hirdetés
hirdetés
2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés

Megdőlnek a naiv hitek

Őszintén az elektronikus cigarettáról

A világszerte elterjedt elektronikus cigaretta (e-cigaretta) térhódításának különösen kedvez a dohányipar gátlástalan, elsősorban a fiatalokat célzó reklámtevékenysége. Az e-cigaretta összetételéről és az összetevők által okozott egészségkárosító hatásokról meglévő ismeretek alapján kijelenthető, hogy az e-cigaretta nem ártalmatlan termék, párája egyaránt kedvezőtlenül hat a használója és a párát passzívan belélegzők egészségére. Kellően alátámasztott tudományos bizonyítékok továbbra sem igazolják az e-cigaretta előnyeit a leszokás támogatásában, ugyanakkor bizonyított, hogy az e-cigaretta fenntartja a nikotinfüggőséget és különösen fiatalok esetében, növelheti a rászokás kockázatát.

hirdetés

A dohányzás egészségkárosító hatásainak felismerése és a fejlett országokban a dohányzás visszaszorítására irányuló küzdelem több évtizedes múltra tekint vissza. A dohányzást korlátozó szigorítások következtében csökkenő dohányzási arány és a dohánygyárak nyereségének visszaesése, a fejlesztőket új nikotinélvezeti forma, az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) világszintű elterjesztésére késztette, amelynek révén fenntartható az addikció, és megkerülhetők a füstölgést tiltó rendelkezések.

Az e-cigaretta működése és jellemzői

Az e-cigaretta működése, a készülék tartályában lévő folyékony nikotin fűtőszállal történő felmelegítésén és aeroszollá porlasztásán alapszik. Az e-cigaretta-patronokban lévő folyadék legfontosabb összetevői: a nikotin, az oldószer (a folyadék alapja), a víz, a különböző adalékanyagok és ízesítő aromák.

Az utántöltő folyadékok többsége (99%-a) nikotint tartalmaz, amelynek a függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett ma már számos más egészségkárosító hatása ismert. Kiemelendő a nikotinnak az érelmeszesedés, illetve a daganatos betegségek kialakulásában és progressziójában betöltött szerepe (1). Ismert továbbá a nikotin káros hatása a termékenységre és a magzati fejlődésre, illetve, hogy a magzatként vagy gyerekkorban elszenvedett nikotinhatás hozzájárul fiatalkori viselkedészavarok kialakulásához (1). Tekintettel arra, hogy az e-cigarettában képződő pára passzív belélegzése nyomán ugyanolyan mértékben emelkedik a plazma nikotinszintje, mint a hagyományos cigaretta füstjének passzív belégzése során, az e-cigaretta használata nem védi ki a másodlagos dohányzás okozta nikotinterhelést (2,3).

Az e-cigaretta szabályokat nélkülöző gyártása folytán, a közelmúltban világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma: ezek több mint fele öt évesnél fiatalabb gyermekeknél fordult elő (4). A bőrön keresztül felszívódó, illetve a véletlenül vagy öngyilkossági szándékkal lenyelt nikotin okozta mérgezések egyes esetekben halállal jártak (5). További aggodalomra ad okot, hogy az e-cigarettát már nem csupán a nikotin, hanem egyéb addikciót okozó szerek szervezetbe juttatására is használják; a világhálón szabadon hozzáférhetők a heroin, a kokain és a hasis utántöltő folyadékba keveréséhez ajánlott receptek (6).

Az e-cigarettára vonatkozó egyéb ismeretek

Az e-cigarettát sokszor ártalmatlan termékként reklámozzák, amely a nikotinon kívül csupán másodperceken belül elillanó vízgőzt bocsát ki a használat során (7), és sokat hangoztatott érv, hogy kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta. Számos körülmény nehezíti a viszonylag új kutatási területen szerzett ellentmondásos tapasztalatok értékelhetőségét: a vizsgálatok módszertani hibái, összeférhetetlenségi tényezők (a dohánygyárak szponzorálásával készült tanulmányok adatainak vitatható hitelessége) és a hosszú távú egészségkárosító hatások vizsgálatának hiánya. A meglévő ismeretek alapján azonban egyértelmű, hogy az e-cigaretta nem ártalmatlan termék, és az is kérdéses, hogy használata kevesebb ártalommal jár.

Az oldószerként alkalmazott propilén-glikol, illetve glicerin vagy ezek bármilyen arányú keveréke – amelyek a folyadék mintegy 70–80%-át alkotják és a füstképzéshez szükségesek (8) – belégzése szem-, torok-és légcső-irritációt okoz (9). Egyes közlemények szerint, az egy nap alatt belélegzett vegyületek mennyisége megközelíti a foglalkozás-egészségügyi határértéket (10). Klinikai vizsgálatokban, a pára beszívását követő obstruktív hatások megfeleltek a hagyományos cigaretta elszívása után tapasztaltaknak, ezért valószínűsíthető, hogy hosszú távú használat során az e-cigaretta ugyanilyen elváltozást okoz a tüdőfunkcióban (11,12). Egyes vizsgálatok az allergiás asztma súlyosbodását írták le a pára hatására (13), más vizsgálatokban citokinek és gyulladásos mediátorok kiáramlását igazolták (14). A készülék páraképzéséhez szükséges magas hőmérséklet kedvez az oldószer lebomlásának, amelynek hatására olyan rákkeltő, nyálkahártyát irritáló és tüdőszövet-károsító karbonilvegyületek (formaldehid, acetaldehid, akrolein és aceton) keletkeznek, amelyek a cigarettafüstben is megtalálhatók (8).

További sejtkárosító hatás tulajdonítható a folyadékban lévő ízesítő- és adalékanyagoknak (15,16). Az e-cigaretta utántöltő folyadékából, illetve a képződött párából kimutatott további vegyületek [dohányspecifikus nitrózaminok (TSNA), aldehidek, fémek, illékony szerves vegyületek (VOC), policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), dohányalkaloidok és egyéb vegyületek (pl. amino-tadalafil és rimonabant)] ugyan nyomokban fordulnak csak elő, azonban némelyik rákkeltő, mások sejtkárosító vagy az érelmeszesedést támogató kedvezőtlen hatásuk miatt figyelmet érdemelnek (10,17,18), különös tekintettel arra, hogy a rákkeltő anyagoknak nincs küszöbdózisuk.

Az e-cigaretta használata során képződő pára és a kilélegzett aeroszolban, oldott állapotban jelen lévő részecskék a zárt térben tartózkodó valamennyi személy egészségére károsak: a szállópor-koncentráció mértéke meghaladja a WHO hosszútávon elfogadható, iránymutató határértékét (19), ezáltal növeli a halálozás kockázatát a szívre és tüdőre gyakorolt káros hatásain keresztül (20). Éppen ezért, a WHO javasolja, hogy a hagyományos cigarettáéhoz hasonlóan korlátozzák az e-cigaretta használatát nyilvános helyeken (18).

Az e-cigaretta használatának terjedése

Az e-cigaretta elterjedését követő években a készüléket kizárólag dohányzók használták, az elmúlt pár évben azonban mind nagyobb számban választják a leszokott dohányosok (21–23), illetve a korábban nem dohányzók (24-27). A termék intenzív, sokszor hírességek általi reklámozása, az újdonság varázsa, a fiatalok ízlésének kedvező gyümölcsös és cukorkaízesítésű folyadékok forgalmazása, valamint a kortársak nyomásgyakorlása folytán, kiskorúak körében az Amerikai Egyesült Államokban egy év alatt megkétszereződött az e-cigaretta használata (23,26,28). Kiemelt figyelmet érdemel, hogy korábban nem dohányzó fiatalok is mind nagyobb számban próbálják ki az e-cigarettát (23–27). Pedig az e-cigaretta elterjedése a fiatalok körében alááshatja azt a küzdelmet, amely az elmúlt évtizedekben a dohányzás társadalmi elutasításáért (29) és a fiatalok dohányzása ellen folyt (30).

Az e-cigaretta negatív szerepe a dohányzásleszokás támogatásában  

Az e-cigaretta nem hivatalos leszokást támogató eszköz, mégis számos e-cigarettát támogató társaság és forgalmazó úgy reklámozza a készüléket, mint ami segíti a leszokást a dohányzásról. A témában végzett vizsgálatok rámutatnak, hogy a felnőtt e-cigaretta-használók többsége a leszokás reményében próbálja ki a készüléket (31).Továbbra sincs azonban tudományos bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta képes a dohányzás okozta fizikai és lelki függőség kezelésére. Az e-cigaretta leszokástámogatásban nyújtott pozitív szerepét hangoztató első vizsgálatokban komoly módszertani és etikai hibák állapíthatók meg (31), viszont az újabb, módszertanilag helytálló vizsgálatok alapján kijelenthető: az e-cigaretta leszokást támogató hatékonysága nem haladja meg a többi nikotinpótló készítményét (32). Egyes vizsgálatok éppen arra világítottak rá, hogy az e-cigarettát használók kevésbé szoknak le, mint azok, akik nem használnak e-cigarettát (31). Az utántöltő tartály nikotinkoncentrációjától függően az elszívott cigaretták száma csökkenhet, de nem eredményezi a dohányzás abbahagyását (33). Az e-cigaretta használatával a nikotin tartós és nem csökkenő dózisú bevitele fenntartja a nikotinfüggőséget. A felsoroltak okán számottevő azok száma, akik leszokás szándékával kezdik el használni az e-cigarettát, de áttérnek a hosszú távú használatra (33), vagy kialakul a kettős használat gyakorlata: zárt térben az e-cigarettát, szabadtéren a hagyományos cigarettát fogyasztják (21–23,34). Hangsúlyozni kell, hogy utóbbi esetekben az ártalom nem csökken, sőt, az e-cigaretta-használat károsan befolyásolja a végleges leszokás folyamatát.

 Irodalom:

 1. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion (US) Office on Smoking and Health. The Health Consequences of Smoking—50 Years ofProgress. A Report of the Surgeon Generl. Atlanta (GA): Centers for Disease Control and Prevention (US); 2014.
 2. Flouris AD, Chorti MS, Poulianiti KP, et al. Acute impact of active and passive electronic cigarette smoking on serum cotinine and lung function. Inhal Toxicol 2013;25:91-101.
 3. Crotty Alexander LE, Shin S, Hwang JH. Inflammatory Diseases of the Lung Induced by Conventional Cigarette Smoke: A Review. Chest 2015. [Epub ahead of print].
 4. Chatham-Stephens K, Law R, Taylor E.  Notes from the Field: Calls to Poison Centers for Exposures to Electronic Cigarettes — United States, September 2010–February 2014. Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). April 4, 2014 / 63(13);292-293.
 5. Kim JW, Baum CR. Liquid Nicotine Toxicity. Pediatr Emerg Care 2015;31:517-21.
 6. Drugs-Forum. Dissolving Heroin in E-Cigarette Liquid Then Smoking it in a E-Cig? Available online: https://drugs-forum.com/forum/showthread.php?t=173636
 7. Smoke NV. [http://www.smokenv.com/faq.html]; 2015.
 8. Kosmider L, Sobczak A, Fik M, Knysak J,Zaciera M, Kurek J, Goniewicz ML. Carbonyl Compounds in Electronic Cigarette Vapors—Effects of Nicotine Solvent and Battery Output Voltage. Nicotine&Tobacco Research, 2014. doi:10.1093/ntr/ntu078.
 9. Wieslander G, Norback D, Lindgren T.  Experimental exposure to propylene glycol mist in aviation emergency training: acute ocular and respiratory effects. Occup Environ Med 2001;58:649-55.
 10. Burstyn I. Peering through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks. BMC Public Health 2014;14:18 doi:10.1186/1471-2458-14-18.
 11. McAuley TR, Hopke PK, Zhao J, et al. Comparison of the ef¬fects of e-cigarette vapor and cigarette smoke on indoor air quality. Inhal Toxicol 2012;24:850-857.
 12. Marini S, Buonanno G, Stabile L, Ficco G. Short-term effects of electronic and tobacco cigarettes on exhaled nitric oxide. Toxicol Appl Pharmacol. 2014 Apr 13. pii: S0041-008X(14)00136-7. doi: 10.1016/j.taap.2014.04.004.
 13. Lim HB, Kim SH. Inhallation of e-Cigarette Cartridge Solution Aggravates Allergen-induced Airway Inflammation and Hyper-responsiveness in Mice. Toxicol. Res. Vol. 30, No. 1, pp. 13-18 (2014) http://dx.doi.org/10.5487/TR.2014.30.1.013.
 14. Cervellati F, Muresan XM, Sticozzi C, Gambari R, Montagner G, Forman HJ,Torricelli C, Maioli E, Valacchi G: Comparative effects between electronic and cigarette smoke in human keratinocytes and epithelial lung cells. Toxicol In Vitro 2014, 28:999–1005.
 15. Bahl V, Lin S, Xu N, Davis B, Wang YH, Talbot P. Comparison of electronic cigarette refill fluid cytotoxicity using embryonic and adult models. Reprod. Toxicol. 2012, 34, 529-537.
 16. Goniewicz ML, Knysak J, Gawron M, et al. Levels of selected carcinogens and toxicants in vapour from electronic cigarettes. Tob Control, published online on 6 March 2013
 17. Trehy ML, Ye W, Hadwiger ME, et al. Analysis of electronic cigarette cartridges, refill solutions, and smoke for nicotine and nicotine related impurities. J Liq Chromatogr Relat Technol 2011;34:1442-1458.
 18. Chang H. Research gaps related to the environmental impacts of electronic cigarettes. Tob Control 2014;23:ii54–ii58. doi:10.1136/tobaccocontrol-2013-051480
 19. Fernández E, Ballbè M, Sureda X, Fu M, Saltó E, Martínez-Sánchez JM. Curr Envir Health Rpt. Particulate Matter from Electronic Cigarettes and Conventional Cigarettes: a Systematic Review and Observational Study. 1,2,7DOI 10.1007/s40572-015-0072-x
 20. Ruprecht AA, De Marco C, Pozzi P, Munarini E, Mazza R, Angellotti G, Turla F, Boffi R. Comparison between particulate matter and ultrafine particle emission by electronic and normal cigarettes in real-life conditions. Tumori, 100: e24-e27, 2014.
 21. Etter JF: Electronic cigarettes: a survey of users. BMC Public Health 2010,10:231.
 22. Etter JF, Bullen C: Electronic cigarette: users profile, utilization, satisfaction and perceived efficacy. Addiction 2011, 106:2017–2028.
 23. Adkison SE, O’Connor RJ, Bansal-Travers M, Hyland A, Borland R, Yong HH, Cummings KM, McNeill A, Thrasher JF, Hammond D, Fong GT: Electronic nicotine delivery systems: international tobacco control four-country survey. Am J Prev Med 2013, 44:207–215.
 24. Goniewicz ML, Zielinska-Danch W: Electronic cigarette use among teenagers and young adults in Poland. Pediatrics 2012, 130:e879–e885.
 25. Dautzenberg B, Birkui P, Noël M, Dorset J, Osman M, Dautzenberg M-D: E-Cigarette: a new tobacco product for schoolchildren in Paris. Open J Respir Dis 2013, 3:21–24.
 26. CDC: Notes from the field: electronic cigarette use among middle and high school students - United States, 2011–2012. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2013, 62:729–730.
 27. Czoli CD, Hammond D, White CM: Electronic cigarettes in Canada: prevalence of use and perceptions among youth and young adults. Can J Public Health 2014, 105:e97–e102.
 28. Camenga DR, Delmerico J, Kong G, Cavallo D, Hyland A, Cummings KM, Krishnan-Sarin S: Trends in use of electronic nicotine delivery systems by adolescents. Addict Behav 2014, 39:338–340.
 29. Choi K, Fabian L, Mottey N, Corbett A, Forster J: Young adults’ favorable perceptions of snus, dissolvable tobacco products, and electronic cigarettes: findings from a focus group study. Am J Public Health 2012,102:2088–2093.
 30. Proctor RN: Golden Holocaust. Origins of the Cigarette Catastrophe and the Case for Abolition. Berkeley and Los Angeles, CA: University of California Press; 2011.
 31. Grana R, Benowitz N, Glantz SA. E-cigarettes: a scientific review. Circulation. 2014;129:1972–1986.
 32. Bullen C, Howe C, Laugesen M, McRobbie H, Parag V, Williman J, Walker N. Electronic cigarettes for smoking cessation: a randomised controlled trial. Lancet. 2013;382:1629–1637.
 33. Farsalinos KE, Romagna G, Tsiapras D, Kyrzopoulos S, Voudris V. Evaluating Nicotine Levels Selection and Patterns of Electronic Cigarette Use in a Group of “Vapers” Who Had Achieved Complete Substitution of Smoking. Substance Abuse: Research and Treatment 2013:7 139–146 doi: 10.4137/SART.S1275.
 34. Lee S, Grana RA, Glantz SA: Electronic cigarette use among Korean adolescents: a cross-sectional study of market penetration, dual use, and relationship to quit attempts and former smoking. J Adolesc Health 2014,54:684–690.

 

Dr. Cselkó Zsuzsa, Megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés