hirdetés
 
  >   Aktuális   |   >   Ipar   |   >   Gyógyszerek   |   >   Kutatás   |   >   Patika management
 
a.png

Aktuális

>

Jubileumi díszoklevél-átadó az SE GYTK-n

A 75, 70, 65, 60 és 50 éve végzett gyógyszerészek vehettek át platina, rubin, vas, gyémánt és arany díszdiplomát a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) ünnepi ülésén.

>

Az EESZT-ben lehetnek gyermekbetegségek

A gyógyítást és a gyógyulást is érezhetően gyorsabbá, biztonságosabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá tevő, 21. századi rendszer indul el az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér november elsejei bevezetésével.

>

Túlélni a telet – téli álom nélkül

Korán sötétedik, sokan álmosak, a legszívesebben aludnának… A több szabadban töltött idő segíthet az álmosság elnyomásában.

>

A kötelező oltások ellen tüntettek

A védőoltások kötelezővé tétele ellen rendeztek tüntetést egyházi és világi egyesületek vasárnap Bukarestben, élő láncot alkotva a parlament épülete előtt.

>

Nyugat-nílusi láz: egy magyar áldozat

Idén június eleje óta eddig 197-en fertőződtek meg Európában a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázzal. A WebOrvos szerint Magyarországon is már 19 esetet jelentettek.

>

Miről is szól az innovatív vaklicit?

Nem csitul a vihar az innovatív, tételes elszámolású onkológiai gyógyszerek november 1-jétől hatályos új beszerzési formája, vaklicitje kapcsán, hogy miért, azt a Napi.hu járta körbe.

>

Szabály szerint az e-recept

Kötelező felírási igazolást adni a betegnek egy éven át, azután a beteg választása szerint kell papír alapon vagy az EESZT útján kiállítani a vényt, írja a WebOrvos a Magyar Közlöny alapján.

>

Az EESZT első napja

Fél órával a nyitás után egyelőre a homeopátiával vetekszik az EESZT hatékonysága, írták egy gyógyszertárból az Index nek.

>

Nem bírta a terhelést az új rendszer?

Nálunk nincs gond, mert belépni sem tudunk – mondta a Népszavá nak egy budai bevásárlóközpont gyógyszerésze az EESZT indításának második napján.

>

EESZT: egy-két hónapba is beletelhet, mire a helyére rázódik

Egy-két hónapba is beletelhet, mire a helyére rázódik a magyar egészségügy digitális játszótere. A betegek csak november közepétől próbálkozhatnak e-személyivel kiváltani a gyógyszert, írja a Népszava .

>

Európai Antibiotikum Nap 2017.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ minden évben november 18-án, immár tízedik alkalommal hívja fel a figyelmet a helytelen és indokolatlan antibiotikum használat veszélyeire és az egyre növekvő antibiotikum rezisztenciára.

>

Lefoglalták az Istenek eledelét

Mintegy 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és annak alapanyagaként szolgáló parlagfű őrleményt találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy bajai vállalkozásnál.
-
hirdetés
 
i.png

Ipar

>

Kötelezettségvállalással zárult a TEVA ügye

A GVH elfogadta a TEVA Gyógyszergyár Zrt. vállalását, amely egy jövőbeni speciális megfelelőségi programot, valamint egy oktatási célú kommunikációs kampányt foglal magában.

>

Privatizált szerb gyógyszergyár

A luxemburgi Aelius vásárolta meg a Galenika szerb állami gyógyszeripari vállalat többségi – 93,7 százalékos - tulajdonát 16 millió euróért – közölte a szerb gazdasági kamara csütörtökön.

>

Kisebbségi részesedést vásárolt a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. kizárólagos licenc- és értékesítési szerződést kötött a Prima-Temp Inc.-nel egy, az Egyesült Államokban, Coloradóban bejegyzett vállalattal.

>

Újabb fontos fejlesztésen dolgozik a Teva

A Magyar Állam és az Európai Unió mintegy 325 millió forintos támogatásával megvalósuló program eredményeként több új generikus hatóanyag fejlesztése valósulhat meg.

>

Az egészségipar erősödése hatással lesz az egészségügy egészére

Az exportban már bizonyított egészségipari cégeket a gazdasági diplomácia eszközeivel is segíti a kormány – mondta Varga Mihály .

>

Nőtt a GlaxoSmithKline profitja

Jó negyedévet zárt a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari konszern: az új termékei bevétele és nyeresége is emelkedett a szeptember 30-án véget ért három hónapban.
-
hirdetés
 
gy.png

Gyógyszerek

>

Itt a négy komponensű splitoltóanyag

A gyermekeknek vagy gyermekek között mozgó felnőtteknek érdemes használniuk egy újonnan megjelent influenza elleni vakcinát, a négy komponensű splitoltóanyagot – mondta az InfoRádió nak Kulcsár Andrea infektológus, a Szent László Kórház főorvosa.

>

Védőoltást javasolnak a bárányhimlő ellen

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete a gyermekeknek és a betegségen eddig át nem esett felnőtteknek is védőoltást javasol a bárányhimlő ellen a szövődmények, illetve maradandó károsodások elkerülése érdekében.

>

Gyógyszerhatósági állásfoglalás a rákgyógyszerek különbözőségéről

A Gyógyulj Velünk Egyesület szakmai állásfoglalást kért az OGYÉI-től, mennyiben tekinthetők egyenértékűnek a különböző hatóanyagot tartalmazó daganatellenes gyógyszerek.

>

Jogsértő gyógyszerreklám miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a SANDOZ Hungária Kereskedelmi Kft. (SANDOZ) jogsértően reklámozta ACC elnevezésű, vény nélkül kapható gyógyszereit.

>

Nanorészecskék: áldás vagy átok?

A célzott gyógyszerhatást és a mellékhatások csökkenését ígérő liposzómák éppen úgy nanopartikulumok, mint a neurotoxikus hatású kipufogógáz eredetű nanorészecskék.

>

A paracetamol és az ADHD

Aki a terhessége alatt hosszú ideig szed valamilyen paracetamol hatóanyagú gyógyszert, annál kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy a gyermekénél később ADHD forduljon elő, írja az Index .

>

Májkárosítók lehetnek a savcsökkentők és a savkötők

A gyomorsav szekréciójának visszafogása a bélflóra összetételének befolyásolásán keresztül növelheti a májbetegségek kialakulásának esélyét.

>

Varázsgombával a súlyos depresszió is eredményesen kezelhető

A pszilocibin a súlyos depressziós betegek állapotán is javít. Hatásmechanizmusának az alapja az lehet, hogy az agysejtek közötti kommunikációs utakat megváltoztatja.
-
hirdetés
 
k.png

Kutatás

>

Miért alacsony az influenza ellenes oltás hatékonysága?

A Scripps Research Institute kutatói megfejtették, mi magyarázza az influenza ellenes oltás alacsony hatékonyságát, írja a PLOS Pathogens tanulmánya.

>

Pókméreggel gyógyítanák

Idegrendszeri betegségek, köztük a fájdalom és az epilepszia, sőt a stroke kezelésére is fel lehetne használni a világ egyik legerősebb pókmérgét, közölte az MTI alapján az InfoRádió.

>

Megújul a nemzeti KFI stratégia

A várhatóan 2017 végére elkészülő jelentés kitér majd a nemzetközi KFI tendenciák hatásaira, továbbá arra, hogy a stratégiai célkitűzéseket megvalósítandó milyen további eszközökkel lehet ösztönözni a KFI versenyképességének javítását.
-
p.png

Patika management

>

Szerdán elindul az EESZT

Az e-recept rendszer leállása esetén papír alapon rendelik a gyógyszereket, derült ki többek között azon a háttérbeszélgetésen, amelyről a MedicalOnline számol be.

>

EESZT: akkor mennyibe is kerül?

Kiss András sal, a Quadro Byte Zrt. üzletág igazgatójával a MarketingPirula készített interjút az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT) kapcsolatos tudnivalókról.

>

Kulcsfigurává léptek elő az intézeti gyógyszerészek

A kórházi gyógyszerészek szerepéről az EGVE októberi konferenciáján dr. Buchholcz Gyula, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze beszélt.
-
k.png

Könyvajánló

  
 

Élettan gyógyszerészhallgatók részére
Fonyó Attila

I. rész - Élettani alapfogalmak

  • A szervezet belső környezete és a homeosztázis fogalma 
  • A sejtfunkciók molekuláris alapjai 
  • Permeabilitás és transzport 
  • Jelzőmolekulák, receptorok és jelátvitel (szignáltranszdukció) 
  • A neuronműködés alapjai
  • Autonóm idegrendszeri működések 
  • Izomműködés Tovább a könyvre >>>

 

-
hirdetés
 
j.png

Jogszabályfigyelő

>


NEAK közlemény a 2017. október 9. napján befogadott többletkapacitásokról (Érvényesség: 2017.10.09.)

NEAK közlemény a 2017. október 9. napján befogadott többletkapacitásokról

>

Sajtóközlemény Új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít a NEAK (Érvényesség: 2017.10.06.)

Sajtóközlemény Új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít a NEAK

>

Pályázati hirdetmény betölthető állásokra (Érvényesség: 2017.10.04.)

Pályázati hirdetmény betölthető állásokra

>

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve (Érvényesség: 2017.10.04.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai irányelve a daganatos felnőtt betegek teljes körű hospice és palliatív ellátásáról
-
© 2009 - 2018, PharmaOnline
 A PPH Media adatkezelési tájékoztatóját ITT olvashatja.