hirdetés
hirdetés

Immunrendszert stimuláló ízek

Az élelmiszerekben található ízanyagok némelyike képes az immunrendszert aktiválni a nyál összetételének megváltoztatásán keresztül.

hirdetés

A humán nyálfolyadék komplex összetételű, abban nyálkahártyasejtek, illetve különféle védekező funkciókat ellátó immunrendszeri sejtek és molekulák is előfordulnak. A nyálban található vegyületek közül az egyik legfontosabb az antimikrobiális hatású lizozim, ami a veleszületett immunrendszer részeként látja el feladatát. Ilyen módon a nyál egyfajta védőkaput jelent a kívülről a szervezetbe bejutó kórokozókkal szemben.

Édes, sós, savanyú, keserű, csípős, ízfokozó

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói azt vizsgálták, hogy a különféle ételekben található ízanyagok hogyan befolyásolják a nyál összetételét. A vizsgálatba különféle ízeket vontak be, így például a savanyú citromsav, az édes aszpartám, a keserű izo-alfasav, az ízfokozó nátrium-glutamát, a sós konyhasó, a csípős 6-gingerol, illetve a szecsuáni borsban található bizsergető, zsibbasztó hatású hidroxi-alfa-sanshool, illetve hidroxi-béta-sanshool nyálösszetételre kifejtett hatását vizsgálták – többek között – a nyálelválasztás mértékének mérésével, valamint proteomanalízissel.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A citromsav és a 6-gingerol aktiválja az immunrendszert

A vizsgálatokból kiderült, hogy a citromsav, illetve a gyömbérben található 6-gingerol jelentős mértékben megváltoztatta a nyál összetételét, ami a nyál immunrendszeri funkciójának a változásában is mérhető volt. Citromsav hatására például akár tízszeresére is növekedett a nyálban detektálható lizozim-szint. A csípős 6-gingerol pedig ahhoz vezetett, hogy a laktoperoxidáz-szint emelkedésének hatására a nyálban oldott állapotban található tiocianát fokozott mértékben alakult át hipotiocianáttá, aminek eredményeként a nyálban található antimikrobiális hatású hipotiocianát szintje a háromszorosára emelkedett – már a csípős anyag fogyasztását követően 45 másodpercen belül.

Több Gram-pozitív baktérium a lizozim áldozata

Baktériumkultúrákkal végzett kísérletekből arra is fény derült, hogy a nyál összetételének bizonyos ízanyagok hatására bekövetkező változásai bizonyos baktériumok növekedésének a gátlásához, míg mások sejtfal-szintézisének a blokkolásához vezetnek. Két, lizozim-szenzitív Gram-pozitív baktérium esetében a citromsav hatására bekövetkező lizozim-szint emelkedés akkora mértékűnek bizonyult, hogy az a baktériumok növekedésének csaknem 100 %-os blokkolását okozta.

A vizsgálati eredmények alapján úgy tűnik, hogy az ízes ételek fogyasztása nem csupán a szenzoros érzékelés jelentette „öröm” miatt javasolható, hanem az immunrendszerre kifejtett kedvező hatások miatt is.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés