hirdetés
 
  >   Aktuális   |   >   Gyógyszerek   |   >   Gyógyszerészi gondozás   |   >   Ipar   |   >   Képzés   |   >   Kutatás
 
a.png

Aktuális

>

Licitek és adományok segítségével pótolták a hiányzó oltóanyagot

Holman József képviselő gyűjtést szervezett, hogy minden olyan érsekvadkerti kisgyermek megkaphassa a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltást, aki kérte, közölte a Nógrád megyei hírportál.

>

Ön jogosult jubileumi díszoklevélre?

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara örömmel ápolja azt a hagyományt, hogy volt hallgatóinak jubileumi díszoklevelet adományoz.

>

Új gyógyszerek kapnak társadalombiztosítási támogatást

Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási (tb-) támogatást január 15-től, amelyek 118 terápiás területen alkalmazhatóak, közölte az emberi erőforrások minisztere.

>

Orbán Viktor: februártól ingyenes a meddőségkezelés

Az év első kormányülésén döntés is született arról is, hogy már februártól ingyenesek lesznek a meddőség kezelésére szolgáló terápiák – közölte a MedicalOnline szerint Orbán Viktor miniszterelnök.

>

Karbantartás a NEAK-nál

Pénteken 14 óra után nem lehet ellenőrizni a TAJ jogviszonyt, így büntetni sem lehet – vasárnap éjfélig, szúrta ki a Weborvos . A leállás érinti a közgyógyellátás tekintetében a VirEP-t
-
hirdetés
 
gy.png

Gyógyszerek

>

Minden gyógyszerre rezisztenssé vált gomba

A Candida auris gomba a CDC jelentése szerint három független esetben is totális rezisztenciát fejlesztett ki az összes elérhető gyógyszer ellen az Egyesült Államokban, írja az Index.

>

Intravénásan hatásosabb a BCG-vakcina, mint intradermálisan

Egy nemrégiben megjelent Nature cikkben azt boncolgatták, hogy a beviteli mód – intradermális, intravénás vagy inhalációs út – miként hat a BCG-vakcina által kifejtett védelemre.

>

Forgalomból kivont étvágycsökkentőből epilepszia elleni szer?

A fenfluramin alkalmazása hatásosan csökkenti a rohamgyakoriságot Dravet-szindróma esetén. Lehetséges, hogy a hatóanyag újra piacra kerül.
-
gy.png

Gyógyszerész továbbképzés

Olvassa el cikkeinket, és töltse ki 12 pontot érő kvízünket!

Szúr, éget, fáj és viszket… az aranyér 

Aranyere mindenkinek van, aranyér-betegsége pedig meglehetősen sok embernek. A statisztikák alapján nagyobb az esélye annak, hogy valakinél fellépnek az élete során az aranyeres panaszok, mint annak, hogy elkerülik a végbélnyílás környéki kellemetlenségek. Az aranyér és aranyeresség témája még napjainkban is sok szürke folttal és tévhittel tarkított. A helyzeten nem segít az sem, hogy sokan tabuként kezelik a végbéltáji panaszaikat.

Milyen fájdalomcsillapító gyógyszert keresnek a betegek? 

A gyógyszertárban fájdalomcsillapító szert vásárló betegek általában olyan patikaszert keresnek, ami hatékonyan, rövid időn belül mérsékli a kínzó fájdalmukat, miközben jól tolerálható, biztonságosan alkalmazható készítményről van szó.

Vény nélkül kapható nem-szteroid fájdalomcsillapítók – hatásosság és biztonságosság 

A fájdalomcsillapítók a leggyakrabban keresett és expediált gyógyszerek közé tartoznak. A különféle fájdalmaikat vény nélküli gyógyszerekkel enyhíteni szándékozó betegek döntő hányada nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez (NSAID) fordul.

Életmód-tanácsok és topikális patikaszerek aranyeres panaszokra 

Az aranyér terápiájában alapvetőek az életmódbeli változtatások, emellett jelentős szerep hárul a panaszokat enyhítő gyógyszeres kezelésre, illetve – elsősorban súlyosabb esetekben – a sebészi megoldásokra.

-
gy.png

Gyógyszerészi gondozás

>

Többszörösére emelhetik az elhalálozási rizikót egyes inszekticidek

A piretroidok, köztük a tetűirtóként használt permetrin, mind az összhalálozás, mind a kardiovaszkuláris elhalálozás kockázatát emelhetik.

>

Ezekre figyeljen, ha rossz levegőjű környéken él!

Visszatérő probléma a téli hónapokban jelentkező magas légszennyezettség. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát  a légszennyezettség hatásairól kérdeztük.

>

Tél végére a magyarok 95 százaléka D-vitaminhiányban szenved

A tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitaminhiányban szenved a Semmelweis Egyetem kutatócsoportja által elvégzett első országos, reprezentatív kutatása szerint.

>

1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg?

Sokan úgy gondolják, hogy a különbségtétel egyszerű, hiszen az 1-es típus az a gyerekeket érinti, míg a felnőttkorban diagnosztizáltak csakis 2-es típusba tartozhatnak.

>

Kommunikációs kihívások az expediálás során

A speciális betegségek, tünetek esetében a gyógyszerész tanácsadói szerepére a szokottnál is nagyobb szükség lehet. Az ezekhez kapcsolódó kommunikációs gondokról ír a MarketingPirula .
-
hirdetés
 
i.png

Ipar

>

Az innovatív gyógyszergyártók üdvözlik az új terápiák befogadását

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint a mostani pozitív döntést követően a befogadási rendszer régóta sürgetett egyszerűsítésére is szükség lenne.

>

Energiafaló gyógyszeripar

Magyarországon 2018-ban a vegy- és a gyógyszeripar használta fel a legtöbb energiát az iparon belül, írja az energetikai hivatal statisztikái alapján a Napi.hu a Világgazdaság nyomán.
-
k.png

Képzés

>

Gyógyszeralkalmazás a gyakorlatban: nemzetközi konferencia Szegeden

A racionális gyógyszeralkalmazást támogató nemzetközi konferenciára várják a gyógyításban és kutatásban dolgozó orvos és gyógyszerész kollegákat, valamint az egészségügyi hatóságok, biztosítók és a gyógyszercégek munkatársait.
-
hirdetés
 
k.png

Kutatás

>

Csökkenő trendet mutat az új Alzheimer-kóros esetek száma az USA-ban

Amerikai kutatók idősorelemzése szerint csökkenő trendet mutat az Alzheimer-kór incidenciája az Egyesült Államokban, bár a földrajzi területek közötti szórás igen jelentős.

>

Kávéfogyasztás és inzulinérzékenység

A MedicalOnline számol be egy vizsgálatról, melynek eredményei szerint a hosszabb időn keresztül fogyasztott napi négy csésze kávé nem csökkenti az inzulinérzékenységet.

>

Szuperpotens kannabinoidokat fedeztek fel

December legvégén, a Nature Scientific Reports tudományos magazinban számolt be egy olasz kutatócsoport arról, hogy újabb kannabinoidokat sikerült izolálniuk, írja a Qubit .

>

Egymillió dollárért kínálják a hosszú életet egy klinikai vizsgálatban

Egymillió USD a részvételi költsége annak a Kolumbiában szervezett klinikai vizsgálatnak, amiben a telomeráz enzim révén próbálnak plusz éveket nyerni.
-
hirdetés
 

Szakkönyváruházunk

 

Keresse fel Magyarország legnagyobb egészségügyi szakkönyváruházát!

Újdonságainkért kattintson ide!

-
j.png

Jogszabályfigyelő

>

33/2019. (XII. 20.) EMMI rendelet (Érvényesség: 2020.02.01.)

33/2019. (XII. 20.) EMMI rendelet az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a szerv- és szövetátültetésre, valamint -tárolásra és egyes kórszövettani vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései végrehajtásáról szóló 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet módosításáról

>

36/2019. (XII. 30.) EMMI rendelet (Érvényesség: 2020.01.15.)

36/2019. (XII. 30.) EMMI rendelet az egyes gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról szóló miniszteri rendeletek módosításáról

>

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pályázati felhívása háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására (Érvényesség: 2020.01.01.)

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pályázati felhívása háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására

>

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2020. évi pályázati felhívása (Érvényesség: 2020.01.01.)

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2020. évi pályázati felhívása a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedésének támogatására
-
© 2009 - 2020, PharmaOnline
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.