hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Patikák: készül a generációváltó program

A generációváltást elősegítő programot kíván kidolgozni a patikusok számára a kormány és a Magyar Gyógyszerészi Kamara, közli a Magyar Nemzet.

hirdetés

Hankó Zoltán, a testület elnöke a lapnak elmondta: Horváth Zsolt miniszteri biztossal egy olyan programot kívánnak kidolgozni, amelynek célja, hogy a pályakezdő fiatal gyógyszerészek is be tudjanak lépni a piacra, és át tudják venni az idősebb gyógyszerészektől a patikák működtetését. A kamara szeptemberben kezdheti meg a tárgyalásokat a kormány képviselőivel egy a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozását segítő programról, amely a közelmúltban meghirdetett patikaalap keretei között indulna, és költségvetési forrás nélkül is eredményes lehet. 

Hankó Zoltán szerint ha sikerül kidolgozni a generációváltást elősegítő programot, amely hosszabb távon is garantálja a gyógyszertárak nemzeti és szakmai érdekkörben maradását, reális esély van arra, hogy hazacsábítsák a külföldön elhelyezkedett patikusokat. A gyógyszerészek az elmúlt hat-hét évben évente átlagosan ötvenen kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást. Az idén ennél jóval kevesebben, ám a frissen végzettek csak június végén kapták meg a diplomájukat, így az ő igényük csak a második félévi statisztikai adatokban jelenik meg, mutatott rá a szakember. 

Beszélt arról is, hogy az elvándorlással párhuzamosan már felütötte a fejét a gyógyszerész-munkanélküliség, körülbelül százra tehető az állást kereső gyógyszerészek száma.

(forrás: Magyar Nemzet, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés