hirdetés
hirdetés

Épül az étrend-kiegészítők új adatbázisa

A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ)  immár  kilencedik alkalommal rendezte meg az étrend-kiegészítő készítmények aktuális szabályozási kérdéseivel foglalkozó konferenciáját „A növényi és egyéb anyagok jövője az étrend-kiegészítő készítményekben – Kiút vagy zsákutca?” címmel.

hirdetés

A konferencia többek között olyan kérdésekre kereste a választ, hogy „Létezhetnek-e az étrend-kiegészítők növényi hatóanyagok nélkül?” vagy „Lehetséges-e, hogy a készítmények jelentős többsége kizárólag csak vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzon?” Ezekre a kérdésekre persze aligha adható más válasz, mint azt, hogy „NEM”. Mégis sokszor elbizonytalanodunk, amikor arra kerül sor, hogy eldöntsük, milyen növényi és egyéb anyagokat, milyen dózisban, milyen egészségre vonatkozó állítások kíséretében lehet felhasználni az étrend-kiegészítő készítményeknél.

Az OÉTI főigazgató-helyettese, Schreiberné Molnár Erzsébet előadásában egyes növényi anyagok és egyéb hatóanyagok étrend-kiegészítőkben történő alkalmazásánál figyelembe veendő felső határértékeket mutatta be első ízben. Az OÉTI másik előadásában dr. Horacsek Márta az étrend-kiegészítők jelölésének aktualitásairól beszélt. 2014. december 13-án számos változás lép életbe a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló uniós rendelet (1169/2011/EU) előírásai alapján.

Ha növényi hatóanyagok a téma, akkor a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézetének részvétele magától értetődő, és dr. Csupor Dezső előadása azt az igencsak kényes kérdést érintette, hogy milyen kölcsönhatásokra számíthatunk gyógyszerek és étrend-kiegészítő hatóanyagok között. Bár a szakemberek körében nincs vita abban, hogy ilyen kölcsönhatások léteznek, de ezek jelentőségét sokszor nem megfelelően értékelik. A lehetséges, várható és bizonyított kölcsönhatások bemutatása mellett meglepetést keltett a félreértelmezésen alapuló (vélt) kölcsönhatásokról szóló beszámoló, melynek eklatáns példája a kamilla és a véralvadás gátlók közötti, ugyan igen gyakran emlegetett,  mégis bizonyítottan nem létező interakció.

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága (DG SANCO) osztályvezetőjének előadása a rendezvényen a MÉKISZ stabil uniós kapcsolatrendszerére utal. A növényi hatóanyagokkal kapcsolatos, egészségre vonatkozó állítások használatát rendező döntések hiánya sok bizonytalanságot okoz az érintett piaci szereplők számára. Erősen kérdésesnek tűnik, hogy a sokak által remélt, a hagyományos használatot is figyelembe vevő, a biztonságosságot és a minőséget előtérbe helyező értékelés helyébe léphet-e a szigorú, a növényi anyagokra vonatkozó állítások többségét tiltó listára juttató jelenlegi EFSA értékelésnek.

A tavaszi MedicalOnline konferencián heves vitát váltott ki a hiteles étrend-kiegészítő adatbázis kérdése. Feltehetően nem véletlen, és a tavaszi eseményekhez nyúlik vissza, hogy a MÉKISZ konferencián két adatbázist is bemutattak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara, a PTE AOK Gyógyszerészeti Intézet és a HC POINTER Kft. együttműködésének eredményeként dr. Szabó Beáta marketingvezető bemutatta azt a gyógyszertári és kórházi adatbázist, melynek publikus verziója várhatóan 2014. december 1-jétől lesz elérhető (Már hozzáférhető... A szerk. 2014.12.01.12:36) a www.gyogytermektar.hu honlapon. Az adatbázis szerkesztésének egyik szempontja a fellelhető (internet, termék csomagolás, gyártói/forgalmazói adatközlés) információk megtartása volt – priorizálás nélkül. Így előfordulhat, hogy az adatbázis a forrástól függően egymásnak ellentmondó információt is tartalmaz, például az ellenjavallat vagy az adagolás tekintetében. A hallgatóság meg is jegyezte, hogy a gyógyszerész vajon miként fog tudni választani az ellentmondó adatok közül?

Rácz Anna előadásában arról számolt be, hogy november óta a Magyar Orvosi Kamara honlapján – igaz, csak a honlapon regisztrált orvosok számára – ingyenesen hozzáférhető az az étrend-kiegészítő adatbázis, melyben akár hatóanyag, hatás, ellenjavallat vagy kölcsönhatás szerint is kereshetünk. Az adatbázist az RP-info Orvosi Információs Rendszerbe építették be, és használatához az RP-info legfrissebb verziójának letöltése szükséges.

A www.mekisz.hu honlapon is elérhető ez az adatbázis csökkentett funkciókkal: az étrend-kiegészítő készítmények összetételét, valamint gyártóját/forgalmazóját tartalmazza kereshető formában.

A funkcionális élelmiszer lánc termékeiről, a terméktanács szerepéről dr. Süth Miklós, a terméktanács elnöke számolt be. A terméktanács célja, hogy kialakuljon és fenntartható legyen a hazai egészségvédő élelmiszereket, különleges táplálkozási célú élelmiszereket, hagyományos és tájjellegű élelmiszereket, valamint organikus élelmiszereket előállító, forgalmazó és felhasználó vállalkozások piaci kapcsolatrendszere.

(A MÉKISZ konferencia előadásai a www.mekisz.hu honlapon minden érdeklődő számára elérhetőek.)

dr. Horányi Tamás, MÉKISz alelnök
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés