2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.

Koronavírusról érthetően iskolásoknak

Az életünk a COVID-19 körül forog több mint egy teljes éve, amikor először tudomást szerzett a világ az új koronavírus fertőzésről. Az iskolások védőoltásokról szóló kérdéseire ad választ az edukációs céllal készült, ingyenesen elérhető anyag a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Módszertani Igazgatósága és a 21 Nő az egészégügyért alapítvány ajánlásával.

A vezető hírek többsége immár több mint egy éve a koronavírus miatt bekövetkezett fájdalmas veszteségről, a mindenki előtt álló nehézségekről szólnak. Az idősek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók iránt kell aggódnunk leginkább, de az elmúlt hónapok senkit nem hagynak érintetlenül. Ez alól nem jelentenek kivételt a fiatalok, de még a legkisebbek sem, akik talán nem is emlékeznek arra, hogy milyen volt maszk nélkül sétálni az utcán, utazni a buszon, szabadon találkozni a rokonokkal, barátokkal.

A fiataloknak szól az a védőoltásokról szóló szakértői anyag, amelyet a 21 Nő az egészségügyért alapítvány kérésére a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Módszertani Igazgatósága állított össze Mészner Zsófia infektológus szakorvos segítségével.  A készítők arra törekedtek, hogy a diákok jól érthető, követhető és megbízható információt kapjanak a védőoltásokról, a koronavírus járványról, a megelőzésről. Az Alapítvány hangsúlyozza, hogy az egészségről csak hiteles forrásból kell és érdemes beszélni, és a legkisebbek számára is biztosítani kell a megfelelő tájékoztatást. Ezzel számos esetben elejét lehet venni a félelemnek, szorongásnak, ami a gyerekek életében most éppúgy jelen van, mint szüleik és nagyszüleik hétköznapjaiban.

Az általános- és középiskolások számára ajánlott, gazdagon illusztrált anyag kiemeli a megelőzés szerepét, jól elmagyarázva, hogy a védőoltások miért és hogyan képesek megfékezni a COVID-19 járvány terjedését. A szerzők foglalkoznak a leggyakoribb tévhitekkel, választ adva sok kérdésre, amely az embereket foglalkoztatja.

Az edukációs anyag  ingyenesen letölthető a www.21.no oldalról.

(forrás: https://www.21no.hu/)

Jogszabályfigyelő

A Lancet című világszerte elismert angol orvosi szaklap lehozta a Sinopharm vakcina 2, illetve 3 adagjával 3-18 évesek körében végzett Fázis 1+2 klinikai vizsgálatról szóló tanulmányt.