalmazhatóságát már korábban is vizsgálták, eredményességét illetően azonban a viszonylag kis betegszámú vizsgálatok ellentmondó eredményekre vezettek.

Egy új, nagyobb betegszámú vizsgálat, a SOLAR segíthet a D-vitamin-szupplementáció ilyen irányú alkalmazásának megítélésében. Az Európai Bizottság SM kutatásával és kezelésével foglalkozó, 2016-os londoni konferenciáján (32. Congress of the European Committee for Treatment and Research in Sclerosis Multiplex) elhangzottak alapján a nagydózisú D-vitamin-kezelés szignifikáns hatást mutat az SM kezelésében az MRT-vizsgálattal kimutatható T1- és T2-léziók tekintetében.

A SOLAR-vizsgálat

A D-vitamin szupplementáció gyógyszeres kezelés melletti alkalmazásának eredményességét vizsgáló SOLAR-tanulmány (Supplementation of Vigantol oil Versus Placebo as Add-on in Patients With Relapsing Remitting Multiple Sclerosis Receiving Rebif Treatment) a nagydózisú, napi 14000 nemzetközi egységnek megfelelő mennyiségű D-vitamin adagolás kedvező hatását igazolta.

Az egy éven át kombinációs terápiában (interferon béta-1a (Rebif) + D-vitamin (Vigantol)) részesülő betegeknél kisebb rohamgyakoriságot és kevesebb MRT-léziót tapasztaltak, mint a „csak” interferon-kezelést kapóknál.

A vizsgálatba bevont 229 SM-es beteg minimum 3, maximum 18 hónapja részesült interferon kezelésben, amikor a betegek egyik csoportjánál elkezdték a terápia D-vitaminnal való kiegészítését. A vizsgálatba bevont egyéneknél nem volt feltétel a szélsőségesen alacsony D-vitamin-szint: a 150 nmol/l-nél alacsonyabb vitamin-szintű betegek már bekerültek a vizsgálatba, miközben a D-vitamin-hiány definíció szerint 25 nmol/l alatti értékeknél jelenthető ki. Tény azonban, hogy a vizsgálatba bevont betegek mintegy fele a vizsgálat kezdetekor 50 nmol/l alatti szérum D-vitamin-szinttel rendelkezett.

Egy éven át napi 14 000 NE D-vitamin

A SM-betegek D-vitamin-szupplementációban részesülő csoportjában egy évig tartó D-vitamin-adagolás eredményeként mintegy 200 nmol/l értékre nőtt a D-vitamin-szint. Az MS több vonatkozásában mégsem vezetett szignifikáns eredményre a Vigantol adagolása. Például nem változott jelentősen az EDSS skálán elért érték. A D-vitaminos csoportban a betegek 72, míg a kontroll-csoportban a betegek 75 százalékánál nem volt EDSS-érték-változás. (Az EDSS (Expanded Disability Status Scale- Kiterjesztett Korlátozottsági Skála) egy olyan eszköz, amellyel az SM-re legjellemzőbb 8 tünetet súlyosságuk függvényében pontozzák és a mozgásképességgel együtt 0-tól 10-ig terjedő skálán összegzik (a 0 a tünetmentes, normális mozgáskészséget jellemző állapot)).

Hatásosnak tűnt viszont a D-vitamin adagolása a roham-gyakoriság szempontjából: míg a vitamint kapó csoportban átlagosan évi 0,28, addig a kontrollcsoportban évi 0,41 rohammal kellett számolni.

A fiataloknál hatásosabb a D-vitamin szupplementáció, mint az időseknél

Statisztikai szempontból is jelentős hatáshoz vezetett a D-vitamin-adagolás az MRT-vel kimutatható T1- és T2 léziók tekintetében. A T2-léziók térfogat-növekedése mintegy a felére csökkent a D-vitamin hatására (3,6 vs. 6,1 százalék). Továbbá, a T1-léziók kialakulását is sikerült a D-vitaminnak meggátolnia, különösen a 30 évnél fiatalabb páciensek körében; míg a vitaminnal kezeltek 86 százalékánál nem alakultak ki újabb léziók az egy éves időszak alatt, addig ez a kontroll-csoportban csak 47 százaléknak adódott.

Jól tolerálható, kedvező árú megoldás az SM kezelésében

A nagydózisú D-vitamin-kezelés a mellékhatások szempontjából is jól tolerálható megoldásnak bizonyul. A nem kívánatos hatások tekintetében nem adódott különbség a kontroll- és a kezelt csoportok között.

További adatfeldolgozás eredményeként fény derülhet arra is, hogy a vizsgálat kezdetén különösen alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező SM-betegek esetén eredményesebbnek bizonyul-e a D-vitamin-szupplementáció, mint a normál szérum-szinttel rendelkezőknél.

(Forrás: Aerzte Zeitung)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés