hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

A HIV-fertőzött nők felét túl későn diagnosztizálják Európában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) tavalyi adatai szerint túl későn diagnosztizálják Európában a HIV-fertőzött nőket, különösen a 40 éves korosztályba tartozókat.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018-as évből származó adatai szerint Európában a HIV-fertőzött nők 54%-át túl későn diagnosztizálják. Az eredeti jelentés ezen a linken olvasható: HIV/AIDS surveillance in Europe 2018 - 2017 data.

Az ECDC 2018-as adatai szerint tavaly összesen 141 ezer új HIV-fertőzést diagnosztizáltak a WHO európai régiójában (ide körülbelül 900 millió ember tartozik, mivel az Európai Unió 508 milliós lakosságán kívül ide tartoznak az Európai Gazdasági Terület országainak lakói is). A Régió régóta küzd a túl késői diagnózis problémájával, ami a nőknél ismert esetek 54%-át érinti. Ennek oka, hogy a betegség sokáig tünetmentesen lappang, illetve relatíve alacsony lefedettségű a HIV- és nemibeteg-szűrés, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a kicsit idősebb felnőttek nem kezelik megfelelően a szexuális jellegű kockázatokat. A 2018-ban HIV-fertőzéssel diagnosztizált nők kétharmada a 30-49 év közötti korosztályba tartozott, és a régióban a HIV-fertőzés átadásának módja 92%-ban a heteroszexuális nemi aktus volt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A közép-európai országokban tavaly csaknem hatszor kevesebb nőnél mutatták ki a fertőzést, mint férfinál, ellentétben az uniós átlaggal, ahol az arány körülbelül 3:1. (A régió keleti országaiban ez az arány kiegyenlítettebb; az 50 ezer új eset 86%-a volt nő a tavalyi évben.) A HIV-fertőzés az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem halálos ítélet, nem a végzetes AIDS-betegség előszobája, ám fennáll a veszélye, hogy ez sokakat hamis biztonságtudatba ringathat. A HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek, a gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma, de ennek az a feltétele, hogy a betegséget még a kezdeti stádiumban felismerjék és időben megkezdődhessen a kezelés. Az AIDS elleni világnap (december 1.) megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést. Magyarországon 1986 óta végeznek anonim AIDS-szűrést, évente mintegy 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, ezzel hazánk a kevésbé HIV-fertőzött országok közé tartozik.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés