hirdetés
hirdetés

Az első gyógynövénytár

A gyógynövények alkalmazásának egyik legkorábbi írásos emléke a Kr.e. 1534-ből származó egyiptomi Ebers-papirusz, derül ki a GyógynövényLap legfrissebb írásából.

hirdetés

Az ókori Egyiptom kétezer éven keresztül a Földközi-tenger országainak vezető hatalmai közé tartozott. Az írásos emlékek alapján valószínűnek tűnik, hogy az egyiptomi gyógyászat a birodalom fennállása alatt igen keveset változott. Ősi, jól bevált módszereket és anyagokat alkalmaztak. A fáraókori orvosi kezelésekről legtöbbet az egyiptomi orvosi papiruszokból tudhatunk meg. A fennmaradt írásos emlékek száma viszonylag kevés, ugyanakkor az egyes írások terjedelme sok esetben igen tekintélyes, így összességében nagyon sok adatot szolgáltatnak. Az orvosi papiruszok közül a legjelentősebb az Ebers-papirusz, amely I. Amenhotep fáraó uralkodásának 9. évéből származik, tehát az Újbirodalom korában jegyezték le. A tekercset az 1800-as évek második felében vásárolta meg az amerikai Edwin Smith egy luxori régiség kereskedőtől, majd ezt követően Georg Ebersnek adta, akire tekercs mai neve utal.

A közel 20 méter hosszú és 110 oldalas papirusz 33 önálló papirusztekercs lemásolásával jött létre. A forrásműveket nem ismerjük, de azt tudjuk róluk, hogy az eredeti művek zöme tematikus szakkönyv volt, amely az egyiptomi orvostudomány egy-egy szakterületét fedte le. A könyvek legnagyobb részben szűkszavúan leír, vázlatosan megfogalmazott receptekből álltak. A tömörség egyik jele az is, hogy a betegség vagy a tünetek megnevezése helyett sokszor csak a „másik” szóval vezették be a recepteket, és több esetben később sem tisztázták a kezelés célját. A receptek nagy része nem tartalmazza az előállítási módját és az alkalmazásra vonatkozó utasításokat.

A papirusz tanulmányozása során egyértelművé vált, hogy ásványi, növényi, állati, sőt emberi termékeket egyaránt felhasználtak gyógyászati célból. Bár számszerűleg kevés mágikus szöveg található az Ebers-papiruszban, mégis nyilvánvaló, hogy a papirusz, illetve a forrásművek keletkezésének az idején is jelentős mágikus tevékenység kapcsolódott a kezelésekhez. Hitük szerint az orvosi kezelések sikere az isteneken múlt. Mivel a betegségeket is másvilági lények tevékenységének tulajdonították, így nem meglepő, hogy ezek kezelését is csak a mágia segítségével tudták elképzelni. Bár összefüggő mágikus szöveg kevés került az Ebers-papiruszba, számos mágikus elem található például a receptekben.

Bővebben a GyógynövényLap portálon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés