hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 16., kedd - Ábrahám.
hirdetés

Kardiovaszkuláris kórképek: a magnézium mellett a káliumot is pótolni kell

A magnézium és a kálium hiánya sok esetben együtt jár. Mivel mindkét ásványi anyag kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri morbiditás és mortalitás kockázatának a csökkentésében, lényeges a táplálkozással vagy szupplementációval való bevitelükről gondoskodni. Vannak arra mutató eredmények, miszerint a pótlás kedvezőbb kardiovaszkuláris kimenettel jár, ha az kombinált formában, azaz kálium és magnézium együttes bevitelével történik, nem pedig csak az egyik ásványi anyaggal.

hirdetés

Magnézium – a kardiovaszkuláris prevenció fontos eleme

 

A magnézium az emberi szervezetben több mint 300 enzimatikus reakció kofaktora. Ilyen módon a magnézium szerepet kap a vérnyomás szabályozásában, a glikémiás kontrollban, illetve a lipidperoxidációban is; vagyis igen lényeges szerepet játszik a kardiovaszkuláris rendszer működésében. Állatkísérletek és humán vizsgálatok bizonyítják azt, hogy a magnézium elégtelen szintjei esetén arteriális vazospazmus, fokozott katecholaminfelszabadulás és következményes vérnyomás-növekedés tapasztalható (1). A magnéziumdepléció rontja a szívizom kontraktilitását, és a kardiális energiaraktárak gyors kiürüléséhez vezet. Mindez azt jelenti, hogy a magnéziumhiány negatívan hat a szívelégtelen betegeknél tapasztalható klinikai kimenetekre. Régóta megalapozott a magnézium szerepe abban az esetben is, ha a szívelégtelen pácienseknél az aritmiák megelőzéséről van szó. A magnéziumhiány az elektrokardiogramon (EKG) a QT-intervallum megnyúlásához, az ST-szegmens depressziójához, illetve a T-hullám csökkent amplitúdójához vezethet. Emellett, a magnéziumhiány jelen lehet a kamrai (ventricularis) és supraventricularis aritmiák esetén is (1). Továbbá, a magnézium kulcsfontosságú szerepet játszik a lipoprotein-metabolizmusban, és a hiánya hozzájárulhat az ateroszklerózishoz – ami ismert kardiovaszkuláris rizikófaktor (1).

 

Magnéziumhiányos fejlett világ

 

A magnézium sokoldalú szervezetbeni funkciója ellenére a fejlett világban a lakosság magnéziumbevitele alacsony, ami gyakori magnéziumhiányt és a kardiovaszkuláris események és elhalálozás magas prevalenciáját vetíti előre (1).

 

Figyelemre méltó az az adat, miszerint az Amerikai Egyesült Államokban a felnőttek az ajánlásokban szereplő magnéziummennyiségnek csak a harmadát fogyasztják el. Nincs ez másként a káliummal sem, miközben a nátriumból a szükségesnél 3-4-szer nagyobb mennyiséget vesznek magukhoz. Az ásványi anyagok bevitelére vonatkozó aránytalanságok a tengerentúlon kívül egyéb fejlett országokban is jelen lehetnek, és a kardiovaszkuláris megbetegedések egész sorához járulhatnak hozzá (1).

 

Forrás: AdobeStock
Forrás: AdobeStock

 

Káliumból is hiány mutatkozik

 

A magnézium- és a káliumbevitel területén mutatkozó hiányosságok különösen kockázatosnak tűnnek annak a fényében, hogy a kálium is jelentős védőszerepet tölt be a kardiovaszkuláris megbetegedésekkel szemben. Korábbi vizsgálatok rámutattak arra, hogy a káliumbevitel növelése csökkenti a kardiovaszkuláris kórképek, köztük a magas vérnyomás, a szívbetegség és a stroke kockázatát. Noha egyéb hatásmechanizmusok is intenzív kutatások tárgyai, feltételezhető, hogy a kálium elsősorban az erek kalcifikációjának (az erek simaizomzatában kalcium lerakódása) a kivédése révén járul hozzá a szív- és érrendszer egészségéhez (3).  

 

A magnézium- és a káliumhiány összefügg

 

A leírtak alapján kijelenthető, hogy mind a magnéziumnak, mind pedig a káliumnak a hiánya rizikótényezőnek minősül a kardiovaszkuláris kórképek szempontjából.

 

A magnézium- és a káliumpótlás szempontjából lényeges információ, hogy a két ion között szövevényes fiziológiás kapcsolat áll fenn. Röviden összefoglalva a lényeget: a magnézium hiánya káliumhiánnyal társul; és a káliumhiány „orvoslása” magnézium adását is indokolhatja.

 

Magnézium aktiválja ugyanis a Na+/K+-ATP-áz pumpát, ami jelentős szerepet kap az intra- és extracelluláris nátrium- és káliumkoncentrációk meghatározásában. A magnézium közreműködésével dolgozó aktív transzporterpumpa a működése során a káliumot a sejtekbe befelé, míg a nátriumot onnan kifelé pumpálja. Vagyis, ha kellő mennyiségben jelen van a magnézium, akkor az intracelluláris káliumszint emelkedik (1). Ellenkező esetben, vagyis magnéziumhiány esetén, az intracelluláris káliumkoncentráció csökken, a kálium fokozott mértékben ürül a vizelettel (4). 

 

Az imént taglalt membrántranszport-folyamatokon nyugszik az a humán vizsgálati eredmény is, ami alapján a magnéziumtartalmú infúziók adása jelentős emelkedést idéz elő az intracelluláris káliumszintben, aminek a kedvező hatása a kamrai ektópiás szívverések gyakoriságának a csökkenésében is megmutatkozik (1). Vagyis: az intracelluláris káliumszint „rendezése” a kálium adásán kívül magnézium adását is szükségessé teszi (4).

 

Előnyös lehet a magnézium és a kálium kombinált pótlása

 

Logikus tehát az, hogy pótolni kell azokat az ásványi anyagokat, amikből a kívánatostól elmarad a bevitel (magnézium és kálium), míg ajánlott visszafogni annak a bevitelét, ami az ajánlottnál jelentősen nagyobb mennyiségben jut a szervezetbe (nátrium).

 

Ezt erősíti meg az a tény is, hogy azok a diéták, amik a nátriumbevitel redukálása mellett hangsúlyt helyeznek a magnézium- és a káliumbevitel növelésére, csökkentik a vérnyomást (2). Epidemiológiai, obszervációs és klinikai vizsgálati adatok alapján a magnéziumban dús diéta (napi 500−1000 mg) csökkenti a vérnyomást. Ez a magnéziumdózis 2,7−5,6 Hgmm-rel képes redukálni a szisztolés, míg 1,7−3,4 Hgmm-rel a diasztolés értéket. A vérnyomáscsökkentés vonatkozásában azonban hatásosabb a magnézium, ha azt nem önmagában, hanem egyéb ásványi anyagokkal (kálium, kalcium) kombinációban alkalmazzák (2).

 

 

Összefoglalás

 

Az alacsony magnéziumszint és az alacsony káliumszint együttes előfordulása dokumentált a szakirodalomban. A hypomagnesemiával és hypokalaemiával jellemzett állapot egyrészt az alacsony magnézium- és káliumbevitel miatt fordulhat elő, ami jellemző a fejlett országok lakosságának táplálkozására. Másrészt, a legkülönfélébb okokra visszavezethetően (pl. kacsdiuretikumok szedése, fizikai munka, aktív sportolás, fokozott izzadás) lehet fokozott az ásványi anyag(ok) vesztésének a mértéke (5, 6).

Lényeges tehát szem előtt tartani, hogy a magnézium és a kálium hiánya együtt jár, és ha a szupplementációjukról van szó, a kimenetek kedvezőbbek lehetnek, ha a pótlás kombinált formában történik, nem pedig csak egy-egy ásványi anyagot preferálva.

 

 

IRODALOM

 

1. DiNicolantonio JJ, Liu J, O’Keefe JH. Magnesium for the prevention and treatment of cardiovascular disease. Open Heart 2018;5:e000775

 

2. Houston M. The role of magnesium in hypertension and cardiovascular disease. J Clin Hypertens. 2011;13:843−7.

 

3. How too little potassium may contribute to cardiovascular disease; https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-too-little-potassium-may-contribute-cardiovascular-disease; 2021. nov. 23.

 

4. Solomon R. The relationship between disorders of K+ and Mg+ homeostasis. Semin Nephrol. 1987;7:253−62.

 

5. Sheehan JP, Seelig MS. Interactions of magnesium and potassium in the pathogenesis of cardiovascular disease. Magnesium. 1984;3:301−14.

 

6. Nielsen FH, Lukaski HC. Update on the relationship between magnesium and exercise. Magnes Res. 2006;19:180−9.

Dr. Budai Lívia PhD. , szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés