hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

A kendermagolaj szerepe a bőr ápolásában

A kendermagolaj a pszichoaktív tetrahidrokannabinoltól (THC) gyakorlatilag mentes, ugyanakkor számos olyan összetevőben gazdag, amelyek a különféle egészségügyi panaszok, köztük a bőrt érintő tünetek esetén ideálissá teszik az alkalmazását.

hirdetés

A kendermagból kinyert olajat legalább 3000 éve használják Kínában táplálkozási és kozmetikai célokra. Európában napjainkban a kendermag olaja viszonylag „új” olajnak számít, amely egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva. A kendermagból hidegen préselt olaj zöldes színárnyalatú, ízében és illatában pedig a dióra emlékeztető. 

Optimális zsírsav-összetételű olaj

A kendermagból kinyert olaj számos növényi olajat maga mögé szorít a rangsorban, ha a hozzá köthető, egészségre kifejtett kedvező hatásokat tekintjük. A kendermag olaja különösen gazdag három telítetlen zsírsavban: az olajsavban, a linolsavban és az alfa-linolénsavban. Amellett, hogy az említett értékes olajok magas arányban találhatók meg benne, a kendermagolajban az ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak, vagyis a linolsav és az alfa-linolénsav aránya a sokat emlegetett, kiegyensúlyozott 3:1 aránynak felel meg. Ez a zsírsavarány nem más, mint a FAO/WHO (Food and Agriculture Organization/World Health Organization) ajánlásaiban szereplő, az egészségre kifejtett hatások szempontjából kedvező zsírsavarány (1, 2).

A kendermagból kinyert olaj a táplálkozásban betöltött kiemelkedő szerepén túl pozitív hatást gyakorol a lipidanyagcserére és a kardiovaszkuláris egészségre. Továbbá a kendermag olajához kedvező immunmoduláns hatások kapcsolhatók, illetve több bőrgyógyászati kórkép kezelésében mutatkozik előnyösnek (1–3). 

A száraz, ekcémás, pszoriázisos bőr ápolószere

A kendermagolaj mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva előnyös hatású lehet bőrszárazsággal járó panaszok esetében. A kendermag olajában található telítetlen zsírsavak előnyösen befolyásolhatják a membránpermeabilitást és az elektrolittranszportot, ilyen módon javíthatják a bőr struktúráját, és hozzájárulhatnak a nedvességtartalma megőrzéséhez (1). 

Vizsgálatok mutatnak rá, hogy a kendermagolaj per os adagolva javítja az atópiás dermatitisz tüneteit, illetve külsőlegesen, emulzióban alkalmazva kedvezően befolyásolja a bőr hidratáltságát (1, 2). 

Az előnyös zsírsav-összetételű kendermagolaj jó hatású lehet a csecsemőkori és gyermekkori koszmó eltüntetésében csakúgy, mint a pikkelysömör, illetve az akné tüneteinek enyhítésében (1).

A telítetlen zsírsavakban dús kendermagolaj – antioxidáns hatására visszavezethetően – tompíthatja a szabad gyökök okozta bőrkárosodásokat, így a bőrszárazságot, a hiperpigmentációt és a ráncosodást. Vagyis a kendermagolaj azoknak a bőrkárosodásoknak az enyhítésében is segíthet, amelyek az életkor előrehaladtával vagy a napfény ultraibolya sugárzásának való kitettség miatt előbb-utóbb mindenkinél megjelenhetnek (2). 

Forrás: Pharma Tribune
Forrás: Pharma Tribune

Irodalom

1. Health benefits of hemp seed oil; www.webmd.com; 2022. aug. 31.

2. Is hemp oil effective in treating skin conditions?; www.medicalnewstoday.com; 2022. szept. 2.

3. Montserrat-de la Paz S, Marín-Aguilar F, García-Giménez MD, Fernández-Arche MA. Hemp (Cannabis sativa L.) Seed Oil: Analytical and Phytochemical Characterization of the Unsaponifiable Fraction. J Agr Food Chem. 2014; 62:1105–10.

Dr. Dóczi István, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés