hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Trendszemle a gyógyszeriparban

Precíziós gyógyszerek, mesterséges intelligencia, módosuló finanszírozási modellek és erősödő konszolidáció – ezek a legfontosabb tendenciák, amelyek a MarketingPirula szerint.a gyógyszeripar következő egy-két évét jellemezhetik.

hirdetés

A trendérzékeny iparági elemzők és hivatásos látnokok nem ma kezdték el mondani, hogy a jövő talán legfontosabb gyógyszeripari trendje a személyre szabható gyógyszerek térhódítása lesz. Évek óta nő a várakozás a forradalmi változásokat ígérő módszerrel kapcsolatban, ami érthető annak fényében, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint legalább tízezer olyan betegség létezik, amelyet egyetlen gén egy konkrét hibája okoz. Nos, ha hihetünk a nemzetközi tanácsadócégek előrejelzéseinek, az idei és a következő év már tényleg arról szól majd, hogy a precíziós orvoslás reményteljes kuriózumból üzletileg is értelmezhető lehetőséggé válik. Úgy tűnik ugyanis, hogy elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahonnan a különböző természetű nehézségek gyorsuló ütemben zsugorodnak, a megtérülés pedig egyre inkább elérhető közelségbe kerül.

A legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a folyamat itt tart, az ágazat nagy szereplőinek viselkedése. Szaporodnak az olyan üzleti döntések, mint a Foundation Medicine genetikai kutatóvállalat tavalyi felvásárlása a Roche által. Jelenleg harmincnál is több jelentős gyógyszergyártó – köztük olyan cégek, mint az AbbVie, az AstraZeneca, az Astellas, a Bayer, a GSK, a Janssen és a Merck – dolgozik a mesterséges intelligenciával foglalkozó partnerekkel kialakítandó együttműködésen. Az efféle összefogásnak legfőbb területe a személyre szabott gyógyszerek fejlesztése lehet, de hamarosan nélkülözhetetlenek lesznek az adherencia nyomon követésében, a klinikai vizsgálatok hatékonyabb tervezésében és a farmakovigilanciában is.

Mélyreható változások várhatók a mesterséges intelligencia szélesebb körű használatától, és nem egyszerűen azért, mert közvetlenül is hozzá az új készítmények kifejlesztéséhez. A gépi tanulás áldásait a marketingben is hasznosíthatják.

Az elemzők állítják, hogy a konszolidáció az idén is tovább folytatódik a gyógyszeriparban.Az év két nagy feltűnést keltő felvásárlással kezdődött: a Bristol-Myers Squibb megvette a Celgene-t, az Eli Lilly pedig a Loxót. Várhatók még hasonló üzletek, az iparági pletykák szerint a generikus piacon is készítenek elő jelentős akvizíciókat. Ami a két említett, már bejelentett ügyletet illeti, mindkét vállalat onkológiai területen tevékenykedő biotechnológiai cég. A biológiai és biosimilar gyógyszerek meredek felfutását várják a szakértők a következő évekre, az immuno-onkológia pedig biztosan a személyre szabott orvoslás egyik legfontosabb területe lesz. Egy másik terápiás terület, amely várhatóan szintén a fejlesztések-vásárlások fókuszában lesz, a ritka betegségek köre. Míg az előrejelzések szerint a gyógyszeripar összességében mérsékelt növekedésre lesz képes a következő öt évben – az IQVIA az idei évre, például, 4-7 százalékot jósol –, a ritka betegségek szegmensében jóval nagyobb lehet az ugrás.

Egy további, óriási fejlődés előtt álló szféra a gyógyászati kannabiszé. Azóta, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) 2018 júniusában engedélyezte az epilepszia kezelésére kifejlesztett Epidiolexet, az első kannabidioltartalmú készítményt, a nagy gyártók dollármilliárdokat öntenek a kannabiszalapú terápiák, elsősorban fájdalomcsillapítók fejlesztésébe, sőt adott esetben nem haboznak összeállni a marihuánatermesztőkkel, mint például a Sandoz kanadai leánya a Tilray nevű céggel. Olyan terápiás területeken is végeznek kutatásokat, mint az alvászavarok, izomgörcsök, krónikus fejfájás és a HIV-vírus. A perspektívát mindenesetre jól érzékelteti, hogy a Global Market Insights becslése szerint a gyógyászati kannabisz piacának értéke öt éven belül eléri az 55 milliárd dollárt.

A teljes cikk

(forrás: marketingpirula.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés