2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.

Fertőzés okozhatja az Alzheimer-kórt

Az Alzheimer-kórban jellemző béta-amiloid plakkok – az immunrendszerhez kötődően – a kórokozókkal szembeni védelemben játszanak szerepet. Ez alapján feltételezhető, hogy fertőzések vezetnek a béta-amiloid-plakkokhoz és az Alzheimer-kórhoz.

hirdetés

Az Alzheimer-kór fő ismérveként említhető béta-amiloid plakkok állatkísérletek alapján antibakteriális hatásúak. A Science Translational Magazinban közölt – a korábbi tudományos ismereteket alapjaiban megrengető – eredmények alapján a béta-amiloid plakkokat alkotó fehérjék az immunrendszer részei. Kiderült az is, hogy a béta-amiloid plakkok fehérjéi a férgeket és az egereket is képesek az egyébként halálos kimenetelű fertőzésektől megóvni.

Ősrégi antimikrobiális peptidek

A felfedés kiindulási pontjaként azok az eredmények szolgáltak, amik szerint a béta-amiloid fehérjék és az antimikrobiális hatású peptidek között jelentős mértékű hasonlóság fedezhető fel. Az antimikrobiális peptidek, amik a pro- és eukarióta sejtekben egyaránt fellelhetők, fertőzésekkor a kórokozók felületéhez kötődnek. Ezáltal egyesek az immunrendszer aktiválásához vezetnek, mások pórusokat képeznek a baktériumok burkán, vagy pedig egy hálószerű képződménnyel veszik körbe a baktériumokat, amivel a fertőzés tovaterjedését gátolhatják meg.

Az antimikrobiális peptidek a humán szervezet működéséhez is elengedhetetlenek

Régebben úgy tartották, hogy az antimikrobiális peptidek a humán szervezet működésében nem játszanak szerepet. Napjainkra azonban bebizonyosodott, hogy például az LL-37 antimikrobiális peptid – egy genetikai hiba következtében kialakuló – hiánya fatális kimenetelű fertőzésekhez vezethet. Az LL-37 hiány következménye a Kostmann-szindróma egy variánsa, egyfajta veleszületett immunrendszeri gyengeség. Más vizsgálatok az LL-37-et egyéb gyakori megbetegedésekkel pl. reumatoid arthritisszel, érelmeszesedéssel hozzák kapcsolatba.

A béta-amiloid fehérjék a baktériumoktól és a gombáktól is védenek

Néhány éve a Massachusetts General Hospital kutatóinak feltűnt az, hogy sejtkultúrákban a béta-amiloid fehérjék és az LL-37 hatása hasonló. Nyolc különböző kórokozó, köztük Candida, Streptococcusok, Staphylococcusok esetén vált nyilvánvalóvá, hogy a béta-amiloid fehérjék a kórokozók növekedését gátolják,- esetenként kifejezettebben, mint az LL-37. Újabban – egerekkel és férgekkel végzett – kísérletek is bizonyították a béta-amiloid-fehérjéknek ezt a tulajdonságát. Azok az egerek, amik egy genetikai módosítás eredményeként humán béta-amiloidot termeltek, képesek voltak egy egyébként halálos kimenetelű tífuszos meningitist túlélni; a C. elegans fonálférgek pedig egy Candida-infekciót vészeltek át.

Fertőzés okozná az Alzheimer-kórt? Érdekes teória vagy megdöbbentő felfedezés?

A megdöbbentő felfedezés alapján feltételezhető, hogy az Alzheimer-kór egyik legfontosabb ismérveként leírt béta-amiloid-plakkok az immunrendszer zavart működésének az eredményei. Másként fogalmazva, valamilyen kórokozóval szembeni immunvédekezés eredményeként, valamilyen fertőzés következtében alakulnak ki a béta-amiloid-plakkok. Elképzelhető, hogy a kor előrehaladtával egyre permeabilisabbá váló vér-agy gát idős korban egyre több kórokozónak ad szabad utat, ami antimikrobiális peptidek pl. béta-amiloid fehérjék szabaddá válásához vezet.

Ebben a koncepcióban mindössze egyetlen „hézag” van: a béta-amiloid-plakkokban eddig nem mutattak ki kórokozókat. Nem kizárt azonban, hogy a béta-amiloidok szabaddá válását egyéb gyulladásos mediátorok indukálják. Figyelemre méltó mindenesetre, hogy a különféle amiloidózisok (az amiloidózis egy betegségcsoport: valamennyi kórképben oldhatatlan, fibrózus fehérjék, illetve fehérje-szénhidrát komplexek rakódnak le a legkülönfélébb szövetekben) esetén az immunrendszeri kapcsolat igazolt. Az AA-amiloidózisok esetén akut-fázis proteinek előanyagaiból, míg AL-amiloidózisok esetén antitestek alkotóiból épülnek fel a plakkok. 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés

A költségvetési törvény megjelenését követően minden évben megvizsgáljuk azokat a tételeket, melyek a gyógyszerellátás számára jelentőséggel bírnak.