hirdetés
hirdetés
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Új inzulin kerülhet majd piacra

Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügy Hatóság (FDA) befogadta egy új inzulin piacra vitelének kérelmét, ami a gyakorlatban az előszobája egy új gyógyszer bevezetésének, közölte a G7.

hirdetés

A kérelmet két cég, az angol-holland bejegyzésű Mylan és az indiai székhelyű Biocon adta be, és egy olyan inzulinra vonatkozik, amely lényegében megegyezik egy 20 éve kapható inzulinnal, a Sanofi által kifejlesztett és gyártott úgynevezett glargin típusú termékkel. Mindez azt jelenti, hogy egy nagyon sokak által használt, nagy forgalmi potenciállal rendelkező biológiai gyógyszer kap a világ legnagyobb piacán versenytársat.

A Mylan glargin inzulinja egyébként tavaly október óta Ausztráliában már kapható, de egyrészt ott nem sikerült megvetnie a lábát, másrészt egy ilyen gyógyszer igazi piaci életképessége az Egyesült Államokban mérhető csak le.

Nem nagy meglepetésre a Sanofi egyébként a szokásos módszerrel száll versenybe a kihívóval, legyártott egy magasabb koncentrátumú, ezért hosszabb ideig eltartható saját biohasonló glargin inzulint, amit olcsóbban tud adni az eredeti verziónál. Így tehát eredeti gyártóként sem szorul ki a piacról, részt vesz az induló árversenyben.

Magyarországon a leginkább elterjedt inzulinkezelési formákat 100 százalékban téríti a társadalombiztosítás, így az a furcsa helyzet állhat elő, hogy a betegek a patikában semmit sem érzékelnek a piaci verseny árleszorító hatásaiból. A tb-kassza kiadásainak viszont egyértelműen az kedvez, ha ugyanazt a szert több gyártótól is be lehet szerezni, vagyis meg lehet őket versenyeztetni. Ez azért különösen fontos, mert egyébként az inzulinok piaci ára folyamatosan emelkedik – igaz, egyre újabb termékekkel állnak elő a gyártók, és ezek kifejlesztése sokba kerül, írja a lap.

(forrás: G7)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés