hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A cukorbetegek gyógyszere lehet az Aloe vera?

Az Aloe vera kivonatai csökkentik az éhomi vércukorszintet, a jövőben szerepük lehet a cukorbetegek kezelésében, derül ki egy meta-analízisből.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Az Aloe vera (Aloe barbadensis) kivonatait jelenleg számos indikációban külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazzák. Míg egyes esetekben tudományos eredmények, máskor népgyógyászati tapasztalatok támasztják alá a kedvező hatását.

Egy frissen megjelent, kilenc korábbi vizsgálat eredményeit összegző széleskörű tanulmány rámutat arra, hogy az aloénak szerepe lehet a diabétesz kezelésében is. Tekintve azt, hogy a kettes típusú cukorbetegség gyakorisága már-már járványos méretet ölt, és a betegek kevesebb, mint a fele képes csak elvárható módon kontrollálni a cukorszintjét, indokolt igény mutatkozik a kedvező árú, hatásos, kevés mellékhatással rendelkező terápiás megoldásokra.

Mint azt a The Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban megjelent eredmények is alátámasztják, az Aloe vera orális alkalmazása a diabéteszes és a pre-diabéteszes egyéneknél egyaránt csökkenti a vércukorszintet.

Aloe: régen és ma

Az Aloe vera használata több ezer éves múltra tekint vissza, az egyiptomiak, a görögök, a japánok, a mexikóiak, a kínaiak és az indiaiak egyaránt használták orvosi célokra a növényt. Napjainkban a gyógyászatban az Aloe vera levelének a külső zöld kérgét és/vagy a belső színtelen, géles állományát használják fel. Az Aloe vera jellemzően külsőlegesen alkalmazott; a szeborreás dermatitis, a psoriasis vulgaris és a genitális herpesz kezelésében kap teret. Belsőlegesen elsősorban mint laxatív szert alkalmazzák.

Az Aloe vera mint antidiabetikum

A növény kivonatai vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, antrakinonokat, poliszacharidokat, lignint, szaponinokat, szalicilsavat, aminosavakat, fitoszterolokat egyaránt tartalmaznak. Mint azt a citált publikáció szerzői is megjegyzik, ezek körül a vegyületek közül több is szerepet játszhat a vércukorszint regulációjában. Az Aloe vera króm-, magnézium-, mangán- és cinktartalma egyaránt lényeges lehet a glükóz-metabolizmus kedvező irányú befolyásolásában, az inzulinnal szembeni érzékenység fokozásában.

A meta-analízis eredményei

A meta-analízisbe bevont 9 vizsgálatban az éhomi glükózszint mellett a hemoglobin A1c-értékeket, illetve az orális glükóz-tolerancia-teszt (OGTT) eredményeit is kiértékelték – vizsgált paramétertől függően 89, illetve 283 fős betegpopuláción.

Az aloe belsőleges használata következtében az éhomi glükózszintek átlagosan 46,6 mg/dl-rel (kb. 2,6 mmol/liter) csökkentek. Az analízis rámutatott arra, hogy leginkább azok profitálhatnak az Aloe vera belsőleges alkalmazásából, akiknél az éhomi glükózszint kiindulási értéke magas, 200 mg/dl (kb. 11 mmol/liter) fölötti. Esetükben átlagosan 109,9 mg/dl-rel csökken az éhomi glükózszint.

Érdemes tovább vizsgálódni

Bár az eredmények több korábbi vizsgálat eredményeinek az összegzéséből születtek, az összehasonlítást, a pontos konklúzió megfogalmazását nehezíti az, hogy míg egyes vizsgálatok mindössze 4 hétig tartottak, mások 14 héten keresztül követték nyomon a betegeket, illetve különbségek adódtak például a randomizálás, valamint az Aloe vera mellett kapott gyógyszeres kezelés tekintetében is.

Jelen meta-analízis szerzői mindezek ellenére az Aloe vera-t ígéretes antidiabetikum „alapanyagnak” tekintik, és további vizsgálatokat sürgetnek; megjegyezve azt, hogy a krónikus betegség terhét cipelő cukorbetegek a komplementer és az alternatív medicina megoldásai felé sokkal nyitottabbak, mint a nem-diabéteszes társaik. 

Dr. B.L.
a szerző cikkei

(forrás: MNT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés