hirdetés
 
  >   Aktuális   |   >   Gyógyszerek   |   >   Gyógyszerészi gondozás   |   >   Patika management   |   >   Kutatás   |   >   Képzés   |   >   Ipar
 
a.png

Aktuális

>

Bárányhimlő: itt a vakcinatender

Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásához szükséges vakcinatender, írja a Világgazdaság .

>

Potencianövelő étrend-kiegészítőt vontak ki a forgalomból

Veszélyes gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt megtiltotta egy potencianövelő étrend-kiegészítő forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és visszahívja a terméket.

>

Jutna oltóanyag minden egészségügyi dolgozónak

Éppen 60 éve alapították az ÁNTSZ Oltóközpontját, amelyet egy hónapja zártak be. A tisztifőorvos lapunknak erről azt mondta, vizsgálják a további működtetés lehetőségét, írja a MedicalOnline .

>

Elhunyt Ács Kurucz János

Az MGYK Fejér Megyei Szervezetének korábbi elnöke, dr. Ács Kurucz János gyógyszerész elhunyt, közölte a kamara honlapja.

>

Brantner Antal Ifjúsági Nívódíj

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság szerkesztősége publikációs pályázatot hirdet gyógyszerészhallgatóknak, fiatal gyógyszerészeknek és konzulenseiknek.
-
hirdetés
 
gy.png

Gyógyszerek

>

Kenőcsöt hív vissza az OGYÉI

Specifikáción túli eredményt azonosított a gyógyszer stabilitásvizsgálata során, a lengyel hatóság ezért kezdeményezte a kereskedelmi forgalomban lévő tételek kivonását

>

A gyermekkori antipszichotikum-terápia növeli a hirtelen elhalálozás kockázatát

Az antipszichotikumok gyermekeknél történő „off label” alkalmazása veszélyekkel jár: a hirtelen elhalálozás kockázata több mint háromszorosára nőhet.

>

Újabb FDA-figyelmeztetés a fluorokinolonok rendeléséhez

A fluorokinolon-terápia akár 2-3-szorosára is emelheti az aortaaneurizma és az aortadisszekció előfordulási gyakoriságát. Az FDA óva int a gyógyszerek rendelésétől a kockázati csoportba tartozó betegeknél.
-

"Best of" konferencia

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

Save the date, és csapj le early bird kedvezményünkre január 16-ig!

Összeszedjük neked a leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmakat, amitől valóban sikeresebb lehetsz 2019-ben. Garantáljuk a hasznos és szórakoztató tartalmat!

További információ és jelentkezés ide kattintva

 
-
gy.png

Gyógyszerészi gondozás

>

Intoleranciák: ezért nem jut gyógyszerhez, akinek szüksége lenne rá

Számos, allergiás páciens nem jut hozzá a receptre felírt, potenciálisan életmentő gyógyszereihez, miközben mások szükségtelenül kerülnek el egyes élelmiszereket, számol be egy kutatásról az Origo .

>

Az újszülöttkori D-vitamin-hiány és a skizofrénia-rizikó kapcsolata

Azok az újszülöttek, akik D-vitamin-szintje az átlagosnál jóval alacsonyabb, fiatal felnőttként nagyobb eséllyel lesznek skizofréniások.
-
p.png

Patika management

>

Káosz a felírási igazolások körül

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban, derül ki a Népszava összeállításából.

>

Ezért szedjük rosszul a gyógyszereket

A be nem vett gyógyszerek miatt a betegek még betegebbek lesznek, így a gyógyítás költségei megnőnek. Ez ellen is tesz a Mérföldkövek program, amelyről az EgészségKalauz ír.
-
hirdetés
 
k.png

Kutatás

>

Gluténérzékenységre gyógyszer?

A cöliákia nem gyógyítható, ellenben megfelelő diétával tünetmentessé tehető. Egy új vakcina azonban talán mindent megváltoztat – számol be a New Scientist nyomán a Dívány .

>

Két évre leállította a tumornövekedést a sorafenib

Egy fázis III. klinikai vizsgálat eredményei szerint a sorafenib két évig képes volt leállítani a tumornövekedést desmoid típusú fibromatózisban szenvedő betegeknél.
-
k.png

Képzés

>

Irreverzibilis sejtosztódási problémákat okoz a folsavhiány

Dán kutatók genomikai vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a folsavhiány irreverzibilis hatást fejt ki a mitózisra, melyet későbbi folsavadagolás sem képes helyreállítani.

>

Szabadon választható továbbképzés

A Heves Megyei Gyógyszerészi Kamara a Heves Megyei Orvosi Kamarával közösen január 19-én szabadon választható 16 pontos továbbképzést szervez Egerben a Hotel Flórában.
-
i.png

Ipar

>

Szakmai nap a gyógyszerazonosítási rendszerről

A magyarországi gyógyszerazonosítási rendszer bevezetésének eddigi eredményei, és a február 9-ei éles induláshoz szükséges feladatok bemutatására is sor kerül január 15-én.

>

Nobel-díjas a Boehringer gyógyszere

Tavaly november 28-án a Boehringer Ingelheim készítménye nyerte el a „Legjobb Gyógyszeripari Termék”-nek járó Prix Galien nemzetközi díjat, ami a gyógyszeriparban a Nobel-díj megfelelője.

>

AIPM: 30 milliárd hiányzik a gyógyszerár-támogatásból

A gyógyszerkassza több mint ötödét minden évben a gyógyszercégek állják, és ez a helyzet a gyógyszeripar számára rendkívül megterhelő – mondta Holchacker Péter a Világgazdaság nak.

>

Csak négy ember kapta meg a világ legdrágább gyógyszerét

A Glybera jelenleg sehol nem engedélyezett, annak ellenére, hogy bizonyítottan hatásos és biztonságos. A lipoprotein-lipázhiányban szenvedők számára továbbra sincs remény, írja az Index.
-
hirdetés
 
k.png

Könyvajánló

  
 

Élettan gyógyszerészhallgatók részére
Fonyó Attila

I. rész - Élettani alapfogalmak

  • A szervezet belső környezete és a homeosztázis fogalma 
  • A sejtfunkciók molekuláris alapjai 
  • Permeabilitás és transzport 
  • Jelzőmolekulák, receptorok és jelátvitel (szignáltranszdukció) 
  • A neuronműködés alapjai
  • Autonóm idegrendszeri működések 
  • Izomműködés Tovább a könyvre >>>

 

-
hirdetés
 
j.png

Jogszabályfigyelő

>

242/2018. (XII. 13.) Korm. rendelet (Érvényesség: 2019.01.01.)

242/2018. (XII. 13.) Korm. rendelet egyes egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról

>

236/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet (Érvényesség: 2018.12.25.)

236/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet módosításáról

>


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a Kormány egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók gazdálkodását segítő intézkedéséről
(Érvényesség: 2018.12.15.)

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közleménye a Kormány egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók gazdálkodását segítő intézkedéséről

>

241/2018. (XII. 13.) Korm. rendelet (Érvényesség: 2018.12.14.)

241/2018. (XII. 13.) Korm. rendelet az egészségügyi szakellátást nyújtó közfinanszírozott szolgáltatók gazdálkodását segítő intézkedésekről

>

1673/2018. (XII. 13.) Korm. határozat (Érvényesség: 2018.12.13.)

1673/2018. (XII. 13.) Korm. határozat az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátás jogcímcsoport Célelőirányzatok jogcím előirányzatának megemeléséről és egyéb intézkedésről

>

1672/2018. (XII. 13.) Korm. határozat (Érvényesség: 2018.12.13.)

1672/2018. (XII. 13.) Korm. határozat az Egészséges Budapest Program Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozásával kapcsolatos feladatokról

>


Meghívó előzetes piaci konzultációra
(Érvényesség: 2018.12.12.)

Meghívó előzetes piaci konzultációra
-
© 2009 - 2019, PharmaOnline
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.