>   Aktuális   |   >   Hungaropharma 70   |   >   Gyógyszerek   |   >   Ipar   |   >   Gyógyszerészi gondozás   |   >   Patika management   |   >   Kutatás   |   >   Képzés
 

Megjelent a Pharma Tribune 2020. évi 2. lapszáma digitálisan

Július 1-jével bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás jár az egészségügyi dolgozóknak – a gyógyszertári dolgozók nincsenek közöttük. Az intézkedés hátteréről, a gyógyszerészek megítéléséről is beszél lapunknak adott interjújában dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A gyógyszerészeket, gyógyszeripart érintő friss hírek mellett a Pharma Tribune-ben olvashatnak még egyebek között az MDR rendelkezéseinek elhalasztásáról, a mozgásszervi betegségek gyógyításának lehetőségeiről vény nélkül kiadható készítményekkel, de találnak információt a szemölcsök lefagyasztásáról, a magnézium szerepéről, a vénás lábpanaszok és a bőrgomba kezeléséről éppen úgy, mint egy különleges gyógyszerforma alkalmazásának lehetőségeiről.

 

Digitálisan megjelent kiadványunkat ide kattintva olvashatja!

-
gy.png

Gyógyszerész Továbbképzés

>

Akut fájdalmak csillapítása: a „rapid” és a „forte” jelentősége az ibuproféntartalmú gyógyszereknél

Az ibuprofén „rapid”és „forte” formulációi mind a korai fájdalomcsillapítás, mind pedig a 6 óra elteltével tapasztalható analgézia vonatkozásában kedvezőek.

>

Ibuproféntapasz akut mozgásszervi fájdalmakra

Akut mozgásszervi panaszoknál a bőrön keresztüli nem szteroid-gyulladáscsökkentő- (NSAID-) alkalmazást számos szakmai szervezet támogatja, megemlíthető köztük például a brit egészségügyi és szociális ellátás minőségéért felelős testület (NICE, National Institute for Health and Care Excellence).

>

A gastrooesophagealis reflux betegség konzervatív kezelése

A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) az egyik leggyakoribb kórkép mind a gasztroenterológiai gyakorlatban, mind az alapellátás szintjén, amely bármely életkorban jelentkezhet, és változatos tünettannal jellemezhető.

>

A torokfájás és kezelése

A felső légúti gyulladásos megbetegedések a leggyakoribb kórképek közé tartoznak, amivel a betegek orvoshoz fordulnak. A felső légúti fertőzéseket többnyire vírusok okozzák, ezért a terápia során nincs szükség antibiotikum alkalmazására, a kezelés a tünetek enyhítéséből áll.
-
a.png

Aktuális

>

Elhunyt Juranovicsné Dr. Nagy Valéria

A Győr-Moson-Sopron megyei ÁNTSZ volt megyei tiszti főgyógyszerésze életének 73. évében, gyógyíthatatlan betegségben, 2020. július 16-án hunyt el, közli a kamara honlapja.

>

Hogyan készülhetünk fel a koronavírus-járvány második hullámára?

A tavaszi koronavírus-járvány az életmódunkra is jelentős hatással volt, állapította meg egy reprezentatív hazai kutatás. Az eredmények azonban abban is segítenek, hogyan készíthetjük fel szervezetünket és háztartásunkat az ősszel várható következő hullámra.

>

Ötvenmilliós versenyhivatali bírság a Marslakócskák miatt

A GVH megállapította, hogy jogsértő volt a Marslakócskák vitamin rágótabletta kereskedelmi kampánya, mivel közvetlenül szólította meg a gyermekeket a termék megvásárlására.
-
hirdetés
 
h.png

Hungaropharma 70

>

„Így van ez jól, egymástól tanulunk!”

Az elmúlt hetekben-hónapokban reflektorfénybe kerültek a pedagógusok, és az online tanítás. A tanév utolsó hetét kezdtük el, a tanulságokat érdemes levonni, és azokat átgondolva készülni a jövőre. Interjú Hajnal Gabriella miniszteri biztossal, a Klebelsberg Központ elnökével.

>

Civilek érettségije

A járvány okozta helyzet egyik pozitív hozadéka az, hogy a társadalmi szolidaritás ezer formájával találkozunk nap mint nap. Egyének, civil szervezetek fejezik ki együttérzésüket a segítségre szorulók iránt és nyújtanak támogatást ott, ahol arra szükség van.

>

A közös jövőnket védjük mindazzal, amit most teszünk

A Hungaropharma felelős vállalatként, az operatív működésének átalakításán felül is számos azonnali lépést tett, amelyekkel partnereit segíti.

>

Folyamatos készültségben - avagy mit jelent a HPH Operatív Törzs?

A COVID-19 járvány következményeként 2020. március 9-én dr. Feller Antal , a Hungaropharma vezérigazgatójának határozata alapján létrejött az Operatív Törzs.

>

A vírus, amely lázban tartja a világot

Dr. Feller Antal lal, a Hungaropharma vezérigazgatójával a konkrét feladatokról beszéltünk, valamint arról is, hogy min kell a világnak változtatni a jövőben, ha csökkenteni akarjuk egy esetleges pandemia és következményeinek kockázatát.

>

70 éve úton…

A HPH 70 éve úton kiadvány olyan egyedülálló visszaemlékezésekből, portrékból és korhű dokumentumokból álló kötet, amely több évszázados időutazásra invitálja olvasóit.
-
gy.png

Gyógyszerek

>

Binocrit-kivonás

Az OGYÉI kivonta a forgalomból a Binocrit 30000 NE/0,75 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben (EU/1/07/410/049) elnevezésű gyógyszer 1905280024 gyártási számú tételét.

>

Aranyáron mérik a gyógyszert és a vérplazmát

Az eddig legkelendőbbnek tartott áruk forgalma jelentősen visszaeshet, ha nem esett vissza már most, a gyógyszert és a vérplazmát viszont aranyáron mérik, írja a 24.hu.
-
i.png

Ipar

>

A GVH megtiltotta a C-peptid termékek reklámozását

A Max-Immun Kft. a Vargapeptide termék népszerűsítése során azt állította, hogy a proinzulin C-peptidet tartalmazó kozmetikai bőrápoló spray  pl. a koronavírus gyógyítására is alkalmas.

>

Trump négy rendeletet írt alá gyógyszerárak csökkentéséről

Donald Trump amerikai elnök négy rendeletet írt alá gyógyszerárak csökkentéséről pénteken a Fehér Házban.

>

Techcégek és gyógyszergyárak versengenek a jövő betegeiért

Vajon hogyan nyerhetik meg a betegért vívott harcot a life science vállalkozások növekvő kiadásaik és a fokozódó verseny mellett? Erre kereste a választ a Deloitte 2020 Global Life Science Outlook kutatása.

>

Kétmilliárd dolláros megállapodás

Az amerikai kormányzat csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az új koronavírus elleni vakcina beszerzéséről két gyógyszergyárral szerdán.
-
gy.png

Gyógyszerészi gondozás

>

Orvosi ragtapasz: barát vagy ellenség?

A kórházi kezelések során sok esetben kerül az orvosi ragtapaszok valamely fajtája a beteg bőrére, hogy ott akár napokig rögzítsen eszközt vagy kötszert.

>

Mennyi idő alatt lehet csökkenteni a magas vérnyomást?

Diagnosztizált magas vérnyomás betegség esetén több pillére kell épülnie a kezelésnek. Dr. Kapocsi Judit , a KardioKözpont magas vérnyomás specialistája arról beszélt, fontos a gyógyszerszedésen kívül az életmódtanácsokat is megfogadni.

-
p.png

Patika management

>

Megmarad az egyszerűsített gyógyszerkiadás

Megmarad az egyszerűsített receptkiváltás , de az orvosok nem írhatnak fel gyógyszert a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek 2020. szeptember 17-e után, közölte a szaktárca.

>

Álhír terjed az állatorvosi e-receptekről, még csak a bevezetést készítik elő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy a jogszabályi környezet változása egyelőre csupán megalapozza az elektronikus állatorvosi vények bevezetését.
-
k.png

Kutatás

>

Bukásra ítélt koronavírus-vakcinák?

A világon jelenleg 173 potenciális új koronavírus-elleni védőoltás-fejlesztés fut, ám a Pénzcentrum szerint a kutatók egyelőre óvatosan optimisták: nem biztos, hogy idén bármelyik esélyes is célba ér.

>

Előrelépés a multirezisztens baktériumokkal szembeni harcban

Újabb kutatások szerint speciális grafén-oxidba tekert nanorészecskék segítségével megritkítható a kórházi fertőzések többségéért felelős multirezisztens baktériumok állománya, írja a Liner .

>

Két-három vakcinatípus önálló kifejlesztése várható

Oroszország várhatóan két-három vakcinatípust fog kifejleszteni – közölte Vlagyimir Csehonyin , az Orosz Tudományos Akadémia elnökhelyettese az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.
-
k.png

Képzés

>

Direkt orális antikoagulánsok a vizsgálatokban és a klinikai gyakorlatban

A pitvarfibrilláció egyre nagyobb betegcsoportot érintő ritmuszavar, amely jelentősen növeli a betegek mortalitását és morbiditását, ezen belül is különösen a stroke, a szívelégtelenség és a demencia kockázatát.
-
hirdetés
 
hirdetés
 
hirdetés
 

Szakkönyváruházunk

 

Keresse fel Magyarország legnagyobb egészségügyi szakkönyváruházát!

Újdonságainkért kattintson ide!

-
j.png

Jogszabályfigyelő

>

308/2020. (VI. 30.) Korm. rendelet (Érvényesség: 2020.11.01.)

308/2020. (VI. 30.) Korm. rendelet az egyes egészségügyi dolgozók és egészségügyben dolgozók illetmény- vagy bérnövelésének, valamint az ahhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól szóló 256/2013. (VII. 5.) Korm. rendeletnek és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény végrehajtásáról szóló 154/2015. (VI. 19.) Korm. rendeletnek a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központ létrehozásával kapcsolatos módosításáról

>

Közlemény a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok besorolásáról szóló országos tisztifőorvosi határozatról (Érvényesség: 2020.07.18.)

Közlemény a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok besorolásáról szóló országos tisztifőorvosi határozatról

>

Közlemény a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok besorolásáról szóló országos tisztifőorvosi határozatról (Érvényesség: 2020.07.12.)

Közlemény a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi viszonyok alapján az országok besorolásáról szóló országos tisztifőorvosi határozatról

>

11/2020. (VII. 10.) BM utasítás (Érvényesség: 2020.07.11.)

11/2020. (VII. 10.) BM utasítás a Nemzeti Egészséginformatikai Stratégia megvalósításához, az egészséginformatikai fejlesztések koordinációjához szükséges feladatokról
-
© 2009 - 2020, PharmaOnline
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.