hirdetés
hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

FDA: A nem-komplikált fertőzések kezelésére ne fluorokinolonokat válasszunk!

Sinusitis, bronchitis és nem-komplikált húgyúti infekciók kezelésére nem javasoltak a fluorokinolonok.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA azon a véleményen van, hogy a fluorokinolon típusú kemoterápiás szerek alkalmazása bizonyos nem-komplikált fertőzések esetében kerülendő.

A fluorokinolonok közé sorolt hatóanyagok (ciprofloxacin, levofloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, prulifloxacin) készítményei hazánkban is forgalomban vannak. A hatóanyagok szisztémás alkalmazása több, potenciálisan súlyos mellékhatással hozható kapcsolatba. Az elmúlt évtizedekben a figyelem középpontjába kerültek – többek között - az ínszalaggyulladások (tendinitis), a központi idegrendszert érintő mellékhatások (pl. görcsroham, tremor, pseudotumor cerebri), a fototoxikus reakciók és az aortaaneurizma is. Az FDA felhívja a figyelmet a fluorokinolonok alkalmazásával összefüggő irreverzibilis, perifériás neuropátia fellépésének lehetőségére, illetve „boxed warning” formájában figyelmeztet a myasthenia gravis exacerbációjának esélyére. Továbbá, nem zárható ki a QT-intervallum EKG-n regisztrálható meghosszabbodása; 1999-ben a „torsade de pointes” veszélye miatt vonták ki forgalomból a grepafloxacin tartalmú készítményeket.

A fluorokinolonok ritka, de súlyos mellékhatásai

A felsorolt mellékhatások ritkán jelentkeznek. Az FDA a tendinitis incidenciáját 1,3-5,6/10000 betegévre teszi, míg a szívritmuszavarok fellépése 100000 páciensből mintegy 15-57-et érinthet. A perifériás neuropátia gyakoriságára vonatkozóan nincsenek számadatok,- de az FDA munkatársai szerint a fluorokinolon-kezelés hatására duplájára nő a fellépésének a rizikója.

Mikor ne használjunk fluorokinolonokat?

Az említett mellékhatásokat számos esetben, így például sinusitis, bronchitis vagy nem-komplikált húgyúti fertőzések esetén nem ellensúlyozza a fluorokinolon-terápia jelentette előny. Ennek értelmében ilyen esetekben a fluorokinolonok alkalmazását azoknak a betegeknek a kezelésére kell tartogatni, akiknél egyéb gyógyszeres kezelési alternatíva nincs.

A húgyúti infekciók kezelése kapcsán megemlítendő, hogy a legújabb S3-as irányelv sem kezeli elsőként választandó antibiotikumként a ciprofloxacint és a többi fluorokinolon vegyületet, hangsúlyozva, hogy a nem-komplikált húgyúti fertőzések kezelésére egyéb, kifejezetten ebben az indikációban alkalmazandó antibiotikumok (nitrofurantoin és foszfomicin) állnak rendelkezésre.

Mire ügyeljenek a betegek?

Az FDA figyelemfelhívásának megfelelően valamennyi fluorokinolon tartalmú gyógyszer betegtájékoztatóját és szakmai anyagát frissíteni szükséges.

A leiratok és szakmai anyagok aktualizált formáiban szerepelni fog, hogy a fluorokinolon terápiában részesülő betegeknek az izmaikat, inaikat, ízületeiket érintő panaszok (szúró, tűszúrásszerű érzés) vagy a központi idegrendszer zavarára utaló tünetek (pl. hallucináció, konfúzió) jelentkezésekor feltétlenül és azonnal orvoshoz kell fordulni. Amennyiben súlyos mellékhatásra utaló panasszal jelentkeznek az orvosnál, akkor a fluorokinolon-terápia azonnali megszakítására, és másik típusú antibiotikumra való áttérésre van szükség.

 

Dr. B.L.
a szerző cikkei

(forrás: FDA, Deutsches Aerzteblatt )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés