hirdetés
hirdetés

Eredetileg a hipertónia prevenciójára, a szív védelmére alkották meg

A DASH-diéta segíthet a depresszió megelőzésében

A zöldségekben, gyümölcsökben és zsírszegény tejtermékekben dús DASH-diéta csökkentheti az időskori depresszió előfordulásának valószínűségét.

hirdetés

A DASH-diéta az arteriális hipertónia megelőzésére irányuló étrend, derül ki a mozaikszó eredetéből: Dietary Approaches to Stop Hypertension. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztását feltételező táplálkozás részeként törekedni kell arra, hogy a telített zsírokat és a finomított cukros ételeket minél nagyobb arányban zsírszegény tejtermékekkel helyettesítsék. Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott módon a DASH-diéta csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ilyen módon járulva hozzá a kardiovaszkuláris rendszer egészségéhez.

A DASH-diéta plusz hozadékai

Az Amerikai Neurológiai Kollégium (AAN) Los Angelesben tartott 70. éves ülésének absztraktfüzetéből az derül ki, hogy a DASH-diéta kedvező hatása a kardiovaszkuláris prevención túlmutat.

Egy hat és fél évig tartó prospektív megfigyeléses vizsgálat (n=964; átlagéletkor 81 év a vizsgálat elején) eredményei arra mutattak rá, hogy a DASH-diéta az időskorban különösen gyakori depresszió megelőzésében is szerepet játszik.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Szignifikánsan kevesebb depressziós idős

A DASH-diéta szerint élőknél mintegy 11 százalékkal ritkábban alakult ki depresszió, mint azoknál, akik a „nyugati” táplálkozási stílus (finomított cukorban és telített zsírokban bővelkedő étrend) szerint ettek és ittak – derült ki az étrendi szokások nyomon követéséből és a depresszióra utaló tünetek standardizált kérdőívekkel (Center for Epidemiological Studies Depression Scale; CES-D) történt vizsgálatából.

Úgy tűnik, hogy bizonyos étrendi módosítások szerepet játszhatnak az időskori depresszió megelőzésében. Mindez összefügghet azzal, hogy a kedvező hatásúnak bizonyuló DASH-diéta az agyműködésre negatívan ható és a demencia kockázatát is növelő ateroszklerózis megelőzésében szerepet játszik. Megválaszolásra vár azonban, hogy az agyi erek elmeszesedése milyen mértékben befolyásolhatja a mentális kórképek, köztük a depresszió létrejöttét.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés