hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Természetes olajok és egyéb megoldások ekcémára

Az ekcémás bőr kezelését illetően számos tévhit él a páciensekben. Néhány természetes szer használata azonban nem csupán városi legendán alapul, hanem hosszú távú tapasztalatokon nyugszik vagy vizsgálatokkal megerősített.

hirdetés

Az ekcéma a bőr szárazságával, feszülő érzésével, viszketésével jár együtt. A panaszok jellemzően romlanak az őszi−téli időszakban. Néhány házi patikai szer, természetes anyag hozzájárulhat a tünetek enyhüléséhez. Vagyis, bátoríthatók a betegek, hogy próbálják ki a kókuszolaj, a kenderolaj, az aloe vera, az almaecet vagy éppen a méz kínálta lehetőségeket − elsősorban megbízható minőségű patikai készítmények formájában.

Aloe vera-tartalmú készítmények

 

Az aloe vera leveleiből préselt nedv évszázadok óta alkalmazott gyógyír, ami – többek között – az ekcéma gyógyítására is felhasználható. Egy 2015-ben született szisztematikus áttekintés alapján az aloe vera antibakteriális, antimikrobiális, immunrendszeri aktivitást fokozó és sebgyógyulást serkentő sajátosságokkal rendelkezik. Mivel a száraz, integritását vesztett bőr fertőzésekkel szemben fogékonyabb, az aloe vera szerepe kiemelt lehet az ekcéma kezelésében.

Megjegyzendő, hogy készítményválasztás során kerülendők az alkoholt tartalmazó szerek, de az önmagában alkalmazott aloe vera is okozhat égő, feszülő bőrérzést (1).

Almaborecet

 

A National Eczema Association (NEA) arról számol be, hogy az almaborecet segíthet az ekcémával összefüggő bőrpanaszok enyhítésében. Azonban a szakmai szervezet óvatosságra int a készítmény savtartalmára tekintettel. Míg a hígított almaborecetes készítmények használata a bőr kémhatásának a savas irányba való eltolása révén hozzájárulhat a bőrbarrier támogatásához, addig a tömény formában adagolt almaborecet káros hatású is lehet.

Ezenkívül néhány vizsgálatban azt találták, hogy az almaborecet hatásos ellenszer a bőrön megtalálható patogénekkel, a Staphylococcus aureus és az Escherichia coli baktériumokkal szemben (1).

A fürdés megítélése

 

Az ekcémás betegeknél a bőr külső rétegének a hidratálására van szükség. Azonban paradox módon vízbe mártózva ez nem történik meg minden fürdőzés alkalmával. A túl hideg, netán a forró vízben való fürdés szárítja a bőrt, és ronthatja az ekcémás tüneteket. Csakúgy, mint a lúgos kémhatású tisztálkodószerek, hagyományos szappanok használata is kedvezőtlen hatású ekcéma esetén. Végezetül, ha a fürdést követő azonnali (3 percen belüli) hidratálás/nedvességpótlás elmarad, a bőr állapota romolhat.

Jelenleg a csecsemőknél heti 1-2 fürdés javasolt mindössze. A felnőtteknél napi egy alkalommal történő, langyos vizes zuhanyozás vagy fürdés ajánlott, ami nem tart tovább 10−15 percél. A fürdés/zuhanyozás alatt kerülendő a bőr dörgölése, és a hagyományos szappanok helyett ekcémabarát ápolószerek használata javasolt (1).

Hipós fürdők

 

Ellentmondásokkal teli a hipós fürdők ekcéma esetén mutatott hatásosságának a megítélése. Egy 2015-ös review alapján a híg (6%) fehérítős vízben való fürdés csökkenti a beteg kortikoszteroid- és antibiotikum-igényét, miközben egy másik tanulmány alapján a hagyományos fürdőzéssel való összehasonlításban a hipós vízben való megmártózás nem jár semmiféle előnnyel (1).   

 

Zabpelyhes fürdő

 

Az őrölt és felforralt zabpehelypor, a kolloidális zabpehely bőrápoló sajátosságokkal rendelkezik. A kolloidális zabpelyhes készítményekhez antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonság rendelhető, amik eredményeként csökken a bőr szárazsága, viszketése és érdessége. Egy randomizált, kontrollált vizsgálatban a kolloidális zabpehely jobb eredményt mutatott fel, mint a kontrollkezelés.

A mindennapokban a zabpelyhes fürdő a porított zabpehely meleg fürdővízbe való beszórását, majd a vízben való megmártózást jelenti (1). 

Kókuszolaj – naponta több alkalommal

Az ekcémás bőr ápolásában kedvező hatásúak lehetnek a kókuszolaj zsírsavai. A hidegen préselt, szűz kókuszolaj támogatja a bőrbarriert és hozzásegíti azt a különféle fertőzések leküzdéséhez. A kókuszolaj használatát illetően a fürdés után közvetlenül, illetve a nap folyamán több alkalommal bőrre felvitt kókuszolaj javasolható (1).

Kenderolaj az ekcémás bőr tünetei ellen

 

A kendermagból hidegen préselt olaj, az enyhén zöldes színű, dióra emlékeztető ízű kenderolaj is előnyös hatású lehet ekcémás bőr esetén − akár külsőleg, akár belsőleg (1/2−1 teáskanálnyi naponta) alkalmazva. 

A tapasztalatok alapján a külsőlegesen felvitt kenderolaj nem tömi el a bőr pórusait, miközben a bőr zsírtartalmát kiegyensúlyozza, és nem vezet fokozott aknéképződéshez. A magas gamma-linolénsav-tartalma miatt a kenderolaj potens gyulladáscsökkentő, ami a bőr megújulási folyamatait is stimulálja. A kenderolajos készítményekhez a hidratáló hatás mellett a kisebb ráncokat eltüntető, anti-age hatás is köthető. 

A páciensek megnyugtatására megjegyzendő, hogy a vadkender magjaiból előállított kenderolaj nem tartalmaz pszichoaktív szert, nincs benne tetrahidro-kannabinol (THC) (2).   

Teafaolaj hígítva

A Melaleuca alternifolia fa leveléből nyert olaj számos bőrprobléma esetén kedvező hatást mutat. A teafaolaj hozzájárulhat a bőr feszülő, viszkető érzésének a csökkentéséhez és a bőrfertőzések megelőzéséhez. Mivel a tömény teafaolaj irritáló hatású lehet, vivőolajokkal (mandulaolaj, olívaolaj) való hígítása javasolt (1).

Mézes megoldás

A méz elsősorban antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású szerként ismert, ami a sebkezelésben és az égési hegek ellátásában is szerepet kaphat. Ekcéma esetén elsősorban a bakteriális fertőzések megelőzése köthető a mézhez (1).

Hideg okozta kivörösödéstől való védelem

 

A metszően hideg téli szeles idő az ekcémás bőrpanaszok fellángolását hozhatja magával. Amennyiben az arcot érintő ekcémáról van szó, érdemes alacsonyabb kinti hőmérsékleteknél sállal vagy egyéb takarófelülettel védeni az ekcémában érintett bőrterületet (1). 

 

IRODALOM

1. Top 12 natural remedies for eczema. www.medicalnewstoday.com; 2021. nov. 24

2. Hemp oil for skin. www.healthline.com; 2021. nov. 10.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés