hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

A gyógyszerkutatás új irányai: fehérjekölcsönhatások feltárása bioinformatikai és molekuláris módszerekkel

Sikeresen befejeződött A gyógyszerkutatás újabb irányai: peptid-fehérje kölcsönhatások a magasabb rendű fehérjeszerveződések szabályozásában- PHARMPROT teaming című projekt. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 2016-2021 között közel 900 millió forint összeggel támogatott projekt a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi és Természettudományi és Technológiai karainak kutatócsoportjai valósították meg.

hirdetés

A legújabb gyógyszerfejlesztések adott betegséghez tartozó fehérjék közül egyszerre többet céloznak meg, melyek között genetikai vagy fizikai kapcsolat van. A fehérjeszerveződések daganatokban, neurodegeneratív betegségekben, valamint a sejtdifferenciációban egyaránt szerepet játszanak; hatásmechanizmusaik azonban jórészt ismeretlenek. A Debreceni Egyetem biokémiai, biofizikai, élettani, és kémiai kutatócsoportjainak összefogásával olyan konzorcium jött létre, amely alkalmas ezen rendszerek átfogó, atomi szinttől a funkcionális mérésekig történő vizsgálatára.

A PHARMPROT kutatóhálózat célja, egymást kiegészítő megközelítéssel és metodikával a fehérjeszerveződések és kölcsönhatások molekuláris szabályozó mechanizmusainak feltárása és ezeken alapuló, gyógyszerkutatásban is közvetlenül használható szűrőmódszerek kidolgozása. – tájékoztatott dr. Szatmári István egyetemi docens, projektvezető.

A négyéves projekt eredményeként a legmodernebb fehérje analitikai módszerekkel sikerült vizsgálni és feltárni retrovirális proteázok és néhány, az emberi szervezetben is megtalálható retrovírus-szerű proteáz enzimatikus tulajdonságait. Kísérletes és számítógépes analízisek segítségével vizsgálták proteázok szerkezet-funckió összefüggéseit, valamint meghatározták a HIV-fertőzöttek kezelésében is alkalmazott proteáz-gátlószerek hatékonyságát a HIV proteázzal nagyfokú hasonlóságot mutató enzimek esetében. Új kísérletes mérési eljárásokat dolgoztak ki proteolitikus enzimek vizsgálatára, melyet több virális proteáz mellett a HIV vírus proteáz funckionális jellemzéséhez használtunk fel, de a kifejlesztett módszert sikerrel alkalmazták a SARS-CoV-2 koronavírus proteázának vizsgálatában is. Részletesen jellemezték a tumorgenezis során működésbelépő c-Fos és c-Jun fehérjék különféle változatait és kölcsönhatásait. Ezen túlmenően feltárták a sejtpenetráló peptidek bejutásának és a sejtenbelüli eloszlásának a dinamikáját.

A projekt révén nagyszámú fiatal kutató kapott lehetőséget és eszközt, hogy elsajátítsa a bioinformatika, biokémiai, biofizikai és a molekuláris biológiai kutatások alapjait. A felhalmozott elméleti és gyakorlati tudás jelentősen hozzájárul az egyetem és a régió kutatóbázisának fejlődéséhez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 879 997 930 Ft támogatással. A projekt keretében végzett kutatások eredményei ezidáig 61 nemzetközi közleményben foglalták össze, továbbá 9 közreműködő fiatal kutató doktori fokozatszerzésének alapjául szolgáltak, közölte az egyetem.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés