hirdetés
hirdetés

Medvehagyma-szezon: erre kell ügyelni

A gyűjtés során fokozottan ügyelni kell a más növényekkel, elsősorban a gyöngyvirággal valamint a kikericcsel történő összetévesztés veszélyére, figyelmeztet a Gyógynövénylap.

hirdetés

Gyakori a szintén árnyékos erdőket kedvelő gyöngyvirággal történő összetévesztés. A gyöngyvirág mérgező vegyületei már pár levél elfogyasztása után is végzetes szívpanaszokat okozhatnak – hívja fel a figyelmet a Gyógynövénylap.

Szerencsére a két növény megkülönböztetése nagyon egyszerű, amelyben a növények különböző kinézete és illata is segítségünkre lehet. Míg a medvehagyma jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illatú növény, addig a gyöngyvirág levelei szagtalanok. Legkönnyebben a virágzatuk alapján különíthetők el; a medvehagyma hófehér, csillag alakú virágai jól megkülönböztethetők a gyöngyvirág illatos, harang formájú virágaitól. Előfordulhat, hogy gyöngyvirág levél keveredik a medvehagyma levelek közé. A véletlen mérgezések elkerülése érdekében célszerű a leveleket egyenként megmosni, majd fonákjukkal felfelé fordítva összehasonlítani. A gyöngyvirág bőrszerű levelei fényesek, és jóval szélesebbek (6-10 cm) a medvehagyma leveleinél (3-4 cm). Bár gyakran csak a növények föld feletti részével találkozunk, érdemes tudni, hogy gyökérzetük is igen különböző; míg a medvehagyma hagymával rendelkezik, addig a gyöngyvirág tarack-gyökérzetű.

hirdetés
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés