hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Mitől lila vagy narancssárga a vizelet?

A szervezet vízhiánya, egyoldalú diéta, anyagcsere-betegségek, illetve gyógyszerszedés is állhat az extrém színű vizelet hátterében.

hirdetés

Az egészséges emberek vizeletének a színe halványsárga, és abban opálosodás nem észlelhető, ülepedő partikulumok nem találhatók. A sárgának is lehet azonban több árnyalata, attól függően, hogy a vizeletben nagyobb vagy kisebb koncentrációban van jelen a hemoglobin bomlása során keletkező urokróm, a jellegzetes vizeletszínt adó festékanyag. A vizelet koncentráltsága, illetve ezzel összefüggésben a sárgás szín erőssége elsősorban a szervezet hidráltsági állapotától függ. Mint az utóbbi időben bebizonyosodott, a sárga szín intenzitásának a vizsgálata a szervezet hidráltsági állapotának a nyomon követésére is alkalmas,- például intenzív sportolás során ez alapján megbecsülhető a szervezet vízigénye.

Előfordulhat azonban a vizelet színének szembetűnő megváltozása is, netán extrém színek, mint a lila vagy a narancssárga megjelenése. Ez egyes esetekben vesebetegségre, anyagcsere-zavarokra utalhat, de előfordulhat az is, hogy bizonyos gyógyszerek szedése vezet a szokásostól eltérő vizeletszínhez.

A lehetséges színek és okok között tallózva a következőket találjuk:

Mitől neonsárga a vizelet?

Az erősen, már-már világítóan sárga színű vizeletet a szokásosnál nagyobb B-vitamin bevitel okozhatja, ami a szervezetre nézve ártalmatlan.

Mitől narancsszínű a vizelet?

Sok szedret, céklát vagy rebarbarát evett? Előfordulhat, hogy táplálkozási tényezők állnak a háttérben, és a karotinoidok nagy mennyiségben való fogyasztása okozza a jellegzetes vizeletszínt. Emellett, a rifampicin antibiotikum szedése is okozhat narancssárga vizeletet, illetve egyes kemoterápiás szerek is narancsszínűvé tehetik a vizeletet.

Mitől piros a vizelet?

Az egyik legkézenfekvőbb ok az, hogy vér jelenik meg a vizeletben. Ez az eset, a hematuria, aminek a hátterében gyulladásos vagy daganatos folyamatok is állhatnak, orvosi ellátást igényel. Előfordulhat izomkárosodással összefüggő myoglobinuria is, ami barnásvörössé teszi a vizeletet. Emellett, ártatlannak tekinthető, ha a nagy mennyiségű cékla- vagy szederfogyasztás miatt lesz pirosas árnyalatú a vizelet.

Mitől barna a vizelet?

Többféle hatóanyag szedése okozhat barnás elszíneződést: a klórpromazin, a metronidazol, a nitrofurantoin, a fenitoin, illetve a szennozidok egyaránt felelőssé tehetők érte.

Mitől mélylila a vizelet?

Egy nagyon ritka anyagcsere-betegség, a hem-képződési zavarral járó porfíria esetében a vizeletben felhalmozódott porfirinek vezetnek az extrém vizeletszínhez.

Mitől zöldes a vizelet?

Számos hatóanyag, köztük a prometazin, a propofol, az amitriptilin, a cimetidin és az indometacin egyaránt zöldesre színezhetik a vizeletet. Továbbá, a Pseudomonas-fertőzések szintén zöldes színt eredményeznek.

Egyes esetekben a vizelet kiválasztásával szoros kapcsolatban nem álló kórképek húzódnak meg a rendellenes színű vizelet hátterében. Érdekes példaként hozható a bélfal megváltozott áteresztőképességével járó colitis ulcerosa, ami olyan (élelmiszer)festékek felszívódásához is vezethet, amik egyébként nem abszorbeálódnának a bélcsatornából; a gyulladásos bélbetegség esetében azonban jellegzetes vizeletszínt okoznak.

A vizelet zavarossá válása, szagának megváltozása is diagnosztikai értékű

A vizelet színének a megváltozása mellett a vizelet opálosságnak, illetve szagának a megváltozása is diagnosztikai értékű lehet. Javasolt orvoshoz irányítani a beteget, ha 2-3 napnál tovább fennálló, és gyógyszerszedéssel vagy egyoldalú táplálkozással össze nem függő okok állhatnak a háttérben.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MNT)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés