hirdetés
hirdetés
2020. június. 01., hétfő - Tünde.
hirdetés

Duplájára nőtt a bölcsességfog-műtétek száma

A HírTV készített interjút Joób-F. Árpád egyetemi docenssel a bölcsességfog-eltávolítás jelentőségéről, kockázatáról, protokolljáról. 

hirdetés

A fogszabályzás egyre népszerűbb a lakosság körében, minek következtében az elmúlt 10 évben megduplázódott a bölcsességfog-eltávolítások száma. Nyáron azonban veszélyesebb ez a beavatkozás – derült ki a HírTV Joób-F. Árpád egyetemi docenssel készített interjújából. A fogorvosok azt tanácsolják, kánikulában – ha csak nem feltétlenül szükséges – ne vállalkozzon senki ilyen műtétre, mert tapasztalatok szerint a gyulladásnak sem kedvez a hőség, és a beavatkozás utáni ödémára való hajlam is kifejezettebb a meleg hónapokban. Akut gyulladásban egyébként sem szerencsés eltávolítani a bölcsességfogat, ilyenkor a páciensnek szájzárral, nehezített nyeléssel  kell szembenéznie. Ilyen esetekben a szakorvosok először konzervatív úton kezelik a gyulladást, majd, ha sikerrel jártak, már békésebb körülmények között végzik el a műtétet.  

A szövődmények kockázatát nem befolyásolja az, hogy milyen évszak van – mondta a szakértő, ez inkább az anatómiai struktúrák jellegzetességein múlik. A beavatkozás során általában az állcsontban nem kifejlődött fogakat távolítják el, az ilyen műtétek veszélye pedig leginkább az idegsérülés, az állcsont-törés lehetnek – tartós idegsérülés nagyon ritkán – az esetek 0,4-0,9 %-ában fordul elő. Vérzések, műtétet követő ödéma, fájdalom, akár egy hétig elhúzódó panaszok gyakoriak, ahogyan valamivel nagyobb esély van a tartós sérülésnél az ideiglenes idegsérülésre is, ami néhány napig tartó zsibbadás-érzetet okoz a beteg szájában, arcában – hangzott el a riportban.  

Evolúciós folyamat eredménye, hogy a bölcsességfogra nincs szükségünk, de ha nincs vele probléma, akkor nem javasolt eltávolíttatni – mondta a docens. Gyerekeknél, 8-10 éves korban érdemes-e csírájában eltávolíttatni a fogat? – tette fel a kérdést a riporter. Van olyan iskola, amely ezt az elvet követi, ám azt tudni kell, hogy az állkapocs fejlődése 16-18 év között fejeződik be, a szakértő szerint szerencsésebb megvárni ezt az időpontot, hiszen a fejlődés során a bölcsességfog helyzeti pozíciója is változhat, és egyébként is műtéttechnikai szempontból egyszerűbb egy kifejlettebb fogat eltávolítani, mint egy csíra állapotban lévőt. Kiszámíthatatlan, hogy ki milyen gyorsan épül fel a műtét után, a protokoll szerint fájdalomcsillapító és antibiotikum adásával segítik elő a fogorvosok a gyógyulást, illetve a szájhigiénére különösen oda kell figyelni a felépülés normális esetben is min. 7, de akár 14 napig tartó időszakában. Tejtermékek fogyasztása a gyógyulásig, illetve kávé és alkohol bevitele a műtét után közvetlenül nem ajánlott, előbbi a fertőzés- utóbbi a vérzésveszély miatt – derült ki a HírTV műsorában. 

(forrás: Hír TV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés