hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Új adatok a sclerosis multiplex gyógyszereiről

A Novartis és a Biogen Idec a sclerosis multiplex kezelésével foglalkozó koppenhágai kongresszuson hozta nyilvánosságra a betegség orális terápiájában alkalmazott két szer adatait. A fingolimod és a dimetil-fumarát jól teljesít az agyállomány pusztulásának és a betegség aktivitásának csökkentésében.

hirdetés

A Novartis adatai szerint fingolimod hatóanyagú gyógyszerének folyamatos adagolása mellett kisebb mértékű az agyállomány pusztulása a sclerosis multiplex relabáló formájában. A nagy bevételt jelentő szer kommunikációja során azt emelik ki, hogy ez az egyetlen olyan orális kezelés, mely csökkenti az állományi veszteséget – ez a funkciócsökkenés egyik legpontosabb indikátora hosszú távon. Azokban az esetekben, amikor nagyobb az állományveszteség mértéke, nagyobb a betegség progressziójának esélye is, míg tartósan kisfokú fehérállományi pusztulás mellett a betegek nagyobb hányada marad betegségmentes. A fingolimod alkalmazási idejének kettőről négy évre növelésével jobb terápiás hatás érhető el, az agytérfogat megfogyatkozása egyharmadával csökkenthető.

Dr. Timothy Wright, a Novartis általános fejlesztési igazgatója nagyon ígéretesnek tartja az eredményeket: „A fingolimod 4 éven át történő alkalmazásával csökkenthető az állomány pusztulása és lassítható a rokkantság progressziója sclerosis multiplexben, és éppen ez az a két alapvető terápiás cél, melyet ennek a krónikus és rokkantságot okozó betegségnek a kezelésében kitűztünk.”

Az adatokat azt követően tették közzé, hogy a Novartis a sclerosis multiplex szokványos kezelésében használt más szerekkel hasonlította össze a fingolimodot klinikai vizsgálatokban. A betegségregiszterek és más egészségügyi nyilvántartások adatait feldolgozó egyik elemzés szerint a fingolimod körülbelül 50 százalékkal csökkentette a relapszusok arányát a Teva glatiramer-acetátjához vagy az interferonterápiához képest. Azok a betegek, akik korábban relapszusról számoltak be, ugyancsak a relapszusok ritkább előfordulását tapasztalták a Norvartis gyógyszerére történt váltást követően. A fingolimod 2010-ben került a piacra, gyorsan növelte eladásait, ez év első felében 889 millió dolláros forgalmat hozott a cégnek. Az elemzők becslése szerint az eladási görbe 2018-ban valahol 2,5 milliárd dollár körül tetőzik majd.

A sclerosis multiplex kezelésében alkalmazott injekciós készítményével (natalizumab) kapcsolatos pozitív adatok nyilvánosságra hozatala után egy nappal a Biogen Idec orális gyógyszeréről (dimetil-fumarát) is közzétett biztonságossági és hatásossági adatokat. A Biogen Idec által elvégzett ENDORSE vizsgálat azt jelezte, hogy a dimetil-fumarát mérsékelte a betegség aktivitását a szert négy éven át szedő betegeknél, és a 6,5 éven át történő adás kapcsán nem merültek fel újabb vagy a korábbiaknál rosszabb biztonságossági események. „Tekintettel arra, hogy krónikus, a beteget egész életén át elkísérő állapotról van szó, az orvosoknak és a betegeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a gyógyszer tartós hatást nyújt, és hosszú távon is biztonságosan alkalmazható” – hangsúlyozza Doug Williams a Biogen képviseletében.

Ezen túlmenően az egyes vizsgálatokból származó elemzések azt mutatják, hogy a dimetil-fumarát korábban még nem kezelt betegeknél is csökkentette a relpszusokat és késleltette a betegség progresszióját. Ezek az adatok lendületet adhatnak Biogen termékének, mely továbbra is nagy versenyben van a Novartis fingolimodjával és a Sanofi teriflunomidjával. Miután a Biogen szere áprilisban történt piacra kerülésétől június végéig 192,1 millió dolláros forgalmat hozott, az elemzők 3,78 milliárd dolláros eladásokat jósolnak 2018-ra.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés