hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

Több pollent, több allergiást eredményez a felmelegedés

A globális felmelegedéssel az allergén növények elterjednek, a pollenszezon pedig hosszabbá válik, ennek hatására egyre többeket érintenek az allergiás megbetegedések, írja a Magyar Nemzet.

A globális felmelegedéssel nemcsak a pollenkoncentráció és a pollennel szennyezett területek növekednek, hanem az allergiások száma is – derült ki egy most publikált kutatásból, amelyet három kontinens 17 városának adatai alapján készítettek. A Lancet Planetary Health című szaklapban is megjelent kutatást Makra László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kar oktatója és az amerikai Lewis H. Ziska, a pollenkutatás nemzetközi szinten is elismert szakértője végezte – számolt be az SZTE a honlapján.

– A célunk az volt, hogy megvizsgáljuk, miként változik az allergén pollenek koncentrációja és előfordulásuk tartama, és ez milyen kapcsolatban van az allergiás megbetegedések gyakoriságával – mondta Makra László. – Megállapítottuk, hogy a hőmérsékleti maximumok és minimumok éves együttes növekedése szoros kapcsolatban van a szezonális pollentermelés növekedésével. A mérési adatok elemzése során az is világossá vált, hogy a fagymentes napok számának növekedésével meghosszabbodik a pollenszezon és növekszik a pollenkoncentráció is – fejtette ki az eredményeket a professzor a Magyar Nemzet szerint.

– Valószínűsíthető, hogy a közeljövőben fokozatosan emelkedni fog a pollenérzékenyek száma. Ennek egyik oka a környezetünkben egyre széleskörűbben alkalmazott kémiai anyagok mennyisége, a másik pedig az, hogy a globális felmelegedés révén az allergén növények élőhelyei észak felé kiterjednek. A hosszabbá váló pollenszezon miatt szintén megnő az allergiás megbetegedések száma – összegezte a professzor.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés