hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

A kismamák harmadánál okozhat komplikációkat a vashiány

A várandós nők mintegy 35 százaléka lehet érintett különféle komplikációkban, köztük a vetélésben, illetve a koraszülésben a vashiány miatt.

Kapcsolódó cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a teljes populáció mintegy 30 százaléka vashiányos. A vashiányos táplálkozás a nyomelem hiányának egyik gyakori következményéhez, az anémia egyik formájához vezet.

A vas hiánya a hemoglobin alacsony szintjével jár együtt, ami fáradtságban, energiaszegénységben, légszomjban, mellkasi fájdalomban, sápadtságban és szapora szívverésben nyilvánulhat meg. A vashiány különösen veszélyes lehet a terhes nők esetében, akiknél a placenta és a magzat fejlődése plusz vérmennyiség képződését teszi szükségessé.

A vashiányos nők pajzsmirigy-problémákkal is küzdenek

Kevésbé ismert, hogy vas szükséges a pajzsmirigyhormonok képződésében kulcsfontosságú szerepet betöltő tiroid-peroxidáz (TPO) fehérje működéséhez. Ez különösen lényeges a terhesség első trimeszterében, amikor az embriónak még nem fejlődött ki a pajzsmirigye, ugyanakkor az agya egészséges fejlődéséhez szükség van az (anyai) pajzsmirigy hormonokra. Mindez egyértelműen indokolttá teszi a vaspótlás első három terhességi hónap alatti szükségességét.

Mennyi az ajánlott napi vasbevitel?

Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 sz. előírása alapján napi 14 mg vasbevitelre van szükség,- nemre való tekintet nélkül. Az Amerikai Egyesült ÁllamokNemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) szerint a férfiaknál napi 8 mg, a nőknél napi 18 mg, a gyermeket váróknál pedig napi 27 mg az ajánlott vasbevitel.

A vashiányos nők 10 százalékánál pajzsmirigy-problémák igazolhatók

Egy belga kutatócsoport 1900 első trimeszterben lévő kismama bevonásával vizsgálta a vashiányos állapot gyakoriságát és annak következményeit,- a ferritin, a TPO-ellenes antitestek, a szabad tiroxin (FT4), valamint a tireoidea stimuláló hormon (TSH) szintje alapján. Mint az a European Journal of Endocrinology folyóiratban publikált cikkből kiderül, a kismamák 35 százaléka vashiányos.

A vashiányos kismamák tizede érintett tiroid-autoimmunitásban; míg a nem-vashiányos várandós nőknek „csak” 6 százalékánál igazolható tiroid-autoimmunitás. Továbbá, a TSH-szintek méréséből nyilvánvalóvá vált, hogy a vashiányos kismamák 20 százaléka szubklinikai hipotireoidizmust mutat, szemben a nem vashiányos terhes nők 16 százalékos arányával.

Mint a közlemény szerzője, dr. Kris Poppe mondja: „A terhesség előtt vasszint ellenőrzése és a vasban dús táplálkozás preferálása lényeges… a vasat is tartalmazó multivitaminos- és nyomelemes készítmények szedésének megkezdése már a tervezett teherbeesés előtt javasolható.”.

 

Dr. B.L.
a szerző cikkei

(forrás: MNT)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Jogszabályfigyelő