hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Torokgyulladás: sok oka lehet, több egyéb tünettel járhat együtt

A betegek között a torokgyulladásként emlegetett kórkép nem más, mint a garat falának a fájdalmas gyulladása, vagyis a pharyngitis. Az elsősorban vírusos eredetű kórkép kezelése tüneti. A pharyngitises betegeknek ajánlható gyógyszerek listáján elsők között találhatók meg a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatóanyagú szerek.

hirdetés

A pharyngitist az esetek túlnyomó többségében, mintegy 80%-ában vírusok okozzák. A felnőtteknél 80−90% a vírusos esetek aránya, míg a gyermekeknél 70% fölötti (1, 2). Elsősorban rhinovírusok, influenzavírusok, adenovírusok, koronavírusok és parainfluenzavírusok tehetők felelőssé a panaszokért. Amennyiben a kórkép hátterében bakteriális fertőzés húzódik meg, akkor a kórokozó leggyakrabban A csoportba tartozó Streptococcus (ld. 1. táblázat). A kép teljessége érdekében megemlítendő, hogy allergének, kémiai szennyezők is kiválthatnak torokfájást, az allergének elsősorban viszkető érzéssel társulva. Emellett, refluxbetegség vagy ritkán akár daganatok is okozhatnak torokfájásos tüneteket. A differenciáldiagnózishoz lényeges, hogy a pharyngitis nem progresszív, kétoldali tünetekkel lép fel, és nem okoz sem szájzárat, sem pedig légzési nehézséget (1).

 

1. táblázat. A pharyngitis lehetséges kórokozói: vírusok, baktériumok és gombák (3)

Vírus

Baktérium

Gomba


 • Rhinovírus

   
 • Adenovírus

   
 • Coxsackievírus

   
 • Koronavírus

   
 • Respiratorikus szinciciális vírus

 • Parainfluenzavírus  

 

 
 • Epstein−Barr-vírus

   
 • Orthomyxovírus

   
 • Streptococcus pyogenes 

 • Haemophilus influenzae 

 • Chlamydophila pneumoniae

 • Mycoplasma pneumoniae

 • Arcanobacterium haemolyticum 

 • Neisseria gonorrhoeae 

 • Treponema pallidum

 • Candida albicans

  

A vírusos etiológia gyakran társul egyéb tünetekkel, így a betegek köhögést, orrfolyást, kötőhártya-gyulladást, fejfájást, esetleg kiütést tapasztalhatnak a torokfájás és -gyulladás mellett. Amennyiben mononucleosis infectiosa (= herpeszvírus okozta csókbetegség) miatt fáj a beteg torka, akkor a panaszok gyakran hasi fájdalommal, erős fáradékonysággal, étvágycsökkenéssel, megnagyobbodott nyirokcsomókkal és bőrkiütésekkel járhatnak együtt (4).  

 

Amennyiben gennykeltő baktériumok a kórokozók, akkor láz, hidegrázás, fejfájás, általános elesettség, hányinger, hányás vagy nyirokcsomó-duzzanat is jelentkezhet kísérő tünetként (1, 4). 

 

A bakteriális pharyngitis szövődményeként középfülgyulladás, gégefedő-gyulladás, arcüreggyulladás, reumás láz, glomerulonefritisz vagy toxikus sokk szindróma alakulhat ki. Ezek megelőzése céljából lényeges az adekvát antibiotikum-kezelés (1).

 

Megjegyzendő, hogy a pharyngitis tüneteihez hasonló panaszokkal jár együtt a gégegyulladás (laryngitis), ami rekedtséget és a hang időleges elvesztését is okozhatja. Megjegyzendő, hogy laryngitis kialakulásában a hangszálak túlerőltetése, allergia, savas reflux is szerepet kaphat a bakteriális és virális infekciókon − mint kórokokon – kívül (4).

 

A mandulagyulladás (tonsillitis) a pharyngitis egy csoportjaként kezelhető, ami ilyen módon hasonló panaszokkal jár, mint a torokgyulladás. A gyakran visszatérő tonsillitis a mandulák sebészi eltávolítását teheti indokolttá (4). 

 

Forrás: Pharma Tribune
Forrás: Pharma Tribune

 

A torokgyulladás gyógyszeres kezelése

 

A pharyngitises panaszok oki kezelése csak abban az esetben lehetséges, ha a bakteriális eredet a tünetek alapján egyértelműnek tűnik, vagy azt a torokváladék tenyésztése igazolta. Ebben az esetben antibiotikum adására kerül sor. Az antibiotikum-terápia jelentősége elsősorban a reumás láz és egyéb szövődmények kivédésében áll, emellett a betegség tartamának 16−24 órával való lerövidüléséhez vezet az antimikrobiális kezelés. Első választásként penicillin típusú antibiotikum javasolt, 10 napon át alkalmazva. A tünetek enyhülése az antibiotikum szedésének megkezdését követően 24−48 órával várható. Alternatívaként cefalosporin típusú antibiotikum, azitromicin vagy klindamicin alkalmazása jöhet szóba (1).   

 

Az esetek döntő többségében a torokfájásos panaszok kezelése, tekintettel a dominánsan vírusos eredetre, elsősorban tüneti, ami antiszeptikumok, nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), illetve paracetamol adását jelenti. A torokfájás enyhítésére, a gyulladás csökkentésére lokálisan alkalmazható készítmények nagy választéka áll rendelkezésre. A lokálisan alkalmazható hatóanyagok vonatkozásában mindez antiszeptikumok, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat jelent, esetleg vitaminokkal, lokálanesztetikumokkal kombinációban. A torokgyulladás kezelésében a helyileg alkalmazott gyógyszerek a mellékhatások kockázatának csökkentése mellett gyors hatásfellépést kínálnak, vagyis a panaszok rövid időn belül bekövetkező, érezhető mértékű enyhüléséhez járulnak hozzá. 

 

Amennyiben a torokfájás mellett egyéb jellegű fájdalom is fellép, pl. fejfájás, izomfájdalmak, indokolt a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású gyógyszerek (acetilszalicilsav, ibuprofén, diklofenák) szisztémás alkalmazása. 

 

A felső légúti infekciókkal társuló fájdalmak csillapításában nagy múltra tekint vissza az acetilszalicilsav alkalmazása. Vizsgálat igazolja, hogy a toroktáji fájdalom, a fejfájás és az izomfájdalmak csillapításában hatásosnak bizonyul az acetilszalicilsav. Megjegyzendő azonban, hogy a hatóanyag csak 12 évnél idősebbeknél alkalmazható − a Reye-szindróma veszélye miatt (5). A koffeinnel kombinált acetilszalicilsav a – koffein additív analgetikum sajátosságára visszavezethető módon – az acetilszalicilsav által biztosított fájdalomcsillapító hatás felerősítését szolgálja (6). 

  

A pharyngitises betegnek javasolandó a bőséges folyadékfogyasztás és a garattáji irritációt okozó ételek, italok kerülése, azaz a forró vagy jéghideg enni- vagy innivalók, túlságosan fűszeres ételek és szénsavas italok mellőzése.

 

A fertőzés terjedésének megakadályozása  

 

A pharyngitises panaszok általában 7−10 napon keresztül állnak fenn. Eloszlatandó tévhit az, miszerint csak a lázas beteg fertőz. Hasonló téves elképzelés az is, miszerint csak az első 2−3 napban fertőz a beteg. Tény, hogy a panaszok jelentkezését követő 2. és 3. napokon a legnagyobb a fertőzés továbbadásának a rizikója, de megjegyzendő, hogy a betegség teljes időtartama alatt fertőzhet a beteg.  

 

Mivel cseppfertőzéssel terjedő betegségről van szó, javasolt, hogy a torokfájós beteg ne menjen közösségbe, tartsa be a köhögési etikettet, illetve a gyakran használt felületek (pl. villanykapcsoló, lépcsőkorlát, ajtókilincs) tiszták és fertőtlenítettek legyenek (1).

 

 

IRODALOM

 

1. Wolford RW et al. Pharyngitis. [Updated 2020 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519550/.

2. https://www.rxfiles.ca/rxfiles/uploads/documents/ABX-Pharyngitis.pdf; 2021. nov. 26.

3. Sykes EA, Wu V, Beyea MM, Simpson MTW, Beyea JA. Pharyngitis: Approach to diagnosis and treatment. Can Fam Physician. 2020;66(4):251−257.

4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324144; 2021. nov. 26.

5. Eccles R, Loose I, Jawad M, Nyman L. Effects of acetylsalicylic acid on sore throat pain and other pain symptoms associated with acute upper respiratory tract infection. Pain Med. 2003;4:118−124.

6. Baratloo A, Rouhipour A, Forouzanfar MM, Safari S, Amiri M, Negida A. The role of caffeine in pain management: A brief literature review. Anesth Pain Med. 2016;6:e33193

Dr. Dóczi István, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés