hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Logó fogja azonosítani a megbízható webpatikákat

Az Európai Bizottság egyedi logót vezet be a megbízható online patikák azonosítására. Cél a betegbiztonság javítása.

hirdetés

Az Unióban legálisan működő online gyógyszerforgalmazó portálokat jövőre már egységes logó fogja jelölni. Az Európai Bizottság által 2014. június 24-én közzétett logó a nemzeti gyógyszerhatóságok weboldalára mutat – ide kattintva a felhasználó ellenőrizheti, hogy a gyógyszertár valóban legálisan működik-e. A megbízható gyógyszerforrást igazoló egységes embléma feltüntetésére vonatkozó jogszabály július végén lép életbe, és a tagállamok gyógyszerhatóságai egy évet kapnak az alkalmazásra való felkészülésre. Ez alatt kell összeállítaniuk azoknak az internetes gyógyszertáraknak és webes nagykereskedőknek a listáját, amelyek engedéllyel működnek az országban, és ezáltal jogosultak a megbízhatóságot igazoló logó használatára. A nemzeti listák az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) honlapjáról is elérhetőek lesznek.

A megbízható webpatikák megjelölését a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem részét képező EU-direktíva  tette kötelezővé annak érdekében, hogy a betegek biztonsággal élhessenek az internetes gyógyszerbeszerzés kínálta kényelmi lehetőséggel. A direktíva egyben arra is kötelezi a tagállamokat, hogy a lakosság körében ismeretterjesztő kampányokat folytassanak a logó megismertetése és a hamisított gyógyszerek veszélyinek tudatosítása érdekében. A direktíva a már alkalmazott ellenőrzési szisztéma erősítésével és a kontroll-mechanizmusok kiszélesítésével igyekszik kivédeni, hogy hamisított gyógyszerek  kerülhessenek a fogyasztókhoz.

A hivatalos logó bevezetése újabb mérföldkő a direktívában lefektetett alapelvek megvalósításának folyamatában; ugyanilyen céllal tavaly az EMA kibővítette addigi inspekciós adatbázisát, amely azóta EudraGMDP  néven a helyes gyógyszergyártási gyakorlat (GMP, good manufacturing practic) követelményeinek megfelelő cégek mellett a helyes nagykereskedelmi gyakorlat (GDP, good distribution practice) kritériumait teljesítő cégeket is nyilvántartja.

A gyógyszerhamisítás világszerte egyre komolyabb probléma, amely elsősorban a drága és a nagy keresletű szereket érinti. Az Európai Unió ugyan erős szabályozási rendszerrel igyekszik fellépni a gyógyszerhamisítás ellen, ez azonban nem garancia arra, hogy nem kerülhet hamis gyógyszer a gyógyszerforgalmazási láncba (ahogy azt egy közelmúltbeli olaszországi példa - Az Avastin és a Mabthera is lehet hamisított! - is jól illusztrálja), a küzdelem éppen ezért folyamatos és egyre bővülő fegyvertárral zajlik.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: EMA)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés