hirdetés
hirdetés

Az év egészségügyi startupja

Az év legjobb egészségügyi startupjának választották meg a bécsi Pioneers fesztiválon a Turbine csapatát, akik közül többen dr. Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet egyetemi tanárának kutatócsoportjából kerültek ki, írja a semmelweis.hu.

hirdetés

A kifejlesztett szoftver a rák biológiai működését szimulálja, mesterséges intelligencia segítségével meghatározva a leghatékonyabb, személyre szabott kezelési módokat. Alapjait mintegy 10 éves kutatómunkával fektette le a biológusokból, mesterséges intelligencia-szakértőkből és bioinformatikusokból álló csapat. A technológia meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a gyógyszerfejlesztés folyamatát, így a kijelölt terápiák hamarabb juthatnak el a betegekhez.

A Turbine mögött álló mesterséges intelligenciát egy hálózatkutatási projekt keretében dr. Szalay Kristóf Zsolt dolgozta ki az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet PhD-hallgatójaként. Ezt a technológiát egészítették ki egy sejtmodellel az intézetben jelenleg is PhD-hallgató dr. Veres Dániel, valamint Fekete Iván, az Általános Orvostudományi Kar hallgatójának részvételével, így jött létre a 2013-ban a Semmelweis Egyetem támogatásával szabadalmaztatásra benyújtott módszer – idézték fel a kutatók. A Turbine akár többmillió terápiás lehetőséget és molekuláris szintű változást képes végigpróbálni ezres nagyságrendű publikációból származó – valós kutatási eredményeken alapuló – sejtmodelljén. A komplex hálózat segítségével jól modellezhetőek a sejten belül zajló folyamatok. Vagyis a program segít előre jelezni, hogy melyik gyógyszer, vagy azok milyen kombinációja lenne alkalmas az adott típusú rák gyógyítására, hiszen képes szimulálni a sejtek terápiára adott válaszát. Ezzel rövid idő alatt leszűkíthető a hatékony és hatástalan gyógyszerhatóanyagok köre, ami lényegesen lerövidíti a gyógyszeripari folyamatokat – magyarázta dr. Szalay Kristóf.

Bővebben a semmelweis.hu-n.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés