hirdetés
 
  >   Aktuális   |   >   Gyógyszerek   |   >   Ipar   |   >   Gyógyszerészi gondozás   |   >   Patika management   |   >   Képzés   |   >   Kutatás
 
hirdetés
 
a.png

Aktuális

>

Influenza: védőoltást beadatni már késő

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon: múlt héten 30 ezer beteg fordult a háziorvosához, ami 71 százalékos növekedés az előző heti adatokhoz képest.

>

Jogsértő reklámok miatt fizethet bírságot a Béres Gyógyszergyár

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a cég jogsértő módon, közvetlenül szólított meg gyermekkorúakat az Actival Kid Gumivitamin egyes reklámjaiban. 21 millió forintos bírságot szabtak ki.

>

Száz éve született a Béres-csepp feltalálója, Béres József

Kuruzslással vádolták, az utókor mégis a kutatót igazolta – Saját magán használta először a kísérleti fázisban lévő szert. A Magyar Hírlap összeállítása a kutató-gyógyszerészről.
-
hirdetés
 

Konferenciaajánló

Adat: a védelemtől a biztonságos használatig
A Medical Tribune 2020. március 26-ai konferenciája

 

Milyen tapasztalatok vannak az egészségügyben a GDPR életbe lépése óta? Mit kellene tenni annak érdekében, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata megfeleljen az európai uniós szabályoknak? Hogyan lehetne adatvédelmi szempontból is jól (fel)használni a hazai adatvagyont az akár életeket mentő kutatások, az egészség érdekében?

Adatvédelem, adathasználat, GDPR, e-privacy, EESZT, mesterséges intelligencia – csupán néhány címszó a Medical Tribune március 26-ai konferenciájának témái közül. Rendezvényünkre a gyógyszeripar mellett várjuk a kutatóhelyek, a startupok, az egészségügyi intézmények képviselőit is.

 

A részletes információkért kattintson ide!

-
gy.png

Gyógyszerek

>

Megint nem lehet kapni K-vitamint

Az újszülöttek számára kötelező szer elérhetősége az elmúlt hetekben vált bizonytalanná, közli az ATV honlapja.

>

A látás és a potencianövelők

Sok merevedési zavarral küzdő férfi szildenafil-citrát tartalmú készítményt szed. Egy új vizsgálat alapján a vegyületnek van egy furcsa mellékhatása: akár hetekre befolyásolja a látást – írja a Live Science alapján a 24.hu .

>

Májcirrózisos betegek: inkább paracetamol, mint NSAID

Májcirrózisos betegeknél fájdalomcsillapításra a paracetamol adása biztonságosabb, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentőké (NSAID) vagy a tramadolé – derül ki hollandiai evidencia-alapú ajánlásokból.

>

Kivonás – Reltebon 20 mg retard tabletta

A gyógyszerhatóság kivonta a forgalomból a Reltebon 20 mg retard tabletta elnevezésű gyógyszer 403717 gyártási tételét.

>

Országos a hiány a vényköteles szirupból

Januárban kifogyott a patikákból a gyermekeknek adható immunerősítő, az influenza terjedésével egyre többen keresik hiába. A Pénzcentrum rákérdezett a gyártónál, mikor lesz újra kapható.

>

Koffein és acetilszalicilsav: miért érdemes kombinálni?

A különféle fájdalmak multifaktoriális eredetét is tekintve előnyös lehet a monokomponensű készítményekkel szemben az adjuváns hatóanyagot is tartalmazó készítmények választása.

>

Gyógyszer földimogyoró-allergiásoknak

Az amerikai egészségügyi hatóságok zöld utat adtak egy, a földimogyoró-allergia ellen gyerekek és tinédzserek (4 és 17 éves kor között) számára kifejlesztett gyógyszerkészítménynek, írja a 444.hu .
-
i.png

Ipar

>

OGYÉI: az egyedi azonosítóval még biztonságosabb lett a gyógyszerellátás

Még biztonságosabb lett a hazai gyógyszerellátás a vényköteles gyógyszerek egyedi azonosítóval való ellátásával, közölte az OGYÉI főigazgatója hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

>

Jelentősen nőtt a Richter árbevétele és nyeresége tavaly

A Richter Gedeon Nyrt. 2019-ben 51,697 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 17,6 százalékkal nagyobb az előző évinél, közölte a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

>

Koronavírus: egyelőre nincs áttörés a gyógyszerfejlesztésben?

Miközben több gyógyszerfejlesztő vállalat is bejelentette, hogy reménykeltő eredményeket értek el a koronavírussal szemben, a WHO cáfolja, hogy lenne áttörés.

>

Koronavírus: az innovatív gyógyszergyártók csatlakoznak a küzdelemhez

Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége a koronavírusok elleni küzdelemre alkalmas eszközeik felmérésére, összesítésére, és együttes alkalmazására kérte fel tagjait.

>

Gyógyszerhulladék: egyre többet gyűjtenek vissza

Egyre tudatosabbak a gyógyszerfogyasztók: tavaly több mint 11 százalékkal nőtt a Magyarországon begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége – tudta meg a Világgazdaság .
-
gy.png

Gyógyszerészi gondozás

>

Megkezdődött az idei pollenszezon

A hirtelen jött enyhülés hatására országszerte megjelentek a levegőben a mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjei.

>

Szoptassanak-e a cukorbeteg anyák?

Az 1-es típusú cukorbeteg anyák és a gesztációs diabéteszben szenvedő nők számára is javasolt a szoptatás.
-
hirdetés
 
p.png

Patika management

>

Indokolt-e még a gyógyszertári reagenskészletek tartása és hatósági ellenőrzési szempontként kezelése?

Dr. Dobson Szabolcs 2020. február 07-08-án a Gyógyszerészek zárt facebook csoportban felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy a résztvevők kb. 94,5%-a évente egyszer vagy sosem használja az amúgy kötelezően tartandó és használandó gyógyszertári reagenseket.

>

Továbbra sem népszerű az influenza elleni térítésmentes védőoltás

1,3 millió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért. Pedig a jelzések szerint hétről hétre nő a betegek száma, írja a VG.
-
k.png

Képzés

>

Változatos életpályát nyújt a GYTK

Biztos jövőképet kínál a Gyógyszerésztudományi Karon tanuló fiataloknak a Debreceni Egyetem, a kart a gyakorlatorientált oktatás és a gyógyszeripari együttműködés teszi népszerűvé.
-
hirdetés
 
k.png

Kutatás

>

Színváltó kötszer az antibiotikum-rezisztencia ellen

Intelligens kötszert találtak ki kínai kutatók, amelyek nagy segítséget nyújtanak az antibiotikum-rezisztens fertőzések gyógyításában, közli a GyártásTrend . 

>

Ígéretes vizsgálati szer a szkizofrénia kezelésére

Ígéretes eredményeket mutat egy vizsgálati készítmény a szkizofrénia tüneteinek enyhítésében: a roluperidon hatóanyag javítja a beteget sújtó akaratgyengeséget, motiváló hatása pedig a többi tünetet is javíthatja.

>

Már nem kell sokat várni a koronavírus-vakcinára?

Az Imperial College London kutatói roppant közel állnak a koronavírus elleni hatékony vakcina kifejlesztéséhez, már a jövő héten megkezdhetnék az állatkísérleteket, ha lenne rá pénz, írja az Index .

>

A gyógyszerfejlesztésben is jól teljesít a mesterséges intelligencia?

A DSP-1181 jelű gyógyszert az oxfordi biotech vállalat, az Exscientia állította elő, az átlagosan négy és fél éven át tartó folyamatot kevesebb mint egy évre tudták csökkenteni, írja a PCWorld .

>

Vérzéscsillapító, sebbe nem tapadó kötszerbevonat

A kötszerek szén-nanoszálakból és szilikonból álló fedőrétege vérzéscsillapító hatású, és a sebhez való tapadást jelentősen csökkenti.
-
hirdetés
 

Szakkönyváruházunk

 

Keresse fel Magyarország legnagyobb egészségügyi szakkönyváruházát!

Újdonságainkért kattintson ide!

-
j.png

Jogszabályfigyelő

>

7/2020. (I. 31.) Korm. rendelet (Érvényesség: 2020.02.05.)

7/2020. (I. 31.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról

>

3/2020. (I. 31.) EMMI (Érvényesség: 2020.02.02.)

3/2020. (I. 31.) EMMI rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosításáról

>

1011/2020. (I. 31.) Korm. határozat (Érvényesség: 2020.02.01.)

1011/2020. (I. 31.) Korm. határozat a Nemzeti Humán Reprodukciós Program végrehajtásáról

>

2/2020. (I. 30.) EMMI rendelet (Érvényesség: 2020.02.01.)

2/2020. (I. 30.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról
-
© 2009 - 2020, PharmaOnline
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.