hirdetés
hirdetés
2021. április. 17., szombat - Rudolf.
hirdetés

A fenotiazinok gyógyíthatják a meningitist

Egyes, eddig antipszichotikumként használt vegyületek hozzájárulhatnak a N. meningitidis okozta infekciók kezeléséhez, derül ki állatkísérletes eredményekből.

hirdetés

A típusos vagy első generációs antipszichotikumok közé tartozó trifluoperazin és rokon vegyületei – egerekkel végzett kísérletek alapján – a Meningococcus okozta infekciók leküzdésére is képesek.

Antipszichotikumok mint a N. meningitidis infekció lehetséges gyógyszerei

A Neisseria meningitidis okozta infekciók életveszélyesek. A baktériumok át tudnak jutni a vér-agy gáton és központi idegrendszeri fertőzéshez vezetnek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A bakteriális infekciók egyik kulcslépése a mikroorganizmusok érfalhoz való rögzülése. Az érfalhoz való kihorgonyzódás a baktériumok mikroszkopikus méretű nyúlványai, az úgynevezett pilusok segítségével történhet meg. Ezeknek a piluson keresztül létrejött kölcsönhatásoknak a megszüntetésére az antibiotikumok nem képesek. Úgy tűnik azonban, hogy a fenotiazinok ezt a pilus-érfal kapcsolatot képesek megbontani.

A fenotiazinok gátolják a pilusok működését

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a fenotiazinok gátolják a pilus-érfal kapcsolatok kialakítását. Amikor a fenotiazint az állatokban hasonló dózisban adagolták, mint ahogy azt a humán terápiában is teszik, a baktériumok kihorgonyzódásának a mértéke csökkent. A megfigyelések hátterében meghúzódó molekuláris hatásmechanizmus valószínűleg a NADH-ubikinon-oxidoreduktáz komplex aktivitásának a befolyásolása, ami megakadályozza annak a nátrium-grádiensnek a felépülését, amit a baktériumok a pilusaik működtetéséhez igényelnek.

Antibiotikumokkal együtt adva a fenotiazinok hatása kifejezettebb

Az, hogy a fenotiazidok baktericid hatással nem rendelkeznek, nem vitatott. Amennyiben azonban a fenotiazinok mellett antibiotikumos kezelésben is részesülnek a N. meningitidis fertőzött állatok, az elérhető terápiás eredmények még kedvezőbbek.

A baktériumok elleni küzdelemben távlatokat nyitó eredmények

A N. meningitidis-en kívül egyéb kórokozók is rendelkeznek kis nyúlványokkal, amik az érfalhoz való rögzülésükhöz szükségesek. Ez alapján lehetséges, hogy a fenotiazinok alkalmazása, akár az antibiotikumok mellett, a jövőben több infekció kezelésében is szerepet kaphat. Egyelőre azonban csak állatkísérletes eredmények állnak rendelkezésre, ez irányú humán vizsgálatokat még nem végeztek.

(Forrás: Nat. Microbiol.)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés