hirdetés
hirdetés
2021. szeptember. 20., hétfő - Friderika.
hirdetés

105 gyógyszerészdoktor vehette át diplomáját Budapesten

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) diplomaátadó ünnepségén 105 gyógyszerészt avattak doktorrá; öten angol, négyen német nyelven végezték tanulmányaikat.

Az ünnepi szenátusi ülés, amelynek keretében felavatták a frissen végzett gyógyszerészeket dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárának köszöntőjével indult, melyben hangsúlyozta, a 250 éves egyetem jubileumi kurrikulum reformjának legfőbb célja között szerepel, hogy betegközpontú, a beteget és nemcsak a betegséget gyógyítani kész, bővülő gyakorlati ismeretekkel rendelkező gyógyszerészeink legyenek. Dr. Hankó Balázs beszédében hangsúlyozta, a gyógyszerész nemcsak a gyógyszer szakértője, hanem a betegek gyógyszeres terápiájának eredményességéért felelős őre is. Ehhez pedig az orvos terápiás partnerének, a beteg gyógyulása érdekében önálló döntést hozó és annak felelősséget vállaló, naprakész ismeretekkel rendelkező, a betegek bizalmát maguk mögött tudó, szakmájára büszke, de hivatása iránt alázatos polgárokra van szükség, akik így a mindennapos gyógyszerellátás gyakorlatát is megváltoztatni készek lesznek – fogalmazott. Szólt a Hőgyes-Schöpf Merei kampuszról, melyben a hallgató és kutató XXI. századi gyógyszeripari körülmények között erősíti nemzetünk gyógyszerkutatását, gyógyszeriparát, és teremti meg a jelen és jövő közvetlen lakossági és kórházi-klinikai gyógyszerellátási modelljét. Hozzáette: ez a cél a Semmelweis Polgárok összetartozása, összefogása által érhető el.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kiemelte az egyetem helytállását és szerepvállalását a koronavírus elleni harcban, külön köszönetet mondva a hallgatóknak is, akik részt vettek a klinikák, kórházak COVID elleni védekezésében és segítették az Országos Mentőszolgálat munkáját. Kitért a felsőoktatási modellváltásra is, kiemelve, hogy a Semmelweis Egyetem 2021. augusztus 1-jétől megújult, versenyképesebb modellben válhat az ország, Európa, sőt a világ meghatározó orvos-, egészségtudományi egyetemévé.

Az avató ünnepség dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes köszöntőjével folytatódott, aki Szabó Magda sorait idézte a tudás fontosságáról. A rektorhelyettes kiemelte, a hallgatók büszkék lehetnek, hiszen a magyarországi képzőhelyek közül az első helyen álló intézményben tanulhattak, mely kiemelkedő tudományos eredményekkel is rendelkezik, a világ 150-250 legjobb ilyen képzése között szerepel a rangsorokban, éppen ezért az itt megszerzett diplomának presztízse van. Dr. Hermann Péter szólt arról is, hogy a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Központ létrehozásával a közeljövőben egy modern gyógyszerkutatási központ és gyógyszerészeti campus jöhet létre, amely ezeket az eredményeket még inkább megalapozza majd.

„Gyógyszerésszé válni látásmódot jelent” – köszöntötte a diplomájukat átvevő gyógyszerészdoktorokat dr. Antal István dékán. Mint fogalmazott, rendkívül széles természettudományos szemlélettel rendelkeznek, ismerik az emberi szervezet működését, a betegségek főbb tüneteit és kóroki tényezőit, a gyógyszerterápiás lehetőségeket. Gyógyszerészként képességekkel és jogosultságokkal is rendelkeznek, képesek gyógyszert készíteni, a gyártás minőségét biztosítani, készek a betegeknek tanácsot adni a gyógyszerekről és azok helyes használatáról, valamint részt vehetnek a kutatásban-fejlesztésben is.

Gyógyszerésszé válni azonban azt is jelenti, hogy a tudás és készségek mellett elsajátították a megfelelő szakmai magatartást és hitvallást is – vélekedett a dékán. Ez a mostani gyógyszerészavatás több szempontból is emlékezetes – fogalmazott dr. Antal István: egyrészt a most végzettek már a kurrikulumreform részesei voltak, másrészt a szakmai gyakorlat során járványügyi veszélyhelyzetben az első vonalban szerezhettek tapasztalatokat az egészségügyi ellátás hőseivé válva, erre a teljesítményre pedig méltán lehetnek büszkék – hangsúlyozta. Köszönetet mondott minden munkatársának, a szakmai gyakorlatokon oktató kollégáknak is, akiknek munkája szintén benne van e diplomákban. A gyógyszerellátás és a gyógyszerészi tevékenység az egészségügybe integrált hivatás, mely a beteg ember szolgálatában áll – mutatott rá.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés