hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Vége a vakcinagyártók szárnyalásának?

Idén, ahogy elkezdődtek az oltási programok, a cégek eredményeiben is megjelentek az oltások, kirajzolva, hogy kik eddig a vakcinaverseny nyertesei. De ezzel együtt megkezdődtek a profitrealizálások is, közölte a Portfolio.

hirdetés

Az élen járó nyugati vakcinagyártók, amelyek már rendelkeznek engedélyezett vakcinákkal, mind tőzsdén vannak és már közzétettek olyan negyedéves gyorsjelentéseket, amelyekben transzparensen közlik, hogy mennyi bevételük származott az időszakban a koronavírus-vakcinából, sőt, néhányan előrejelzéseket is megfogalmaztak a jövőre nézve.

A nagy gyógyszergyártók közül a koronavírus elleni oltóanyagot legnagyobb mennyiségben előállító Pfizer bevételei látványosan megugrottak idén, a kis biotechnológiai cégek, mint az amerikai gyógyszeripari óriás partnere, a BioNTech, vagy a Moderna pedig a koronavírus elleni oltóanyagnak köszönhetően lett nyereséges és tud számottevő bevételt felmutatni. Ez pedig a részvények teljesítményében is tükröződik még úgy is, hogy az év második felében egy jelentős korrekció vette kezdetét a vakcinafejlesztőknél.

Különösen látványos a vakcinasiker a kisebb vállalatoknál, esetükben többszörözött a papírok árfolyama a járvány előtti szinthez képest, igaz ez a Novavaxra is, amelynek vakcináját nemrégiben engedélyezte csak az Európai Gyógyszerügynökség. Azoknál a nagyvállalatoknál, ahol a bevételekben és az eredményben kisebb a súlya a koronavírus-vakcináknak, mint az AstraZeneca, vagy a Johnson & Johnson, az árfolyamhatás is mérsékeltebb volt.

A teljes információ

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés