hirdetés
hirdetés

Milyen adaptogén növények léteznek?

Az ázsiai ginzenget (Panax ginseng) Kínában már évezredek óta fogyasztják élelmiszerként, azonban fiatalító és erősítő hatása miatt több mint 2000 éve gyógynövényként is használják, írja a GyógynövényLap.

hirdetés

A gyógyászatban a legalább négy éves növény gyökerét használják fel. A gyökér sokszor jellegzetes, emberre emlékeztető, végtagszerű elágazásokkal rendelkezik, ezért alakulhatott ki az az elképzelés, hogy a növény a test minden részét erősíti, így mindenféle betegség kezelésére felhasználták. Latin neve is erre utal: panacea = csodaszer, mindenre jó gyógyír. A gyógynövény az étrend-kiegészítőkön kívül gyógyszerekben is előfordul. Az étrend-kiegészítő termékek esetében fokozottan ügyelni kell a hamisításra, illetve a más kivonatokkal, különösképpen az édesgyökér kivonattal történő hígításra, mivel a valódi ginzeng nagyon drága. Napjainkban főként a fizikális és szellemi teljesítmény javítására, valamint potenciafokozóként alkalmazzák.

A tajgagyökér, más néven szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus) hatása igen hasonló az ázsiai ginzengéhez, azonban botanikailag teljesen más növényről beszélhetünk, valamint hatóanyagai is eltérőek a ginzengétől. Alkalmazása igen elterjedt volt a Szovjetunióban, a ’70-es években közel 3 millió ember alkalmazta napi rendszerességgel. Ezért igen sokrétű vizsgálatoknak vetették alá a növényt, főként extrém helyzetekben kifejtett fizikai és szellemi teljesítőképesség növelés terén. A növény az ázsiai ginzeng olcsóbb alternatívájaként szolgálhat.

A kezelés maximális időtartama mind az ázsiai, mind a szibériai ginzeng esetében 3 hónap lehet, mivel hosszabb távon befolyásolhatják a hormonrendszer működését. Huzamosabb ideig történő alkalmazásuk után 2-8 hetes szünetet javasolt tartani. Mellékhatásuk lehet az álmatlanság és az idegesség. Magas vérnyomásban illetve cukorbetegségben szenvedők fokozott óvatossággal alkalmazzák. Kávéval és más koffein tartalmú italokkal nem szabad a ginzeng-tartalmú készítményeket együtt fogyasztani.

Még több az adaptogén gyógynövényekről a GyógynövényLapon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés