hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Veszteséget okozott a Richternek a remdesivir

Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban arról iy beszélt, hogy miért látja megoldhatatlannak, hogy a vállalat koronavírus elleni oltóanyagot gyártson.

A Richter idei első negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a koronavírus harmadik hulláma jobban megviselte a gyógyszeripart, mint az előző kettő. Hogyan jelentkezett ez a válság a Richternél?

A világjárvány egészségügyi válságként indult, de mi már az elején is tudtuk, hogy a gyógyszeriparban is legfeljebb csak átmeneti lehet a járvány okozta forgalomnövekedés. Hamar ki is derült, hogy a koronavírus épp olyan teher nekünk is, mint bármely más iparágnak. Számunkra problémát okozott, hogy online csatornára terelődött az orvoslátogatás, nem voltak promóciós rendezvények, ellehetetlenültek a külföldi utazások. A kollégáink nagy része nem tudott otthonról dolgozni, de a fizikai távolságtartást nekik is biztosítani kellett. Hiába lettek kelendők a vitaminok, mi elsősorban vényköteles gyógyszereket, vérnyomáscsökkentőt, szív- és érrendszeri készítményeket gyártunk. Megéreztük azt is, hogy elmaradt az influenzaszezon. Tavaly márciusban, a Covid magyarországi megjelenésekor az emberek még felhalmozták a felső légúti betegségekre adható gyógyszereket, idén viszont épp ellenkezőleg: látványosan visszaesett irántuk a kereslet.

Az amerikai és az orosz piac sem teljesített úgy, ahogyan azt korábban vártuk. Amerikában lassultak a vényfelírások, Oroszország pedig nagyon megérezte a gazdasági visszaesést, ráadásul egyre inkább megjelennek versenytársként a helyi gyártók. Sokkal drágább lett a szállítmányozás is, ezért amit csak lehetett, áttettünk a légi fuvarozásból hajóra, közútra. Azt láttam, ha nem intézkedünk, sok százmillió forinttal szállhatnak el a költségek. Mára sikerült ezen úrrá lenni.

Ehhez képest az adózott eredmény 40 százalékát fizetik ki osztalékként a tavalyi év után a részvényeseknek. Miért döntöttek így?

Több oka is van ennek: a legutóbbi akvizíciónk után maradt pénz a számlánkon, és a következő akvizíciós célpont még messze van. Az igazgatóság 25 és 40 százalék közötti osztaléksávot állapított meg 2018-tól kezdődően, tavaly 35 százalékot fizettünk. Idén viszont oda tudjuk adni a maximális 40 százalékot. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a jövőben is így marad, de most van rá lehetőség.

(...)

Mik a tervek a koronavírus ellen használt remdesivirrel?

Nem akarunk már foglalkozni vele, hiszen az államnak nincs igénye rá. Amíg a készítmény eredeti gyártója, az amerikai Gilead gyógyszeripari vállalat nem tudott eleget gyártani, a Richter felvállalta, hogy a rendkívüli állapotban beszáll a fejlesztésbe és a gyártásba. De május elején már az ezt lehetővé tevő kényszerengedélyünk is lejárt.

Arról nem volt szó, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön?

Nem. Fel sem merült.

Akkor mi volt ebben az üzlet, ha volt egyáltalán?

Üzlet ebben nem volt. Sőt! Éppen most számolgatjuk, hogy mennyibe is került nekünk: bő 1 milliárd forintba, amiből pályázatokon keresztül az Innovációs és Technológiai Minisztérium eddig 700 milliót állt.

Tavaly októberben azt mondta, hogy a gyógyszergyárnál több olyan kutatás-fejlesztési téma is fut, amelyek célja a koronavírusos betegek gyógyítását szolgáló terápia kifejlesztése. Hogy állnak ezekkel?

Az Egyesült Államokban bejegyzett INOVIO-val tavaly áprilisban kötöttünk megállapodást DNS-alapú oltóanyag gyártására. A munkát a debreceni gyárunkban elvégeztük, a vakcina most klinikai szakaszban van, vizsgálják, hogy forgalomba kerülhet-e.

A Richter tagja annak a konzorciumnak is, amely a japán favipiravir hatóanyag magyarországi fejlesztését tűzte ki célul. Itt az üzemesítés megoldását vállaltuk. Mivel ellátási probléma a favipiravir esetében nem adódott, semmi sem indokolta, hogy a munkából mást is vállaljunk.

Belekezdtünk egy biotechnológiai úton előállított bioszimiláris tocilizumab nevű hatóanyag fejlesztésébe is. Az eredeti készítmény szabadalma 2024-ben fog lejárni. Ezért vágtunk bele a munkába, és hamarosan a klinikai vizsgálata kezdődik a mi készítményünknek. Fázis 1 és Fázis 3 klinikai szakaszokban kell tudnunk bizonyítani a biztonságosságát és a hatásosságát. A készítményről közben kiderült, hogy képes enyhíteni a koronavírusos betegeket gyakran sújtó citokinvihart, tehát elkezdték használni a Covid-betegek kezelésére is. Ha holnap kitalálnák, hogy tocilizumabot kellene adni minden Covid-betegnek, a Richter technikailag képes lenne az ellátást biztosítani. De egyelőre úgy számolunk, hogy 2025 után Japánban és Európában 50–100 millió eurós forgalmat hozhat majd nekünk.

A teljes interjút a hvg.hu közli.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés