hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

97 százalékban működhet a Moderna HIV elleni mRNS-vakcinája

A Moderna HIV vírus elleni vakcinája az első fázisú klinikai tesztek alapján működik, ezért most az Egyesült Államokon kívül is kipróbálja azt a cég, írja összefoglalójában a hvg.hu.

hirdetés

Az első fázisú vizsgálatba 56 egészséges, nem HIV-fertőzött önkéntest vontak be, akik közül 48-an kapták meg az mRNS-alapú védőoltást. Az International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) nevű nonprofit szervezet ezzel kapcsolatban korábban azt közölte: a résztvevők 97 százalékánál alakult ki immunválasz.

A Moderna az amerikai eredményeken felbuzdulva most úgy döntött, Afrikában is elindítja az I-es fázisú klinikai kísérletet. A szérum egy rekombináns fehérje, az eOD-GT8 60mer-re épül, ami a HIV-vírus RNS-szekvenciájának része. Az immunogén egy speciális B-sejt reakcióját váltja ki, ami azt egy semlegesítő antitest, a bnAb-k termelésébe kezd.

Az IAVI G003 kódjelű kísérletbe kezdetben 18 egészséges felnőttet vonnak be, akik ezután az eOD-GT8 60mer-re épülő vakcinát kapják meg. Ez tartalmazza a HIV-vírus részét, de nem okozhat fertőzést.

A vakcinát minden résztvevő megkapja, majd utána hat hónapon át figyelik annak hatását, hogy kiderüljön, biztonságos-e, illetve az immunválaszt is tanulmányozni fogják, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés