hirdetés
hirdetés
2020. július. 12., vasárnap - Izabella, Dalma.
hirdetés

A nitrátos pácsók miatt gyakoribb a mánia

Azok, akiket mániával kezelnek a kórházban, mintegy 3,5-ször gyakrabban fogyasztottak korábban nitráttal pácolt húsokat, mint a mániás kórképben nem szenvedő társaik.

hirdetés

A már korábban sokat támadott nitrátok és nitritek most a mániás epizódok fellépésének kóroki tényezőjenként kerültek reflektorfénybe.

Célkeresztben az E251 és az E252

A nitrátsók a talaj természetes összetevői, így változó mennyiségben, de minden növényi eredetű élelmiszerben és az ivóvízben előfordulnak. A leveles zöldségek (pl. saláta, rukkola, spenót), a retek és a káposztafélék különösen gazdagok nitrátokban, míg a paradicsom, az uborka és a sárgarépa kevesebbet tartalmaz ebből a sóból.

Élelmiszeripari adalékként a nátrium-nitrátot (E251) és a kálium-nitrátot (E252) alkalmazzák a különféle baktériumok, elsősorban a Clostridium botulinum ellen. Pácolt húskészítményekben, pácolt szalonnákban, libamájban, kemény- és félkemény sajtokban, pácolt heringben és ruszliban egyaránt előfordulnak a nitrátsók.

A nitrát veszélytelen, a bajt a nitrit és a nitrózamin okozhatja

Jelenlegi ismereteink alapján leszögezendő, hogy a nitrátsók veszélytelenek. Azonban ezek a sók a fogyasztást követően az emberi szervezetben vagy élelmiszeripari kezelést követően az élelmiszerekben nitritekké és nitrózaminná alakulnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A nitritek vérnyomáscsökkentő és értágító hatásúak, illetve a hemoglobin oxigénszállító kapacitását csökkentik – ez utóbbi a csecsemőknél fatális kimenetelű is lehet –, a nitritekből képződő nitrózaminok pedig rákkeltő hatásúak.

A sok nitrát mániát is kiválthat

A nitrátos pácsós húskészítmények fogyasztása mintegy 3,5-szer gyakrabban (OR 3,49; 2,24-5,45; 95 százalékos CI) mutatható ki azok múltjában, akik mánia miatt szorulnak kórházi kezelésre, mint azoknál, akik a kezelésre nem szoruló, nem mániás, kontrollcsoportba tartoznak.

A nem pácolt húsok és halak fogyasztása nem hozható kapcsolatba a pszichiátriai zavarok, így a mánia gyakoriságának a növekedésével – derül ki a Johns Hopkins Egyetem (Baltimore, MD, USA) munkatársai által végzett megfigyelés vizsgálat eredményeiből (n=1101).

Állatkísérletek támasztják alá a feltételezést

A nitrát dús diétán tartott patkányoknál néhány hét elteltével mániaszerű hiperaktivitás figyelhető meg. Mindez arra utal, hogy bizonyos diéták olyan módon változtatják meg a bélflóra összetételét, hogy az mániás epizódok fellépésének kedvezhet.

(Forrás: Molecular Psychiatry)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés