hirdetés
hirdetés

Változóban a gyógyszeripar

Egyre inkább kitűnik, hogy a gyógyszeripar új úton halad. A kémiailag előállított készítmények hanyatlani látszanak, míg a biológiai terápiák alkalmazása virágzik. Egyesek szerint a nagy cégfúziók ideje lejárt, ehelyett a startupok és az egyetemi kutatóhelyek együttműködésében rejlik a jövő, írja a VG.

hirdetés

A gyógyszeriparban egyre nagyobb szerepet kapnak az innovatív stratégiai együttműködések, ugyanakkor ezzel egy időben meg kell jelennie a digitális újításoknak is. A gyógyszeripar termékeiben ugyanis már nemcsak a kémiai és biológiai tudományok, hanem különféle high tech területek (nanotechnológia, IT stb.) ismeretei is fellelhetők – reagált Zelkó Romána, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja arra a kérdésre, miként képzeli el a jövő egészségügyét, illetve lát-e valamiféle tendenciát kibontakozni századunk elején a gyógyszergyártás területén. Mert markáns változások bizonyára lesznek, mint ahogyan vannak is. Ehhez elég a hazai gyógyszeriparra gondolni, amely szektor árbevétele az ezredforduló óta csaknem a 3,5-szeresére nőtt, 2016-ban már elérte a 944 milliárd forintot, míg részesedése a bruttó nemzeti össztermékből (GNP) 1-ről 1,3-1,4 százalékra nőtt.

A szakember a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége egy korábbi felmérésének eredményeit idézve hangsúlyozta, az iparág hazánkban több mint 18 ezer embernek ad munkát, döntő többségüket – 14 624 főt – a hazai cégek foglalkoztatják, az alkalmazottak 12 százaléka kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. Zelkó Romána ugyanakkor megemlítette azt is, hogy a gyógyszerfejlesztésekhez kapcsolódó aggregált megtérülés az elmúlt öt év alatt több mint felére csökkent Magyarországon, aminek egyszerű magyarázata, hogy az előre tervezett költségek az évek során nagyot emelkedtek, miközben a gyógyszerek piacra vitelét követően várt bevételek szignifikánsan csökkentek.

A top 20 gyógyszeripari vállalat ezzel elveszíteni látszik vezető szerepét az innovációban, ahol a kis és közepes cégek térnyerése figyelhető meg – hívta fel a figyelmet Zelkó Romána, hozzátéve: ebből is látszik, hogy a gyógyszeripar változik, amely elsősorban a technológia fejlődésének köszönhető.

A teljes cikk

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés