hirdetés
hirdetés
2021. március. 08., hétfő - NŐNAP, Zoltán.
hirdetés

Új megállapodás a gyógyszerészképzésről

Új megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem a gyógyszerészhallgatók képzésében hagyományosan részt vevő Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE). Az ELTE Természettudományi Kara két természettudományos tantárgy oktatásában vesz részt magyar, német és angol nyelven, biztosítva a gyakorlatok helyszíneit is, míg az előadásokra mostantól a Gyógyszerésztudományi Karon, a Hőgyes Tömbben kerül sor. A több mint két évtizedes múltra visszatekintő oktatási együttműködés megújítását a gyógyszerész hallgatókat is érintő kurrikulumreform tette szükségessé.

hirdetés

„Ma, amikor az orvos-, egészségtudományi területen az ismeretek gyakorlatilag kétévente megduplázódnak, nekünk, a területért felelős egyetemeknek és oktatóknak is folyamatosan meg kell újulnunk egyéni és intézményi szinten egyaránt” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem az alapítása 250. évében a gyakorlati képzést előtérbe helyezve alakította át kurrikulumát. Célunk egyértelmű volt: azt szeretnénk megtanítani a hallgatóknak, ami majd orvosként, gyógyszerészként, vagy konduktorként a feladatuk lesz. A jubileum tiszteletére elindított képzési reform tette szükségessé a korábbi együttműködési megállapodás felülvizsgálatát és megújítását.

A rektor úgy fogalmazott: a megállapodás a több évtizedes, hagyományosan jó együttműködés folytatására teremt lehetőséget az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem között, figyelembe véve a gyógyszerészi képzés megújításának új szerkezeti és tartalmi követelményeit is. „Megtiszteltetés, hogy 250. jubileumi tanévünkben írhatjuk alá ezt a dokumentumot. A születésnapi dátum is közös múltunkat idézi fel, amely mindenkor kötelez minket arra, hogy együtt munkálkodjunk a magyar felsőoktatás korszerűsítésén” – emelte ki.

Dr. Borhy László, az ELTE rektora beszédében emlékeztetett, hogy a mostani szerződés előzményeként a két egyetem között kötött 1997-es megállapodás több mint húsz éve szolgálja a biztos együttműködést. Hozzátette, hogy ez idő alatt a Semmelweis Egyetem gyógyszerészképzése mindkét fél nagy büszkeségére tovább gyarapította korábbi sikereit, mely köszönhető a képzés megszervezésében résztvevő munkatársak, oktatók magas színvonalú munkájának és a hallgatók elhivatottságának egyaránt. „A két egyetem közös munkája, a képzés egyedülálló, háromnyelvű konstrukciója nemzetközileg is elismertté teszi a Semmelweis Egyetem gyógyszerészképzését, melyet a jelentkezők magas száma is igazol” – fogalmazott.

Az új együttműködési megállapodás szerint az idei tanévtől az Általános és szervetlen kémia, valamint az Analitikai kémia tantárgyak első és második évfolyamos oktatásában vesz részt az ELTE Természettudományi Kara. A képzés során az előadásokat a Gyógyszerésztudományi Kar Hőgyes Tömbjében tartják, a gyakorlatok helyszíne a képzés nyelvétől függetlenül az ELTE, amelynek Természettudományi Kara biztosítja a szükséges infrastrukturális feltételeket is.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés