hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 21., hétfő - Máté, Mirella.
hirdetés

Egészséges tavaszi fűszernövények

A gyógynövényként is funkcionáló szezonális fűszernövényekről készített összeállítást a nosalty.hu. 

hirdetés

A borsikafű az erdélyi konyha elterjedt fűszernövénye, mely már a mi konyhánkban is egyre nagyobb teret hódít. Csombor néven is ismert, mely az érzékenyebb gyomrúaknak lehet kitűnő választás feketebors helyettesítésére. Emésztés- és étvágyserkentő hatása miatt káposztás és babos ételek elkészítésekor is érdemes használni – írja a Nosalty munkatársa.

A citromfű Koktélok, limonádék, hűtött édességek, mártások kedvenc fűszernövénye. Magas illóolaj-tartalma miatt, melynek fő komponense a citrál nevű vegyület, kitűnő antibakteriális és görcsoldó hatással bír. Emellett kiemelendő még az idegrendszert nyugtató tulajdonsága – olvasható a portálon – így álmatlanság vagy stresszes napok esetén is érdemes az esti órákban négy-hat citromfűlevélből főzött teát fogyasztani.

A kakukkfű Nem csak a Mediterránumban vagy Ázsiában, de mezei változata nálunk is fellelhető nagyobb tisztásokon. Magas cserzőanyag- és keserű ízanyagtartalma miatt ételeink ízesítőjeként felhasználva emésztést segítő hatású. Teaként fogyasztva kitűnő köhögéscsillapító, fürdővízbe téve immunrendszer erősítő tulajdonsággal bír – számol be róla a nosalty.hu, majd további fűszernövényeket is bemutat.

A petrezselyemzöld szinte bármely leves vagy rizses étel első rendű fűszere. Kiemelkedő C-vitamin tartalma (160 mg/100g) közismert tény. És habár ekkora mennyiséget nyilván nem eszünk meg egyszerre, mégis érdemes bőségesen használni, ill. egy adaggal a sütés-főzés befejezése után megszórni az ételt, nem csak az ínycsiklandozó dekoráció végett, hanem a minél több vitamin megőrzése miatt.

A koriander ősidők óta termesztett fűszernövény, ma újra reneszánszát éli. Ám, míg korábban magas illóolaj-tartalmú termésével ízesíttették az ételeket, elsősorban leveseket és nehezebb húsételeket, manapság friss levelét a petrezselyemzöldhöz hasonlóan salátákhoz, mártásokba aprítják. Görcsös és felfúvódásos panaszok esetén nyújt segítséget.

A nosalty.hu-n a fűszernövényekkel készíthető receptek is találhatóak. 

(forrás: NoSalty)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés