hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Nemzeti ösztöndíjas gyógyszerészhallgatók Debrecenben

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának három hallgatója kap ebben a tanévben Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat. A kar dékánja abban bízik, hogy a tehetséges fiatalok az egyetem után náluk kezdik meg szakmai tevékenységüket – hangzott el az ünnepségen, amelyen átadták az elismerésről szóló okleveleket.

hirdetés

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat a legjobb hallgatók közül is csak a legkiválóbbak kaphatják meg. Ezek a hallgatók nemcsak remekül tanulnak, hanem magas színvonalú tudományos munkát is folytatnak – jelentette ki a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) dékánja. Vecsernyés Miklós úgy véli, hogy a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj olyan kormányzati kezdeményezés, melynek jóvoltából a tehetséges fiatalok kiemelt figyelmet kapnak. A GYTK-n különösen fontos feladatnak tekintik az ilyen hallgatók támogatását, ezért saját kari ösztöndíj létrehozását tervezik.

– Reményeink szerint a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjasok azok, akikből egyszer majd nagyon komoly kutatók válhatnak. Ezért jó lenne, ha a doktori végzettséget a mi egyetemünkön szereznék meg, és nálunk kezdenének dolgozni. Azt tapasztaljuk, hogy azok, akik már egyetemi hallgatóként elkezdik a tudományos tevékenységet, a PhD fokozatot is gyorsabban szerzik meg – tette hozzá a kari vezető.

A Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat idén a GYTK három hallgatója Czuczku Dániel, Doma Enikő és Lovas Miklós érdemelte ki. A kiválók közül is kiemelkedik Lovas Miklós, aki kutatói munkáját már gimnazistaként elkezdte, és azt egyetemistaként folytatta. Még csak másodéves, de már olyan gyógyszerészi kémiai kutatásokat végez, melyekhez gyógyszerhatástani vizsgálatok is kapcsolódnak. Az első évfolyam elején az Új Nemzeti Kiválóság Ösztöndíj Programba kapcsolódott be, és a Gyógyszerészi Kémia Tanszéken új fluorozott nukleozid származékok szintézisével foglalkozott. A második félévben a Nemzeti Tudósképző Akadémia keretei között kénhidrogén elengedő vegyületek szintézisét és biológiai vizsgálatát folytatta a Gyógyszerhatástani Tanszékkel együttműködve. A továbbiakban különböző, speciális aszkorbinsavszármazékok kardiovaszkuláris hatásait szeretné vizsgálni, írja az egyetem honlapja.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés