hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Húsvétkor érdekes: nikkelallergia és tojásallergia (frissítve!)

Nikkelt a csokoládé is tartalmaz, a tojás pedig majdnem minden asztalon ott van Húsvétkor. Az allergiakozpont.hu. összeszedte a tudnivalókat.

hirdetés

Nikkel allergiások tapasztalják, hogy ahol a nikkel tartalmú öv-, vagy melltartó csat, fülbevaló, nyaklánc a bőrükhöz ér, ott rövid időn belül égő, viszkető érzés alakul ki, kiütések jelennek meg. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó ún. nikkel allergia szindróma is. Erre a tünetcsoportra jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, mely sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki – tájékoztat az allergiakozpont.hu. 

Nikkel az élelmiszerekben

A nikkel természetes formában előfordul bizonyos ételekben, mint például néhány zöldségben, teljes kiőrlésű lisztekben, zabban, szójában, halban, kagylóban, burgonyában és a kakaóban, csokoládéban is. A legtöbb nikkel – magasabb mint 1000µg/kg – a mogyoróban, zabban, kakaóban (csokoládé), paradicsom koncentrátumban, lencséban, mandulában és dióban található. Nikkel allergiások körében a nikkel tartalmú ételek fogyasztása is tüneteket okozhat: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezhet – írja az Allergiaközpont. 

Panaszok kivizsgálása és kezelése

A nikkel által okozott tünetek súlyossága mindig függ az egyéni érzékenységtől és a bevitt nikkel mennyiségétől is. Az ünnepek alatt hajlamosabbak vagyunk elengedni magunkat, édességekből is többet fogyasztunk, ez már önmagában is kellemetlen hasi panaszokat okozhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos ételek hatására égő, viszkető érzés, csalánkiütés jelenik meg testszerte a bőrön, vagy kellemetlen hasi panaszaink vannak, azt mindenképp érdemes kivizsgáltatni. A magas nikkel tartalmú ételeken kívül több élelmiszer és betegség is okozhatja a tüneteinket, ezeket jobb tisztázni, hogy a későbbi tüneteket megelőzzük – javasolja Balogh Katalin. Hasonló panaszokat a tej, glutén, vagy tojás fogyasztása is okozhat, de hisztamin intolerancia, vagy adalékanyagokkal szembeni érzékenység is állhat a tünetek hátterében.

Ha a tüneteket valóban a nikkel okozza, létezik rá kezelés. „A nikkel deszenzitizáció lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkel allergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg.” – állítja az Allergiaközpont közleményében.

 7+1 tudnivaló a tojásallergiáról

Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, a sonka és a kalács mellett az ünnepi menü elmaradhatatlan része a tojás, mely egyben a leggyakoribb allergének egyike is. A tojásallergiával kapcsolatos érdekességek összeállításában dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa volt az allergiaközpont.hu segítségére.

Anyatejes babáknál is megjelenhet
Habár a tojásallergia tünetei általában a hozzátáplálás, a tojás bevezetését követően jelennek meg, már szoptatott babáknál is gondolni kell erre a lehetőségre, ha a picinek ekcémás tünetei vannak. Az anya által fogyasztott ételek bár nagyon kis mennyiségben, de átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Ilyenkor az anyának érdemes tojásmentes diétát tartani, ha azonban az gyermeknél az ekcémás tünetek továbbra sem múlnak, javasolt egy szakorvost felkeresni.

Tojás a baba étrendjében
A tojást 8 hónapos kor után lehet bevezetni a babák étrendjébe. Kezdetben kizárólag friss, jól megfőzött tojás sárgáját készítsünk, ezt főzelékbe keverve adjuk a kicsinek, majd fokozatosan kaphat tojásfehérjét is. Ez allergiára hajlamos gyermekeknél legalább 2-4 hónappal későbbre halasztandó.

Változatos tüneteket okoz
A szoptatott babáknál jelentkező bőrallergia, ekcéma, esetleg hasfájás mellett a nagyobb, már tojást fogyasztó gyermekeknél az allergia tünete lehet: bőrviszketés, kipirosodás, bőrkiütés, az arc, a torok duzzadása, nehézlégzés, hányás, hasmenés és hasi fájdalom is.

Védőoltások és tojásallergia
Egyes védőoltások előállításakor a vírust tojásban szaporítják, ezért az oltóanyagba kis mennyiségű tojásfehérje is bekerülhet. Ez allergiás tüneteket, súlyos esetben vérnyomás esést, fulladást, esetleg halálhoz vezető reakciót válthat ki. Ilyen oltások a sárgaláz elleni oltás és az influenza elleni oltások. Lassan egy évtizede más technológiával készül a 15 hónapos korban kötelező kanyaró-mumpsz-rózsahimló elleni védőoltás, tehát ezt tojás-allergiások is megkaphatják. Mivel a tojás alapú védőoltások nem kötelezőek, ha kimaradnak, akkor sem történik baj.

Kinőhető?
A gyermekek többsége 3-6 éves korára kinövi a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbi életkorra tolódik és az esetek kisebb százalékában ugyan, de a tojásallergia egész élet során megmaradhat.

Csirkehús és a tyúktoll
A tojásra allergiás betegeknél fontos ügyelni arra is, hogy ritkán a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.

Tojáspótlók
Főzés során a tojást lenmagpehellyel helyettesíthetjük, ezt közvetlenül a hozzávalókhoz adhatjuk. Kevert süteményeknél a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre: kb. 80g gyümölcs egyenlő egy tojással. A tojás kukorica- és burgonyakeményítővel is kiváltható – panírozáshoz például jól bevált a kukoricakeményítőt vízzel elegyítve, habverővel felverve kapott tojásfehérje állagú anyag – de létezik erre a célra speciálisan tojáshelyettesítő por, amit a csomagolásán leírtaknak megfelelően használunk fel.

Tojás a készételekben
Tojásfehérje számos élelmiszerben található, leginkább a pékáruk, a kenyérfélék, a ragufélék, a tésztafélék, a krémtöltelékek és fagylaltok tartalmazzák. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit is. Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás (tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás), tojáshelyettesítők, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab. 2014. december 13-tól megváltoztak az élelmiszerek allergén jelölésének szabályai. Aki tojásra allergiás, az a 3-as számot figyelje, ezzel jelölik ugyanis, hogy az adott termék, vagy készétel tojást tartalmaz – zárja az Allergiaközpont közleményét.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés