hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Vas és vashiány

A szervezet jelzi a vashiány állapotát, mely az egyik leggyakoribb hiánybetegség nők körében, olvasható a termalurdo.hu-n.

Kapcsolódó cikkek

A vas nagyon fontos ásványi anyag, a vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, így az oxigénnek az egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. A vaskészlet jelentős része a hemoglobinban, míg kisseb része a májban, a lépben, a csontvelőben és az izmokban van. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet – írják a portálon. 

A hiánybetegség leginkább a nőkre jellemző, akik a menstruációs ciklusok miatt havonta kétszer annyi vasat veszítenek, mint a férfiak. Az, hogy vashiányos és esetleg vele együtt vérszegény-e az ember, néhány egyszerű tünetből is kiderül. A következő tünetek sok esetben vashiányra utalnak:

Fáradékonyság

A vashiányosság leggyakoribb tünete, amit nagyon nehéz felismerni. A nők nagy része annyira hozzászokik a pörgős életritmushoz és az állandó fáradsághoz, hogy egy kis „plusz” már fel sem tűnik. Pedig a fáradtságot sokszor vashiány okozza, hiszen azzal, hogy kevesebb oxigén éri el a szöveteket, testünk nem kapja meg azt az energiát, amire szüksége lenne – olvasható a portálon.

Erős menstruáció

A nők sokszor nem is tudják, hogy havi ciklusuk során sokkal több vért veszítenek a normálisnál. Azt hiszik, rendben van minden, pedig a hónapról hónapra visszatérő erős vérzés évek alatt teljesen kiapasztja a szervezet vaskészleteit. Aki egy kicsit is úgy érzi, hogy valami nincs rendben a menstruációjával, annak érdemes kivizsgáltatni magát.

Sápadt arcbőr

A hemoglobin adja a vér a vörös színét, így a bőr a rózsaszínű színárnyalatát is. Ha sápadtnak látjuk a bőrünket, nyilvánvalóan kevés a szervezetünkben a hemoglobin, könnyen lehet, hogy vashiányban szenvedünk.

Nehezen légzés, kapkodás a levegő után

Ha oxigén szintünk alacsonyabb az elvártnál, akkor amellett, hogy nehezebben bírjuk a fizikai megterhelést, sokszor kapkodjuk is a levegőt. Egy elromlott lift, egy kis rohanás a busz után vagy egy nehezebb táska és máris úgy érezzük, nem kapunk levegőt. Az állóképesség romlása mellett ez is a vashiány számlájára írható.
 
A termalfurdo.hu-n további tüneteket is felsorol a cikk szerzője, valamint tájékoztat a szükséges napi vasmennyiségről, és néhány vas tartalmú élelmiszert is bemutat. 
(forrás: www.termalfurdo.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Jogszabályfigyelő