2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.

70 éve úton…

2019-ben Magyarország piacvezető gyógyszer-nagykereskedője, a Hungaropharma Zrt. megalakulásának 70. évfordulóját ünnepli. Ez alkalomból készült el a HPH 70 éve úton kiadvány, mely egy olyan egyedülálló visszaemlékezésekből, portrékból és korhű dokumentumokból álló kötet, amely több évszázados időutazásra invitálja olvasóit.

A 70 év történelmét ábrázoló historikus képesalbum részletesen mutatja be azt az utat, amely az egész országot ellátó, a teljes magyar gyógyszerkincset forgalmazó Hungaropharma kialakulásához vezetett. Emellett egy olyan egyedülálló emlékkönyv is, amely az eredmények mögött álló emberi teljesítményeket mutatja be. Hiszen egy évforduló lehetőséget ad a visszaemlékezésre, a tiszteletadásra a múlt szereplőinek, a jelen és jövő nemzedékének pedig megőrzi az értékeket.

A gyógyszer-nagykereskedő története egészen az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor is Gömöry Károly megvásárolta azt a telket, amelyen a mai, Király utcában található Hungaropharma székhelye is áll. Az itt elhelyezkedő, Pollack Mihály által építtetett Szentlélek Patika ekkoriban Pest legforgalmasabb gyógyszertárának számított, ahol még korának híres alakjai, Petőfi Sándor és Kossuth Lajos is megfordult. A Gömöry-örökség méltó utóda lett később Török József, a magyar gyógyszerészet meghatározó alakja, akinek munkásságának legfőbb célja az volt, hogy egy „patika-nagyhatalom” kiépítését indítsa újtára. Külföldi ismeretségei révén, Magyarországon még nem alkalmazott gyógyszerek, készítmények behozatalát valósította meg, mellyel a 19. század második felében elindult a hazai gyógyszer-nagykereskedelem.

A Hungaropharma hetvenéves történelme azonban 1949-re tehető, amikor is a Gazdasági Főtanács, egy kormányhatározat révén a Gyógyáruértékesítő Nemzeti Vállalat alapítását határozta el. A Hungaropharma jogelődjének története három olyan magántulajdonban lévő vállalat megalakulásából indult el, amelyek egykor másokkal együtt biztosították a lakosság gyógyszerellátását. A sok előd egyike volt a Török Labor Gyógyszer-nagykereskedelmi és Vegyészeti Gyár, a Thallmayer-Seitz Rt. és Kochmeister Frigyes gyógyáru és illatszerkereskedése is.

Az 1989-es rendszerváltás azonban a patikusok, az egész gyógyszerágazat számára is jelentős változásokat eredményezett. A patikusokból patikatulajdonosok lettek, a beosztott gyógyszerészekből vállalkozók, a megyei gyógyszertári központok pár év leforgása alatt pedig megszűntek. A vállalat jogelődje, a GYÓGYÉRT elvesztette monopolhelyzetét, hogy aztán Hungaropharmaként piacvezető gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatként működjön tovább, csak úgy mint a jelen időszakban is.

Honnan is tudunk mindezekről? A Hungaropharma egyik szobájában, egy nagy dobozban őrzött iratok tanúskodnak a kiadvány egyes történeteiről, az 50-es évektől kezdődő gyakori gyógyszerhiányról, egy kiépülő besúgóhálózat működéséről, a hidegháborús készülődésről, Grastyán Zsuzsa gépíró történetéről, aki Kanadába disszidált és kilétéről még ma is csak feltételezésekről tudunk. A hazai gyógyszer-nagykereskedelem történelme milliónyi változáson ment keresztül a kezdetektől egészen mostanáig. Összeolvadások, névváltoztatások, államosítások, melyek mind az elmúlt 70 év legfontosabb történései közé tartoznak. A Hungaropharma történetét átfogó kötetben pedig a megszólaltatott személyek mesélnek saját történeteikről, szakmai hitvallásukról, érzéseikről és természetesen arról, hogy mi köti össze őket a 2019-ben 70 éves Hungaropharmával. (A kiadványban szereplő korhű dokumentumok, archív felvételek, személyes visszaemlékezések megtalálhatóak a www.pharmatarlat.hu oldalon.)

A 2019-es év azonban nemcsak a születésnap és vele együtt a visszaemlékezés miatt jelentőségteljes a gyógyszer-nagykereskedő életében, ugyanis a Hungaropharma Zrt. utóbbi éveinek egyik legnagyobb projektje indult útjára a tavalyi év végén: új logisztikai bázis építése kezdődött el a fővárosi, BLK logisztikai központ mellett. Az új épületegyüttes, a BLK 2 nevet kapta, amely eredményeképpen a budapesti logisztikai bázis, illetve a vállalat leányvállalatának, a Bellis Egészségtár kapacitása jelentős növekedést eredményezhet majd. A beruházás továbbá lehetővé teszi azt is, hogy a Hungaropharma új piaci területeken is megjelenjen, ezáltal partnereinek magasabb színvonalú szolgáltatást, munkavállalóinak pedig biztos jövőt nyújtson.

(forrás: Hungaropharma Zrt.)

Jogszabályfigyelő

A Lancet című világszerte elismert angol orvosi szaklap lehozta a Sinopharm vakcina 2, illetve 3 adagjával 3-18 évesek körében végzett Fázis 1+2 klinikai vizsgálatról szóló tanulmányt.