hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

A humán herpeszvírus-6 fertőzés és a depresszió kapcsolata

A humán herpeszvírus-6 cerebellumból való kimutathatósága kognitív funkcióbeli zavarokkal és viselkedési problémákkal hozható kapcsolatba.

hirdetés

Régóta ismert, hogy a pszichiátriai kórképek, köztük a skizofrénia, a bipoláris zavarok, illetve a major depresszió kialakulásában az örökletes faktorok szerepet játszanak. Emellett, egyre inkább bebizonyosodik, hogy bizonyos környezeti faktorok – köztük vírusfertőzések  is szerepet kaphatnak a pszichiátriai betegségek kialakulásában.

Bipoláris zavarnál és depressziónál gyakoribb a humán herpeszvírus-6 jelenléte a kisagyban

Úgy tűnik, hogy a prenatális és a gyermekkori vírus okozta fertőzéseknek (pl. influenza, humán herpeszvírusok), elsősorban azoknak, amik az idegsejtek fejlődését megzavarják, később súlyos idegrendszeri következményei lehetnek.

Dendritic tree of a Purkinje neuron stained with the silver Golgi method. The dendrite surface is full of small dendritic spines (Forrás: 123rf.com)
Dendritic tree of a Purkinje neuron stained with the silver Golgi method. The dendrite surface is full of small dendritic spines (Forrás: 123rf.com)

Nemrégiben a kutatók pszichiátriai kórképekben szenvedő, illetve ilyen megbetegedésekkel nem rendelkező személyektől származó post-mortem agymintákat (n=60) vizsgáltak meg, a két legnagyobb agybiopszia kohorsznak (Stanley Medical Research Institute) a közreműködésével.

A súlyos depresszióban vagy bipoláris zavarokban szenvedő betegek kisagyi Purkinje-sejtjeinél nagyobb arányban volt igazolható humán herpeszvírus 6-tal (HHV-6) való fertőzöttség, mint a pszichés kórképekkel nem küzdőknél, derül ki würzburgi és USA-beli kutatók legújabb eredményeiből.

HHV-6 fertőzés hatására a Purkinje-sejtek mérete is csökken

A kisagyi minták analízise alapján megállapítható, hogy a HHV-6A és HHV-6B aktív fertőzésre utaló fehérjéinek és a virális DNS-nek a jelenléte szignifikánsan gyakrabban (p < 0,001) mutatható ki a súlyos depresszióban és a bipoláris zavarban szenvedők cerebellumából.

A HHV-6-tal való fertőzöttség a legkifejezettebb a pszichés kórképekben érintettek kisagyi Purkinje-sejtjeiben volt, azaz azokban a sejtekben, amik a mozgásokért és az izomtevékenységért felelnek, ugyanakkor az érzékelési folyamatok, a beszéd, az emlékezet és az érzelmek létrejöttében is lényegesek.

Emellett, a HHV-6-tal fertőzött kisagyi mintáknál a Purkinje-sejtek szignifikánsan kisebb méretét igazolták, mint a nem fertőzött kisagyi mintáknál – a vírusok abnormális Purkinje-sejt funkciót okozó hatását alátámasztva.

 

Forrás:

Front. Microbiol.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés