hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Még mindig túl sok az antibiotikumból

Még mindig 500 ezer tonna antibiotikumot használunk fel évente a világban. Globális katasztrófa lehet ebből. A szabadfold.hu cikke.

hirdetés

Az antibiotikum-rezisztencia az orvostudomány egyik legnagyobb kihívása lesz a XXI. században, s ha a gyógyszerészek nem rukkolnak elő idejében valamilyen új patikaszerrel, 2050-re katasztrófa fenyegeti a világot – olvasható a portálon.

A különböző fertőzések több áldozatot szedhetnek majd, mint a rák, és évente akár tízmillió ember halálát okozhatják – figyelmeztetett a minap George Osborne brit pénzügyminiszter a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) washingtoni tanácskozásán.

Az antibiotikumok hatástalanná válása az orvoslás középkorába juttatja vissza a világot, amikor a legegyszerűbb sérülésekben és fertőzésekben, vagy rutinműtét közben haltak meg az emberek, s minden 1000-ből 5 anya vesztette életét szülés közben. Antibiotikumok híján ma nem lehetne orvosolni a rákos megbetegedéseket, szervátültetéseket végezni, mert e terápiáknál legyengítik az immunrendszert, így a szervezet védtelen a fertőzésekkel szemben.

Életveszélyessé válnának a szív-, tüdő- és hasi műtétek, azoknak a területeknek az operációi, melyek hemzsegnek a baktériumoktól, mint például a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, de ellehetetlenülne a csípő- vagy térdprotézis, a szívbillentyű beültetése is. Tízből három tüdőgyulladás halállal végződne, újra tömegével szednék áldozataikat a világjárványok.

A baktériumkrízis világgazdasági problémákat is felvet. Hatékony új antibiotikum nélkül olyan mértékben megnőhet a halálozások száma, hogy amiatt a világ GDP-je 3,5 százalékkal eshet vissza, ami becslések szerint szinte felfoghatatlan mértékű, akár 100 billiárd dolláros veszteséget is okozhat a gazdaságnak. Komoly pénzügyi ösztönzőkkel kell versengésre késztetni a világ gyógyszerészeti laboratóriumait, hogy mielőbb piacra kerülhessenek az újfajta gyógyszerek. A cikk folytatódik a szabadfold.hu-n.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés